Advanced search
1 file | 173.26 KB Add to list

Fibromyalgie, een klinische beschouwing: 'Hoe een lichaam lijdt aan een waarheid die het miskent'

Dries Dulsster (UGent)
(2014) CAHIER. p.27-38
Author
Organization
Abstract
In de kliniek worden we steeds vaker geconfronteerd met de diagnose van fibromyalgie. Het valt hierbij op dat deze patiënten nogal vaak doorverwezen worden met de boodschap dat ze bij een therapeut dienen te gaan om hun fibromyalgie te aanvaarden. Dit roept meteen de vraag op of dit dan de enige richting is die we kunnen uitgaan me de behandeling. De hypothese dat het zou gaan om een psychosomatisch fenomeen werd tijdens de conferentie te Kopenhagen in 1992, waar de diagnose voor het eerst werd besproken, niet weerhouden. Is dit wel terecht en verliezen we op die manier niet enkele interessante behandelingsmogelijkheden? Al stelt Lacan, in zijn conferentie te Genève over het symptoom, dat we ons op het gebied van psychosomatiek vaak op een ongekend gebied bevinden, kunnen we vanuit een Freudiaans-Lacaniaans denken wel verschillende richtingen voor behandeling naar voor schuiven...
Keywords
Fibromyalgie, Psychosomatiek

Downloads

 • fibromyalgie - Tekst Cahier.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 173.26 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Dulsster, Dries. “Fibromyalgie, Een Klinische Beschouwing: ‘Hoe Een Lichaam Lijdt Aan Een Waarheid Die Het Miskent’.” CAHIER (2014): 27–38. Print.
APA
Dulsster, D. (2014). Fibromyalgie, een klinische beschouwing: “Hoe een lichaam lijdt aan een waarheid die het miskent.” CAHIER, 27–38.
Chicago author-date
Dulsster, Dries. 2014. “Fibromyalgie, Een Klinische Beschouwing: ‘Hoe Een Lichaam Lijdt Aan Een Waarheid Die Het Miskent’.” Cahier: 27–38.
Chicago author-date (all authors)
Dulsster, Dries. 2014. “Fibromyalgie, Een Klinische Beschouwing: ‘Hoe Een Lichaam Lijdt Aan Een Waarheid Die Het Miskent’.” Cahier: 27–38.
Vancouver
1.
Dulsster D. Fibromyalgie, een klinische beschouwing: “Hoe een lichaam lijdt aan een waarheid die het miskent.”CAHIER. Brugge: De Oorzaak; 2014;27–38.
IEEE
[1]
D. Dulsster, “Fibromyalgie, een klinische beschouwing: ‘Hoe een lichaam lijdt aan een waarheid die het miskent,’” CAHIER, pp. 27–38, 2014.
@article{7060392,
 abstract   = {{In de kliniek worden we steeds vaker geconfronteerd met de diagnose van fibromyalgie. Het valt hierbij op dat deze patiënten nogal vaak doorverwezen worden met de boodschap dat ze bij een therapeut dienen te gaan om hun fibromyalgie te aanvaarden. Dit roept meteen de vraag op of dit dan de enige richting is die we kunnen uitgaan me de behandeling.

De hypothese dat het zou gaan om een psychosomatisch fenomeen werd tijdens de conferentie te Kopenhagen in 1992, waar de diagnose voor het eerst werd besproken, niet weerhouden. Is dit wel terecht en verliezen we op die manier niet enkele interessante behandelingsmogelijkheden? Al stelt Lacan, in zijn conferentie te Genève over het symptoom, dat we ons op het gebied van psychosomatiek vaak op een ongekend gebied bevinden, kunnen we vanuit een Freudiaans-Lacaniaans denken wel verschillende richtingen voor behandeling naar voor schuiven...}},
 author    = {{Dulsster, Dries}},
 journal   = {{CAHIER}},
 keywords   = {{Fibromyalgie,Psychosomatiek}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{27--38}},
 publisher  = {{De Oorzaak}},
 title    = {{Fibromyalgie, een klinische beschouwing: 'Hoe een lichaam lijdt aan een waarheid die het miskent'}},
 year     = {{2014}},
}