Advanced search
Author
Organization
Abstract
Inleiding: Met de groeiende populatie ouderen neemt het aantal personen met ouderdomsslechthorendheid gestaag toe. Hoewel ouderdomsslechthorendheid grotendeels te wijten is aan endocochleaire veranderingen, blijken ook degeneratieve verschijnselen ter hoogte van het centraal auditieve systeem bij te dragen tot deze vorm van slechthorendheid. De huidige studie onderzoekt de effecten van veroudering op één aspect van centraal auditieve verwerking, met name binaurale verwerking. Binaurale verwerking werd in deze studie onderzocht aan de hand van auditief opgewekte hersenstampotentialen (ABR). Literatuur toont namelijk aan dat verschillen tussen de binaurale ABR en de som van de linker en rechter ABR gerelateerd zijn aan binaurale processen. Methodologie: De huidige studie onderzocht bovengenoemde verschillen in proefpersonen van jonge (n=14), middelbare (n=14) en oudere leeftijd (n=14). ABRs werden opgemeten door middel van akoestische stimulatie ter hoogte van het linkeroor, het rechteroor en de beide oren. Twee verschillende akoestische stimuli werden gebruikt, t.w. hoogfrequente clicks en laagfrequente 500 Hz tone-bursts. Resultaten: Click en 500 Hz tone-burst ABRs konden worden opgemeten in zowel de monaurale als de binaurale condities. Verder kon ook binaurale verwerking aangetoond worden in zowel click als 500 Hz tone-burst ABR. Een leeftijdseffect werd echter enkel vastgesteld in 500 Hz tone-burst ABR. Dit resultaat suggereert dat het effect van leeftijd op binaurale verwerking afhankelijk is van de stimulusfrequentie. Dit laatste komt overeen met eerder psychoakoestisch onderzoek dat aantoont dat voornamelijk de verwerking van laagfrequente interaurale tijdsverschillen achteruitgaat met toenemende leeftijd. Conclusie: Binaurale verwerking kan aangetoond worden aan de hand van ABR. De veranderingen in binaurale verwerking lijken leeftijd- en stimulusafhankelijk.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Yper, Lindsey, Andy Beynon, KATRIEN VERMEIRE, EDDY DE VEL, and Ingeborg Dhooge. 2015. “Leeftijdsafhankelijke Veranderingen in De Binaurale Verwerking Op Hersenstamniveau.” In Nederlandse Vereniging Voor Keel-Neus-Oorheelkunde Van Het Hoofd-Halsgebied, 226e Wetenschappelijke Vergadering, Samenvattingen.
APA
Van Yper, L., Beynon, A., VERMEIRE, K., DE VEL, E., & Dhooge, I. (2015). Leeftijdsafhankelijke veranderingen in de binaurale verwerking op hersenstamniveau. Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde van het Hoofd-Halsgebied, 226e Wetenschappelijke vergadering, Samenvattingen. Presented at the 226e Wetenschappelijke vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde van het Hoofd-Halsgebied.
Vancouver
1.
Van Yper L, Beynon A, VERMEIRE K, DE VEL E, Dhooge I. Leeftijdsafhankelijke veranderingen in de binaurale verwerking op hersenstamniveau. Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde van het Hoofd-Halsgebied, 226e Wetenschappelijke vergadering, Samenvattingen. 2015.
MLA
Van Yper, Lindsey, Andy Beynon, KATRIEN VERMEIRE, et al. “Leeftijdsafhankelijke Veranderingen in De Binaurale Verwerking Op Hersenstamniveau.” Nederlandse Vereniging Voor Keel-Neus-Oorheelkunde Van Het Hoofd-Halsgebied, 226e Wetenschappelijke Vergadering, Samenvattingen. 2015. Print.
@inproceedings{7088992,
 abstract   = {Inleiding: Met de groeiende populatie ouderen neemt het aantal personen met ouderdomsslechthorendheid gestaag toe. Hoewel ouderdomsslechthorendheid grotendeels te wijten is aan endocochleaire veranderingen, blijken ook degeneratieve verschijnselen ter hoogte van het centraal auditieve systeem bij te dragen tot deze vorm van slechthorendheid. De huidige studie onderzoekt de effecten van veroudering op {\'e}{\'e}n aspect van centraal auditieve verwerking, met name binaurale verwerking. Binaurale verwerking werd in deze studie onderzocht aan de hand van auditief opgewekte hersenstampotentialen (ABR). Literatuur toont namelijk aan dat verschillen tussen de binaurale ABR en de som van de linker en rechter ABR gerelateerd zijn aan binaurale processen. 
Methodologie: De huidige studie onderzocht bovengenoemde verschillen in proefpersonen van jonge (n=14), middelbare (n=14) en oudere leeftijd (n=14). ABRs werden opgemeten door middel van akoestische stimulatie ter hoogte van het linkeroor, het rechteroor en de beide oren. Twee verschillende akoestische stimuli werden gebruikt, t.w. hoogfrequente clicks en laagfrequente 500 Hz tone-bursts.
Resultaten: Click en 500 Hz tone-burst ABRs konden worden opgemeten in zowel de monaurale als de binaurale condities. Verder kon ook binaurale verwerking aangetoond worden in zowel click als 500 Hz tone-burst ABR. Een leeftijdseffect werd echter enkel vastgesteld in 500 Hz tone-burst ABR. Dit resultaat suggereert dat het effect van leeftijd op binaurale verwerking afhankelijk is van de stimulusfrequentie. Dit laatste komt overeen met eerder psychoakoestisch onderzoek dat aantoont dat voornamelijk de verwerking van laagfrequente interaurale tijdsverschillen achteruitgaat met toenemende leeftijd. 
Conclusie: Binaurale verwerking kan aangetoond worden aan de hand van ABR. De veranderingen in binaurale verwerking lijken leeftijd- en stimulusafhankelijk.},
 author    = {Van Yper, Lindsey and Beynon, Andy and VERMEIRE, KATRIEN and DE VEL, EDDY and Dhooge, Ingeborg},
 booktitle  = {Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde van het Hoofd-Halsgebied, 226e Wetenschappelijke vergadering, Samenvattingen},
 language   = {dut},
 location   = {Nieuwegein, Nederland},
 title    = {Leeftijdsafhankelijke veranderingen in de binaurale verwerking op hersenstamniveau},
 year     = {2015},
}