Advanced search
1 file | 268.77 KB Add to list

De Mean Lenght of Utterance tijdens spontane taal bij normaal ontwikkelende eentalige en meertalige kinderen

(2016) LOGOPEDIE (HERENTALS). 29(1). p.37-46
Author
Organization
Abstract
De gemiddelde lengte van de uitingen van een kind is een veelgebruikte meting en een goede indicatie voor zijn/ haar vroege taalverwerving. In deze studie werden normen voor het Nederlands opgesteld van de gemiddelde ‘Mean Length of Utterance’ in morfemen (MLU-m) en woorden (MLU-w) tijdens de spontane taal van normaal ontwikkelende eentalige kinderen tussen 2 en 7 jaar. Daarnaast werd gepoogd ook normen op te stellen voor het Nederlands van de gemiddelde MLU-m en MLU-w tijdens de spontane taal van normaal ontwikkelende meertalige kinderen tussen 4 en 6 jaar. Hiervoor werden spontane taalstalen van 47 eentalige en 19 meertalige normaal ontwikkelende kinderen tussen 2;3 en 7;11 jaar opgenomen en getranscribeerd met ‘Praat’ software. Voor elk taalstaal werden de MLU-m en MLU-w berekend. Het gemiddelde en de standaarddeviatie van de MLU-m en MLU-w werden gerapporteerd per leeftijdsinterval van 1 jaar voor zowel de een- als meertaligen. De resultaten toonden een leeftijdsgebonden stijging van de MLU-m en MLU-w bij de eentalige kinderen. De opgestelde normtabel kan als richtlijn dienen bij het beoordelen van de taalverwerving van een normaal ontwikkelend eentalig kind met Nederlands als moedertaal. Verder werd een leeftijdsgebonden stagnatie van de MLU-m en MLU-w vastgesteld bij de meertalige kinderen. De meertalige proefgroep in deze studie was echter te beperkt in aantal en te heterogeen om een representatieve normtabel op te stellen die kan worden gebruikt in de klinische praktijk.
Keywords
Mean length of utterance, normatieve data, Nederlands, eentalig, meertalig

Downloads

  • (...).pdf
    • full text
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 268.77 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Pareyn, Anouk, et al. “De Mean Lenght of Utterance Tijdens Spontane Taal Bij Normaal Ontwikkelende Eentalige En Meertalige Kinderen.” LOGOPEDIE (HERENTALS), vol. 29, no. 1, 2016, pp. 37–46.
APA
Pareyn, A., Roels, S., Luyten, A., Van Lierde, K., Corthals, P., & D’haeseleer, E. (2016). De Mean Lenght of Utterance tijdens spontane taal bij normaal ontwikkelende eentalige en meertalige kinderen. LOGOPEDIE (HERENTALS), 29(1), 37–46.
Chicago author-date
Pareyn, Anouk, Silke Roels, Anke Luyten, Kristiane Van Lierde, Paul Corthals, and Evelien D’haeseleer. 2016. “De Mean Lenght of Utterance Tijdens Spontane Taal Bij Normaal Ontwikkelende Eentalige En Meertalige Kinderen.” LOGOPEDIE (HERENTALS) 29 (1): 37–46.
Chicago author-date (all authors)
Pareyn, Anouk, Silke Roels, Anke Luyten, Kristiane Van Lierde, Paul Corthals, and Evelien D’haeseleer. 2016. “De Mean Lenght of Utterance Tijdens Spontane Taal Bij Normaal Ontwikkelende Eentalige En Meertalige Kinderen.” LOGOPEDIE (HERENTALS) 29 (1): 37–46.
Vancouver
1.
Pareyn A, Roels S, Luyten A, Van Lierde K, Corthals P, D’haeseleer E. De Mean Lenght of Utterance tijdens spontane taal bij normaal ontwikkelende eentalige en meertalige kinderen. LOGOPEDIE (HERENTALS). 2016;29(1):37–46.
IEEE
[1]
A. Pareyn, S. Roels, A. Luyten, K. Van Lierde, P. Corthals, and E. D’haeseleer, “De Mean Lenght of Utterance tijdens spontane taal bij normaal ontwikkelende eentalige en meertalige kinderen,” LOGOPEDIE (HERENTALS), vol. 29, no. 1, pp. 37–46, 2016.
@article{7146535,
  abstract     = {{De gemiddelde lengte van de uitingen van een kind is een veelgebruikte meting en een goede indicatie voor zijn/ haar vroege taalverwerving. In deze studie werden normen voor het Nederlands opgesteld van de gemiddelde ‘Mean Length of Utterance’ in morfemen (MLU-m) en woorden (MLU-w) tijdens de spontane taal van normaal ontwikkelende eentalige kinderen tussen 2 en 7 jaar. Daarnaast werd gepoogd ook normen op te stellen voor het Nederlands van de gemiddelde MLU-m en MLU-w tijdens de spontane taal van normaal ontwikkelende meertalige kinderen tussen 4 en 6 jaar. Hiervoor werden spontane taalstalen van 47 eentalige en 19 meertalige normaal ontwikkelende kinderen tussen 2;3 en 7;11 jaar opgenomen en getranscribeerd met ‘Praat’ software. Voor elk taalstaal werden de MLU-m en MLU-w berekend. Het gemiddelde en de standaarddeviatie van de MLU-m en MLU-w werden gerapporteerd per leeftijdsinterval van 1 jaar voor zowel de een- als meertaligen. De resultaten toonden een leeftijdsgebonden stijging van de MLU-m en MLU-w bij de eentalige kinderen. De opgestelde normtabel kan als richtlijn dienen bij het beoordelen van de taalverwerving van een normaal ontwikkelend eentalig kind met Nederlands als moedertaal. Verder werd een leeftijdsgebonden stagnatie van de MLU-m en MLU-w vastgesteld bij de meertalige kinderen. De meertalige proefgroep in deze studie was echter te beperkt in aantal en te heterogeen om een representatieve normtabel op te stellen die kan worden gebruikt in de klinische praktijk.}},
  author       = {{Pareyn, Anouk and Roels, Silke and Luyten, Anke and Van Lierde, Kristiane and Corthals, Paul and D'haeseleer, Evelien}},
  issn         = {{1370-706X}},
  journal      = {{LOGOPEDIE (HERENTALS)}},
  keywords     = {{Mean length of utterance,normatieve data,Nederlands,eentalig,meertalig}},
  language     = {{dut}},
  number       = {{1}},
  pages        = {{37--46}},
  title        = {{De Mean Lenght of Utterance tijdens spontane taal bij normaal ontwikkelende eentalige en meertalige kinderen}},
  volume       = {{29}},
  year         = {{2016}},
}