Advanced search
1 file | 216.75 KB Add to list

Grote gevoelens in de literatuur: inleiding

Gunther Martens (UGent) and Tobias Hermans (UGent)
Author
Organization
Abstract
Grote emoties waren lange tijd taboe in de literatuurstudie, aangezien zij geassocieerd werden met hol pathos en geforceerde retoriek enerzijds, met melodrama en sentimentaliteit in populaire film en theater anderzijds. De laatste jaren zijn emoties, ten gevolge van een heuse ‘emotional turn’ ingegeven door het werk van Martha Nussbaum en anderen, meer dan ooit terug van nooit weggeweest. Door technologische vernieuwingen en economisering worden de allerindividueelste gevoelens en sentimenten van het subject steeds transparanter; daardoor is zowel binnen de historische literatuurstudie als de studie van actuele literatuur en performance het gevoel een opvallend zwaartepunt van kritisch en bij uitstek interdisciplinair onderzoek geworden. Dit is de eerste wetenschappelijke studie in het Nederlandse taalgebied die de ‘emotional turn’ binnen de cultuurwetenschappen vanuit het oogpunt van historische én moderne literatuurwetenschap voorstelt. Deze bundel essays breekt een lans voor een hernieuwde studie van hevige gevoelens in de literatuur, door ze te benaderen vanuit een comparatistisch perspectief en aan de hand van nieuwe methodes zoals history of emotions, affecttheorie en narratologie. Tegelijk werpen we een kritisch licht op de gevoelscultus die onze intrinsiek romantische literatuuropvatting domineert.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 216.75 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Martens, Gunther, and Tobias Hermans. “Grote Gevoelens in de Literatuur: Inleiding.” Grote Gevoelens in de Literatuur, edited by Gunther Martens et al., vol. 7, Academia Press, 2015, pp. 5–10.
APA
Martens, G., & Hermans, T. (2015). Grote gevoelens in de literatuur: inleiding. In G. Martens, T. Hermans, & N. Theisen (Eds.), Grote gevoelens in de literatuur (Vol. 7, pp. 5–10). Gent: Academia Press.
Chicago author-date
Martens, Gunther, and Tobias Hermans. 2015. “Grote Gevoelens in de Literatuur: Inleiding.” In Grote Gevoelens in de Literatuur, edited by Gunther Martens, Tobias Hermans, and Nico Theisen, 7:5–10. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Martens, Gunther, and Tobias Hermans. 2015. “Grote Gevoelens in de Literatuur: Inleiding.” In Grote Gevoelens in de Literatuur, ed by. Gunther Martens, Tobias Hermans, and Nico Theisen, 7:5–10. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Martens G, Hermans T. Grote gevoelens in de literatuur: inleiding. In: Martens G, Hermans T, Theisen N, editors. Grote gevoelens in de literatuur. Gent: Academia Press; 2015. p. 5–10.
IEEE
[1]
G. Martens and T. Hermans, “Grote gevoelens in de literatuur: inleiding,” in Grote gevoelens in de literatuur, vol. 7, G. Martens, T. Hermans, and N. Theisen, Eds. Gent: Academia Press, 2015, pp. 5–10.
@incollection{7016770,
 abstract   = {{Grote emoties waren lange tijd taboe in de literatuurstudie, aangezien zij geassocieerd
werden met hol pathos en geforceerde retoriek enerzijds, met melodrama en sentimentaliteit in populaire film en theater anderzijds. De laatste jaren zijn emoties, ten gevolge van een heuse ‘emotional turn’ ingegeven door het werk van Martha Nussbaum en anderen, meer dan ooit terug van nooit weggeweest. Door technologische vernieuwingen en economisering worden de allerindividueelste gevoelens en sentimenten van het subject steeds transparanter; daardoor is zowel binnen de historische literatuurstudie als de studie van actuele literatuur en performance het gevoel een opvallend zwaartepunt van kritisch en bij uitstek interdisciplinair onderzoek geworden.
Dit is de eerste wetenschappelijke studie in het Nederlandse taalgebied die de ‘emotional turn’ binnen de cultuurwetenschappen vanuit het oogpunt van historische én moderne literatuurwetenschap voorstelt. Deze bundel essays breekt een lans voor een hernieuwde studie van hevige gevoelens in de literatuur, door ze te benaderen vanuit een comparatistisch perspectief en aan de hand van nieuwe methodes zoals history of emotions, affecttheorie en narratologie. Tegelijk werpen we een kritisch licht op de gevoelscultus die onze intrinsiek romantische literatuuropvatting domineert.}},
 author    = {{Martens, Gunther and Hermans, Tobias}},
 booktitle  = {{Grote gevoelens in de literatuur}},
 editor    = {{Martens, Gunther and Hermans, Tobias and Theisen, Nico}},
 isbn     = {{9789038225616}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{5--10}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 series    = {{Cahier voor Literatuurwetenschap}},
 title    = {{Grote gevoelens in de literatuur: inleiding}},
 volume    = {{7}},
 year     = {{2015}},
}