Advanced search
1 file | 116.66 KB

Uitbesteding van verplichte begeleidings- en opleidingstrajecten voor langdurig werklozen: profit, nonprofit, of behoud de overheidsdienst?

Bart Cockx (UGent) and Stijn Baert (UGent)
(2015) OVER.WERK. 25(4). p.126-136
Author
Organization
Abstract
In 2005 lanceerde de Vlaamse overheid voor de eerste maal een oproep voor het uitbesteden van 5000 verplichte begeleidings- en opleidingstrajecten voor langdurig werklozen aan private for-profit- en non-profitorganisaties (FPO’s en NPO’s): de zogenaamde ‘proeftuin trajecttendering’. Dit onderzoek evalueert het effect van deze uitbesteding. We vinden dat trajectdeelname de werkloosheidsduur zeer sterk doet afnemen, maar dat ze tegelijk de duur van de tewerkstelling inkort en de kans op inactiviteit verhoogt. In vergelijking met de publieke dienstverlener (de VDAB) verhogen FPO’s licht, maar significant, de kans op een overgang naar werk zonder dat transities naar inactiviteit of de tewerkstellingsduur statistisch significant worden beïnvloed. FPO’s presteren daarentegen niet significant beter dan NPO’s. Omdat FPO’s tegelijkertijd de goedkoopste dienstverleners waren, concluderen we dat de FPO’s de meest efficiënte dienstverlener van de drie waren. Dit impliceert echter niet dat uitbesteding aan private dienstverleners de efficiëntie zou verhogen. Indien er rekening wordt gehouden met de organisatiekosten van een openbare uitbesteding, dan zijn de voordelen niet meer duidelijk.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 116.66 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Cockx, Bart, and Stijn Baert. 2015. “Uitbesteding Van Verplichte Begeleidings- En Opleidingstrajecten Voor Langdurig Werklozen: Profit, Nonprofit, of Behoud De Overheidsdienst?” Over.werk 25 (4): 126–136.
APA
Cockx, B., & Baert, S. (2015). Uitbesteding van verplichte begeleidings- en opleidingstrajecten voor langdurig werklozen: profit, nonprofit, of behoud de overheidsdienst? OVER.WERK, 25(4), 126–136.
Vancouver
1.
Cockx B, Baert S. Uitbesteding van verplichte begeleidings- en opleidingstrajecten voor langdurig werklozen: profit, nonprofit, of behoud de overheidsdienst? OVER.WERK. 2015;25(4):126–36.
MLA
Cockx, Bart, and Stijn Baert. “Uitbesteding Van Verplichte Begeleidings- En Opleidingstrajecten Voor Langdurig Werklozen: Profit, Nonprofit, of Behoud De Overheidsdienst?” OVER.WERK 25.4 (2015): 126–136. Print.
@article{7063840,
 abstract   = {In 2005 lanceerde de Vlaamse overheid voor de eerste maal een oproep voor het uitbesteden van 5000 verplichte begeleidings- en opleidingstrajecten voor langdurig werklozen aan private for-profit- en non-profitorganisaties (FPO{\textquoteright}s en NPO{\textquoteright}s): de zogenaamde {\textquoteleft}proeftuin trajecttendering{\textquoteright}. Dit onderzoek evalueert het effect van deze uitbesteding. We vinden dat trajectdeelname de
werkloosheidsduur zeer sterk doet afnemen, maar dat ze tegelijk de duur van de tewerkstelling inkort en de kans op inactiviteit verhoogt. In vergelijking met de publieke dienstverlener (de VDAB) verhogen FPO{\textquoteright}s licht, maar significant, de kans op een overgang naar werk zonder dat transities naar inactiviteit of de tewerkstellingsduur statistisch significant worden be{\"i}nvloed. FPO{\textquoteright}s presteren daarentegen niet significant beter dan NPO{\textquoteright}s. Omdat FPO{\textquoteright}s tegelijkertijd de goedkoopste dienstverleners waren, 
concluderen we dat de FPO{\textquoteright}s de meest effici{\"e}nte dienstverlener van de drie waren. Dit impliceert echter niet dat uitbesteding aan private dienstverleners de effici{\"e}ntie zou verhogen. Indien er rekening wordt gehouden met de organisatiekosten van een openbare uitbesteding, dan zijn de voordelen niet meer duidelijk.},
 author    = {Cockx, Bart and Baert, Stijn},
 issn     = {1379-7034},
 journal   = {OVER.WERK},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {126--136},
 title    = {Uitbesteding van verplichte begeleidings- en opleidingstrajecten voor langdurig werklozen: profit, nonprofit, of behoud de overheidsdienst?},
 volume    = {25},
 year     = {2015},
}