
Het sluipend gif van het postmodernisme: Tinneke Beeckmans 'Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting
- Author
- Judith Wambacq (UGent)
- Organization
- Abstract
- In tegenstelling tot haar boek over Spinoza, verhoudt het nieuwe werk van de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman zich op directe wijze tot de actualiteit. Haar uitgangspunt is de vaststelling dat het in het debat naar aanleiding van de aanslagen op Charlie Hebdo – die van 13 november 2015 hadden nog niet plaatsgevonden toen het boek uitkwam – zeer moeilijk is om een kritisch standpunt in te nemen ten opzichte van de islam zonder meteen voor islamofoob te worden versleten. Het is daarentegen bon ton om deze aanslagen te verklaren zonder naar religie te verwijzen: de terroristen zouden zich tot het islamisme richten als reactie op de sociaaleconomische problemen waarvan ze als migranten van de tweede of derde generatie het slachtoffer zijn (discriminatie op de werkvloer, identiteitscrisis, mislukte schoolloopbaan, etc.). Binnen deze optiek is de uiteindelijke dader van de aanslagen niet IS, maar het Westen zelf. Beeckman huivert van dergelijke verklaringen en beschouwt ze als een typisch product van het postmoderne denken dat inmiddels is doorgedrongen tot in alle geledingen van de westerse maatschappij...
- Keywords
- relativisme, crisis van het maatschappelijk debat, wantrouwen, postmodernisme, Charlie Hebdo
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-7095817
- MLA
- Wambacq, Judith. “Het Sluipend Gif van Het Postmodernisme: Tinneke Beeckmans ’Macht En Onmacht. Een Verkenning van de Hedendaagse Aanslag Op de Verlichting.” Ons Erfdeel, vol. 59, no. 2, 2016, pp. 158–60.
- APA
- Wambacq, J. (2016). Het sluipend gif van het postmodernisme: Tinneke Beeckmans ’Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting.
- Chicago author-date
- Wambacq, Judith. 2016. “Het Sluipend Gif van Het Postmodernisme: Tinneke Beeckmans ’Macht En Onmacht. Een Verkenning van de Hedendaagse Aanslag Op de Verlichting.” Ons Erfdeel.
- Chicago author-date (all authors)
- Wambacq, Judith. 2016. “Het Sluipend Gif van Het Postmodernisme: Tinneke Beeckmans ’Macht En Onmacht. Een Verkenning van de Hedendaagse Aanslag Op de Verlichting.” Ons Erfdeel.
- Vancouver
- 1.Wambacq J. Het sluipend gif van het postmodernisme: Tinneke Beeckmans ’Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting. Vol. 59, Ons Erfdeel. 2016. p. 158–60.
- IEEE
- [1]J. Wambacq, “Het sluipend gif van het postmodernisme: Tinneke Beeckmans ’Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting,” Ons Erfdeel, vol. 59, no. 2. pp. 158–160, 2016.
@misc{7095817, abstract = {{In tegenstelling tot haar boek over Spinoza, verhoudt het nieuwe werk van de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman zich op directe wijze tot de actualiteit. Haar uitgangspunt is de vaststelling dat het in het debat naar aanleiding van de aanslagen op Charlie Hebdo – die van 13 november 2015 hadden nog niet plaatsgevonden toen het boek uitkwam – zeer moeilijk is om een kritisch standpunt in te nemen ten opzichte van de islam zonder meteen voor islamofoob te worden versleten. Het is daarentegen bon ton om deze aanslagen te verklaren zonder naar religie te verwijzen: de terroristen zouden zich tot het islamisme richten als reactie op de sociaaleconomische problemen waarvan ze als migranten van de tweede of derde generatie het slachtoffer zijn (discriminatie op de werkvloer, identiteitscrisis, mislukte schoolloopbaan, etc.). Binnen deze optiek is de uiteindelijke dader van de aanslagen niet IS, maar het Westen zelf. Beeckman huivert van dergelijke verklaringen en beschouwt ze als een typisch product van het postmoderne denken dat inmiddels is doorgedrongen tot in alle geledingen van de westerse maatschappij...}}, author = {{Wambacq, Judith}}, issn = {{0030-2651}}, keywords = {{relativisme,crisis van het maatschappelijk debat,wantrouwen,postmodernisme,Charlie Hebdo}}, language = {{dut}}, number = {{2}}, pages = {{158--160}}, series = {{Ons Erfdeel}}, title = {{Het sluipend gif van het postmodernisme: Tinneke Beeckmans 'Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting}}, volume = {{59}}, year = {{2016}}, }