Advanced search
1 file | 299.91 KB Add to list

Hoofddeksels in de rechtszaal: een kwestie van respect voor de rechter of tolerantie door de rechter?

Eva Brems (UGent) , Corina Heri (UGent) and Lieselot Verdonck (UGent)
(2016) p.1-20
Author
Organization
Abstract
Het onderzoek, met inbegrip van de korte enquête, werd gelanceerd naar aanleiding van een zaak ingeleid bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Hagar Lachiri tegen België. Deze zaak betreft de klacht van een vrouw die de toegang tot de rechtszaal (als burgerlijke partij in een strafzaak n.a.v. de dood van haar broer) werd ontzegd omdat zij weigerde haar slamitische hoofddoek af te nemen. De rechter grondde zijn beslissing op Artikel 759 van het Gerechtelijk Wetboek (Ger. W.). Het Centrum voor Mensenrechten heeft een third party intervention ingediend in Lachiri tegen België , om het Hof bijkomende informatie te verschaffen omtrent drie kwesties: • Het algemene debat in België over het dragen van een Islamitische hoofddoek • Het juridische kader, met name de geest, doelstelling en herkomst van Art. 759 Ger. W. • De draagwijdte van de discretionaire bevoegdheid van staten om religieuze symbolen te verbieden Naar aanleiding van de interventie heeft het Centrum een korte enquête verspreid onder de magistraten in België. Gelet op de deadline voor de voorlegging van de third party intervention, werd in de interventie verwezen naar een aantal trends op basis van een eerste screening van de resultaten die op dat moment beschikbaar waren. De interventie kan geraadpleegd worden op de website van het Centrum: http://www.hrc.ugent.be/third-party-interventions-before-ecthr/
Keywords
Religieuze symbolen in de rechtbank, HRC

Downloads

 • Centrum-voor-Mensenrechten Onderzoek-rond-hoofddeksels-in-de-rechtszaal.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 299.91 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Brems, Eva, et al. Hoofddeksels in de Rechtszaal: Een Kwestie van Respect Voor de Rechter of Tolerantie Door de Rechter? Human Rights Centre, Ghent University, 2016, pp. 1–20.
APA
Brems, E., Heri, C., & Verdonck, L. (2016). Hoofddeksels in de rechtszaal: een kwestie van respect voor de rechter of tolerantie door de rechter? Gent: Human Rights Centre, Ghent University.
Chicago author-date
Brems, Eva, Corina Heri, and Lieselot Verdonck. 2016. “Hoofddeksels in de Rechtszaal: Een Kwestie van Respect Voor de Rechter of Tolerantie Door de Rechter?” Gent: Human Rights Centre, Ghent University.
Chicago author-date (all authors)
Brems, Eva, Corina Heri, and Lieselot Verdonck. 2016. “Hoofddeksels in de Rechtszaal: Een Kwestie van Respect Voor de Rechter of Tolerantie Door de Rechter?” Gent: Human Rights Centre, Ghent University.
Vancouver
1.
Brems E, Heri C, Verdonck L. Hoofddeksels in de rechtszaal: een kwestie van respect voor de rechter of tolerantie door de rechter? Gent: Human Rights Centre, Ghent University; 2016. p. 1–20.
IEEE
[1]
E. Brems, C. Heri, and L. Verdonck, “Hoofddeksels in de rechtszaal: een kwestie van respect voor de rechter of tolerantie door de rechter?” Human Rights Centre, Ghent University, Gent, pp. 1–20, 2016.
@misc{7196847,
 abstract   = {{Het onderzoek, met inbegrip van de korte enquête, werd gelanceerd naar aanleiding van een zaak 
ingeleid bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Hagar Lachiri tegen België. Deze zaak betreft de klacht van een vrouw die de toegang tot de rechtszaal (als burgerlijke partij in een strafzaak n.a.v. de dood van haar broer) werd ontzegd omdat zij weigerde haar slamitische hoofddoek af te nemen. De rechter grondde zijn beslissing op Artikel 759 van het Gerechtelijk Wetboek (Ger. W.). 
Het Centrum voor Mensenrechten heeft een 
third party intervention
 ingediend in 
Lachiri tegen België
, 
om het Hof bijkomende informatie te verschaffen omtrent drie kwesties: 
• Het algemene debat in België over het dragen van een Islamitische hoofddoek 
• Het juridische kader, met name de geest, doelstelling en herkomst van Art. 759 Ger. W. 
• De draagwijdte van de discretionaire bevoegdheid van staten om religieuze symbolen te verbieden 
Naar aanleiding van de interventie heeft het Centrum een korte enquête verspreid onder de magistraten in België. Gelet op de deadline voor de voorlegging  van de third party intervention, werd in de 
interventie verwezen naar een aantal trends op basis van een eerste screening van de resultaten die op dat moment beschikbaar waren. De interventie kan geraadpleegd worden op de website van het 
Centrum: http://www.hrc.ugent.be/third-party-interventions-before-ecthr/}},
 author    = {{Brems, Eva and Heri, Corina and Verdonck, Lieselot}},
 keywords   = {{Religieuze symbolen in de rechtbank,HRC}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{1--20}},
 publisher  = {{Human Rights Centre, Ghent University}},
 title    = {{Hoofddeksels in de rechtszaal: een kwestie van respect voor de rechter of tolerantie door de rechter?}},
 year     = {{2016}},
}