Advanced search
1 file | 347.99 KB Add to list

Anti-K-antistoffen bij de zwangere: belang van strikte follow-up van de foetus en de neonaat

Lien Cattoir (UGent) , Ellen Roets (UGent) , Veronique Stove (UGent) , Lucien Noens (UGent) , V Pede and A Vanhonsebrouck
(2016) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 72(3). p.167-175
Author
Organization
Abstract
Anti-K-antistoffen kunnen leiden tot ernstige hemolytische ziekte bij de foetus en de neonaat (HZF/N). Het feit dat naast immuunafbraak van rode bloedcellen (RBC) ook onderdrukking van de foetale erytropoëse een rol speelt in de pathogenese, maakt de diagnose, de aanpak en de opvolging bij anti-K-alloantistoffen enigszins afwijkend in vergelijking met andere onregelmatige antistoffen. Een 36-jarige zwangere vrouw werd verwezen naar een tertiair ziekenhuis wegens foetale cardiomegalie en ascites. Een analyse van het maternale bloed toonde de aanwezigheid van anti-K-antistoffen. Een uitgebreid echografisch onderzoek, waaronder een dopplermeting van de pieksystolische snelheid ter hoogte van de arteria cerebri media (MCA-PSV), wees op hydrops foetalis als gevolg van ernstige foetale anemie. De foetus kreeg vier intra-uteriene transfusies (IUT’s). Bij de geboorte was er geen anemie. Het postnatale verloop leek onverwikkeld. Een laboratoriumanalyse toonde aanvankelijk enkel uitgesproken reticulocytopenie. Na enige tijd ontwikkelde er zich toch neonatale anemie, waarvoor er twee RBC-transfusies nodig waren. Deze casus illustreert het belang van een vroegtijdige doorverwijzing en een strikte opvolging van zwangere vrouwen met gekende of nieuw gediagnosticeerde anti-K-antistoffen. Daarenboven wordt aangetoond dat alle aangetaste pasgeborenen, ongeacht het klinische verloop, na de geboorte zorgvuldig opgevolgd moeten worden. Deze aanpak heeft een belangrijke impact op de foetale en de neonatale prognose.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 347.99 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Cattoir, Lien, ELLEN ROETS, Veronique Stove, et al. “Anti-K-antistoffen Bij De Zwangere: Belang Van Strikte Follow-up Van De Foetus En De Neonaat.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 72.3 (2016): 167–175. Print.
APA
Cattoir, L., ROETS, E., Stove, V., Noens, L., Pede, V., & Vanhonsebrouck, A. (2016). Anti-K-antistoffen bij de zwangere: belang van strikte follow-up van de foetus en de neonaat. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 72(3), 167–175.
Chicago author-date
Cattoir, Lien, ELLEN ROETS, Veronique Stove, Lucien Noens, V Pede, and A Vanhonsebrouck. 2016. “Anti-K-antistoffen Bij De Zwangere: Belang Van Strikte Follow-up Van De Foetus En De Neonaat.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 72 (3): 167–175.
Chicago author-date (all authors)
Cattoir, Lien, ELLEN ROETS, Veronique Stove, Lucien Noens, V Pede, and A Vanhonsebrouck. 2016. “Anti-K-antistoffen Bij De Zwangere: Belang Van Strikte Follow-up Van De Foetus En De Neonaat.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 72 (3): 167–175.
Vancouver
1.
Cattoir L, ROETS E, Stove V, Noens L, Pede V, Vanhonsebrouck A. Anti-K-antistoffen bij de zwangere: belang van strikte follow-up van de foetus en de neonaat. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2016;72(3):167–75.
IEEE
[1]
L. Cattoir, E. Roets, V. Stove, L. Noens, V. Pede, and A. Vanhonsebrouck, “Anti-K-antistoffen bij de zwangere: belang van strikte follow-up van de foetus en de neonaat,” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, vol. 72, no. 3, pp. 167–175, 2016.
@article{7096790,
 abstract   = {Anti-K-antistoffen kunnen leiden tot ernstige hemolytische ziekte bij de foetus en de neonaat (HZF/N). Het feit dat naast immuunafbraak van rode bloedcellen (RBC) ook onderdrukking van de foetale erytropoëse een rol speelt in de pathogenese, maakt de diagnose, de aanpak en de opvolging bij anti-K-alloantistoffen enigszins afwijkend in vergelijking met andere onregelmatige antistoffen.
Een 36-jarige zwangere vrouw werd verwezen naar een tertiair ziekenhuis wegens foetale cardiomegalie en ascites. Een analyse van het maternale bloed toonde de aanwezigheid van anti-K-antistoffen. Een uitgebreid echografisch onderzoek, waaronder een dopplermeting van de pieksystolische snelheid ter hoogte van de arteria cerebri media (MCA-PSV), wees op hydrops foetalis als gevolg van ernstige foetale anemie. De foetus kreeg vier intra-uteriene transfusies (IUT’s). Bij de geboorte was er geen anemie. Het postnatale verloop leek onverwikkeld. Een laboratoriumanalyse toonde aanvankelijk enkel uitgesproken reticulocytopenie. Na enige tijd ontwikkelde er zich toch neonatale anemie, waarvoor er twee RBC-transfusies nodig waren.
Deze casus illustreert het belang van een vroegtijdige doorverwijzing en een strikte opvolging van zwangere vrouwen met gekende of nieuw gediagnosticeerde anti-K-antistoffen. Daarenboven wordt aangetoond dat alle aangetaste pasgeborenen, ongeacht het klinische verloop, na de geboorte zorgvuldig opgevolgd moeten worden. Deze aanpak heeft een belangrijke impact op de foetale en de neonatale prognose.},
 author    = {Cattoir, Lien and Roets, Ellen and Stove, Veronique and Noens, Lucien and Pede, V and Vanhonsebrouck, A},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {3},
 pages    = {167--175},
 title    = {Anti-K-antistoffen bij de zwangere: belang van strikte follow-up van de foetus en de neonaat},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.72.03.2002051},
 volume    = {72},
 year     = {2016},
}

Altmetric
View in Altmetric