Advanced search
1 file | 2.40 MB Add to list

Overgang naar volwassenheid : belevingsonderzoek bij jongeren die de bijzondere jeugdbijstand verlaten

(2015)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
De centrale onderzoeksdoelstelling was om (in)zicht krijgen (in) op de beleving, ervaring en noden op verschillende levensdomeinen van jongeren in de bijzondere jeugdbijstand (BJB) van 17 jaar en ouder die zich in de overgangsperiode bevinden tussen het verlaten van de BJB en het opbouwen van een zelfstandig leven. Dit is gebeurd aan de hand van een kwalitatief follow-up onderzoek waarbij de stem van de jeugdzorgverlater centraal stond: bij de eerste fase verbleef de jongere in de BJB; de tweede fase volgde minimum 18 maanden nadien. De bevindingen van dit doctoraatsonderzoek tonen aan dat de meerderheid van de jeugdzorgverlaters (68%) een positief toekomstperspectief heeft vóór de uitstroom. Achttien maanden later blijkt dat de transitieperiode voor de meerderheid even positief verloopt als het toekomstperspectief. We vinden een duidelijk onderscheid tussen drie types van jeugdzorgverlaters: zij die een goede transitie doorlopen (‘those moving on’), zij die overleven (‘survivors’) en zij voor wie de transitieperiode een aaneenschakeling van strubbelingen is die in het verdere leven blijven doorwerken (‘strugglers’). 29% heeft geen enkele barrière ervaren tijdens de transitieperiode, de zogenaamde ‘those moving on’. De sleutels tot deze positieve transitie zijn een betekenisvolle liefdesrelatie en vast werk. De ‘survivors’ (55%) ervaren wel barrieres tijdens de transitieperiode. Relationele (een gebrek aan (h)echte bindingen) en maatschappelijke (werkloosheid, slechte huisvesting, geldgebrek, stigmatisering) barrieres typeren de transitieperiode van de ‘survivors’. Ze slagen er evenwel in deze weg te werken door beroep te doen op individueel (‘agency’) en sociaal kapitaal. Het belang dat ze toekennen aan individueel dan wel sociaal kapitaal is verbonden met het toekomstperspectief van deze jongeren ten tijde van de eerste onderzoeksfase. Een kleine minderheid van de jongeren (16%) (over)leeft in een moeilijke context, de zogenaamde ‘strugglers’ (16%). De oorzaak van deze moeilijke transitieperiode wijten deze jongeren in eerste instantie aan individuele barrieres (laag zelfbeeld, radeloosheid, niet meer zonder drugs kunnen) die ze in grote mate koppelen aan relationele of maatschappelijke barrieres. Deze jongeren slagen er niet in de ervaren barrieres weg te werken, omdat zij zowel op cognitief als op gedragsmatig vlak fatalistisch zijn ingesteld. Deze vaststellingen hebben duidelijke implicaties voor verder onderzoek, beleid en praktijk.

Downloads

  • PhD SharonVan Audenhove Transitie.pdf
    • full text
    • |
    • open access
    • |
    • PDF
    • |
    • 2.40 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Audenhove, Sharon. Overgang Naar Volwassenheid : Belevingsonderzoek Bij Jongeren Die de Bijzondere Jeugdbijstand Verlaten. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, 2015.
APA
Van Audenhove, S. (2015). Overgang naar volwassenheid : belevingsonderzoek bij jongeren die de bijzondere jeugdbijstand verlaten. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent.
Chicago author-date
Van Audenhove, Sharon. 2015. “Overgang Naar Volwassenheid : Belevingsonderzoek Bij Jongeren Die de Bijzondere Jeugdbijstand Verlaten.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Chicago author-date (all authors)
Van Audenhove, Sharon. 2015. “Overgang Naar Volwassenheid : Belevingsonderzoek Bij Jongeren Die de Bijzondere Jeugdbijstand Verlaten.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Vancouver
1.
Van Audenhove S. Overgang naar volwassenheid : belevingsonderzoek bij jongeren die de bijzondere jeugdbijstand verlaten. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid; 2015.
IEEE
[1]
S. Van Audenhove, “Overgang naar volwassenheid : belevingsonderzoek bij jongeren die de bijzondere jeugdbijstand verlaten,” Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent, 2015.
@phdthesis{7021262,
  abstract     = {{De centrale onderzoeksdoelstelling was om (in)zicht krijgen (in) op de beleving, ervaring en noden op verschillende levensdomeinen van jongeren in de bijzondere jeugdbijstand (BJB) van 17 jaar en ouder die zich in de overgangsperiode bevinden tussen het verlaten van de BJB en het opbouwen van een zelfstandig leven. Dit is gebeurd aan de hand van een kwalitatief follow-up onderzoek waarbij de stem van de jeugdzorgverlater centraal stond: bij de eerste fase verbleef de jongere in de BJB; de tweede fase volgde minimum 18 maanden nadien. De bevindingen van dit doctoraatsonderzoek tonen aan dat de meerderheid van de jeugdzorgverlaters (68%) een positief toekomstperspectief heeft vóór de uitstroom. Achttien maanden later blijkt dat de transitieperiode voor de meerderheid even positief verloopt als het toekomstperspectief. We vinden een duidelijk onderscheid tussen drie types van jeugdzorgverlaters: zij die een goede transitie doorlopen (‘those moving on’), zij die overleven (‘survivors’) en zij voor wie de transitieperiode een aaneenschakeling van strubbelingen is die in het verdere leven blijven doorwerken (‘strugglers’). 29% heeft geen enkele barrière ervaren tijdens de transitieperiode, de zogenaamde ‘those moving on’. De sleutels tot deze positieve transitie zijn een betekenisvolle liefdesrelatie en vast werk. De ‘survivors’ (55%) ervaren wel barrieres tijdens de transitieperiode. Relationele (een gebrek aan (h)echte bindingen) en maatschappelijke (werkloosheid, slechte huisvesting, geldgebrek, stigmatisering) barrieres typeren de transitieperiode van de ‘survivors’. Ze slagen er evenwel in deze weg te werken door beroep te doen op individueel (‘agency’) en sociaal kapitaal. Het belang dat ze toekennen aan individueel dan wel sociaal kapitaal is verbonden met het toekomstperspectief van deze jongeren ten tijde van de eerste onderzoeksfase. Een kleine minderheid van de jongeren (16%) (over)leeft in een moeilijke context, de zogenaamde ‘strugglers’ (16%). De oorzaak van deze moeilijke transitieperiode wijten deze jongeren in eerste instantie aan individuele barrieres (laag zelfbeeld, radeloosheid, niet meer zonder drugs kunnen) die ze in grote mate koppelen aan relationele of maatschappelijke barrieres. Deze jongeren slagen er niet in de ervaren barrieres weg te werken, omdat zij zowel op cognitief als op gedragsmatig vlak fatalistisch zijn ingesteld. Deze vaststellingen hebben duidelijke implicaties voor verder onderzoek, beleid en praktijk.}},
  author       = {{Van Audenhove, Sharon}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{XIII, 319}},
  publisher    = {{Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid}},
  school       = {{Ghent University}},
  title        = {{Overgang naar volwassenheid : belevingsonderzoek bij jongeren die de bijzondere jeugdbijstand verlaten}},
  year         = {{2015}},
}