Ghent University Academic Bibliography

Advanced

De cognitieve P300 potentiaal: een methode om bimodaal voordeel te meten?

Lindsey Van Yper, Ingeborg Dhooge UGent, Vermeire Katrien, De Vel Eddy and Beynon Andy (2016) NVA Wintervergadering, Samenvattingen.
abstract
Inleiding: Bimodale stimulatie verbetert doorgaans spraakverstaan in rumoer, geluidslokalisatie en geluidskwaliteit. Individuele patiënten variëren echter aanzienlijk in de resultaten die ze behalen met bimodale stimulatie. Indien patiënten onvoldoende voordeel halen uit de bimodale stimulatie, kan bilaterale implantatie overwogen worden. Het is dan belangrijk om de resultaten met de bimodale stimulatie voldoende in kaart te brengen. De huidige studie onderzoekt of de cognitieve P300 potentiaal gebruikt kan worden om eventueel bimodaal voordeel te meten. Methoden: Vijf volwassen bimodale CI-gebruikers werden geïncludeerd. Alle proefpersonen beschikten over contralateraal restgehoor dat versterkt werd door middel van een hoortoestel en hadden geen ipsilateraal restgehoor. P300 responsies werd opgemeten onder twee condities: CI-alleen en bimodaal. Resultaten: De P300 was duidelijk aanwezig in vier proefpersonen, waarbij de morfologie in de bimodale conditie beter was dan in de CI-alleen conditie. Bovendien waren de latenties korter en amplitudes groter in de bimodale conditie. Conclusie: Deze preliminaire resultaten tonen dat de P300 potentiaal aanzienlijk verbetert in de bimodale conditie.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
conference
publication status
published
subject
in
NVA Wintervergadering, Samenvattingen
publisher
Nederlandse Vereniging voor Audiologie (NVA)
conference name
NVA Wintervergadering 2016: Lean/kwaliteit/efficiency in de audiologische zorg
conference location
Utrecht, Nederland
conference start
2016-01-29
conference end
2016-01-29
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
C3
id
7088871
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-7088871
date created
2016-02-17 14:43:10
date last changed
2016-12-19 15:37:16
@inproceedings{7088871,
 abstract   = {Inleiding: Bimodale stimulatie verbetert doorgaans spraakverstaan in rumoer, geluidslokalisatie en geluidskwaliteit. Individuele pati{\"e}nten vari{\"e}ren echter aanzienlijk in de resultaten die ze behalen met bimodale stimulatie. Indien pati{\"e}nten onvoldoende voordeel halen uit de bimodale stimulatie, kan bilaterale implantatie overwogen worden. Het is dan belangrijk om de resultaten met de bimodale stimulatie voldoende in kaart te brengen. De huidige studie onderzoekt of de cognitieve P300 potentiaal gebruikt kan worden om eventueel bimodaal voordeel te meten. 
Methoden: Vijf volwassen bimodale CI-gebruikers werden ge{\"i}ncludeerd. Alle proefpersonen beschikten over contralateraal restgehoor dat versterkt werd door middel van een hoortoestel en hadden geen ipsilateraal restgehoor. P300 responsies werd opgemeten onder twee condities: CI-alleen en bimodaal.
Resultaten: De P300 was duidelijk aanwezig in vier proefpersonen, waarbij de morfologie in de bimodale conditie beter was dan in de CI-alleen conditie. Bovendien waren de latenties korter en amplitudes groter in de bimodale conditie.
Conclusie: Deze preliminaire resultaten tonen dat de P300 potentiaal aanzienlijk verbetert in de bimodale conditie.},
 author    = {Van Yper, Lindsey and Dhooge, Ingeborg and Katrien, Vermeire and Eddy, De Vel and Andy, Beynon },
 booktitle  = {NVA Wintervergadering, Samenvattingen},
 language   = {dut},
 location   = {Utrecht, Nederland},
 publisher  = {Nederlandse Vereniging voor Audiologie (NVA)},
 title    = {De cognitieve P300 potentiaal: een methode om bimodaal voordeel te meten?},
 year     = {2016},
}

Chicago
Van Yper, Lindsey, Ingeborg Dhooge, Vermeire Katrien, De Vel Eddy, and Beynon Andy. 2016. “De Cognitieve P300 Potentiaal: Een Methode Om Bimodaal Voordeel Te Meten?” In NVA Wintervergadering, Samenvattingen. Nederlandse Vereniging voor Audiologie (NVA).
APA
Van Yper, L., Dhooge, I., Katrien, V., Eddy, D. V., & Andy, B. (2016). De cognitieve P300 potentiaal: een methode om bimodaal voordeel te meten? NVA Wintervergadering, Samenvattingen. Presented at the NVA Wintervergadering 2016: Lean/kwaliteit/efficiency in de audiologische zorg, Nederlandse Vereniging voor Audiologie (NVA).
Vancouver
1.
Van Yper L, Dhooge I, Katrien V, Eddy DV, Andy B. De cognitieve P300 potentiaal: een methode om bimodaal voordeel te meten? NVA Wintervergadering, Samenvattingen. Nederlandse Vereniging voor Audiologie (NVA); 2016.
MLA
Van Yper, Lindsey, Ingeborg Dhooge, Vermeire Katrien, et al. “De Cognitieve P300 Potentiaal: Een Methode Om Bimodaal Voordeel Te Meten?” NVA Wintervergadering, Samenvattingen. Nederlandse Vereniging voor Audiologie (NVA), 2016. Print.