Advanced search
1 file | 3.00 MB Add to list

Waanzin en werk van Friedrich Nietzsche: de verklaring van Nietzsches denken vanuit de door Rene Girard geëxpliciteerde wetten van het mimetisme, gekaderd binnen de moderne anti-cultuur

Author
Organization
Abstract
In dit werk volgt Kevin Van Eeckelen een dubbel spoor. Aan de ene kant steunt hij op een juiste psychologische visie, ontleend aan René Girard, om aan de hand van een bijzonder nauwkeurige lectuur van het werk van Friedrich Nietzsche definitief de verborgen band tussen waanzin en werk bij Nietzsche duidelijk te maken. Daarbij wordt ondermeer de sleutel aangereikt om een vermeend 'duistere' tekst als 'Also sprach Zarathustra' correct te begrijpen. Aan de andere kant kadert Van Eeckelen deze analyse in een bredere kritische duiding van de moderne cultuur, beginnend bij de casus Hölderlin tot wat hij omschrijft als de 'mythe van het pluralisme'. Het contraproductieve karakter van romantisme en democratisme in de moderne (anti-)cultuur wordt getoond en gecontrasteerd met een hiërarchische en rationele visie. Het doctoraat, waarvan dit boek de neerslag vormt, neemt uitdrukkelijk afstand van de huidige praktijk in de universitaire mens- en literatuur'wetenschap' ten voordele van een rationaliteit die werkelijk problemen oplost (bv. in verband met Nietzsche) en elk academisch of maatschappelijk conformisme weigert. Voor meer info: zie www.nietzschegirardmimetism.com

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.00 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Eeckelen, Kevin. “Waanzin En Werk van Friedrich Nietzsche: De Verklaring van Nietzsches Denken Vanuit de Door Rene Girard Geëxpliciteerde Wetten van Het Mimetisme, Gekaderd Binnen de Moderne Anti-Cultuur.” Brave New Books, Querido, 2014.
APA
Van Eeckelen, K. (2014). Waanzin en werk van Friedrich Nietzsche: de verklaring van Nietzsches denken vanuit de door Rene Girard geëxpliciteerde wetten van het mimetisme, gekaderd binnen de moderne anti-cultuur. Brave New Books. Amsterdam, Nederland: Querido.
Chicago author-date
Van Eeckelen, Kevin. 2014. Waanzin En Werk van Friedrich Nietzsche: De Verklaring van Nietzsches Denken Vanuit de Door Rene Girard Geëxpliciteerde Wetten van Het Mimetisme, Gekaderd Binnen de Moderne Anti-Cultuur. Brave New Books. Amsterdam, Nederland: Querido.
Chicago author-date (all authors)
Van Eeckelen, Kevin. 2014. Waanzin En Werk van Friedrich Nietzsche: De Verklaring van Nietzsches Denken Vanuit de Door Rene Girard Geëxpliciteerde Wetten van Het Mimetisme, Gekaderd Binnen de Moderne Anti-Cultuur. Brave New Books. Amsterdam, Nederland: Querido.
Vancouver
1.
Van Eeckelen K. Waanzin en werk van Friedrich Nietzsche: de verklaring van Nietzsches denken vanuit de door Rene Girard geëxpliciteerde wetten van het mimetisme, gekaderd binnen de moderne anti-cultuur. Brave New Books. Amsterdam, Nederland: Querido; 2014. 557 p.
IEEE
[1]
K. Van Eeckelen, Waanzin en werk van Friedrich Nietzsche: de verklaring van Nietzsches denken vanuit de door Rene Girard geëxpliciteerde wetten van het mimetisme, gekaderd binnen de moderne anti-cultuur. Amsterdam, Nederland: Querido, 2014.
@book{7098433,
 abstract   = {{In dit werk volgt Kevin Van Eeckelen een dubbel spoor. Aan de ene kant steunt hij op een juiste psychologische visie, ontleend aan René Girard, om aan de hand van een bijzonder nauwkeurige lectuur van het werk van Friedrich Nietzsche definitief de verborgen band tussen waanzin en werk bij Nietzsche duidelijk te maken. Daarbij wordt ondermeer de sleutel aangereikt om een vermeend 'duistere' tekst als 'Also sprach Zarathustra' correct te begrijpen. Aan de andere kant kadert Van Eeckelen deze analyse in een bredere kritische duiding van de moderne cultuur, beginnend bij de casus Hölderlin tot wat hij omschrijft als de 'mythe van het pluralisme'. Het contraproductieve karakter van romantisme en democratisme in de moderne (anti-)cultuur wordt getoond en gecontrasteerd met een hiërarchische en rationele visie. Het doctoraat, waarvan dit boek de neerslag vormt, neemt uitdrukkelijk afstand van de huidige praktijk in de universitaire mens- en literatuur'wetenschap' ten voordele van een rationaliteit die werkelijk problemen oplost (bv. in verband met Nietzsche) en elk academisch of maatschappelijk conformisme weigert. Voor meer info: zie www.nietzschegirardmimetism.com}},
 author    = {{Van Eeckelen, Kevin}},
 isbn     = {{9789402113556}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{557}},
 publisher  = {{Querido}},
 series    = {{Brave New Books}},
 title    = {{Waanzin en werk van Friedrich Nietzsche: de verklaring van Nietzsches denken vanuit de door Rene Girard geëxpliciteerde wetten van het mimetisme, gekaderd binnen de moderne anti-cultuur}},
 year     = {{2014}},
}