Advanced search
1 file | 2.83 MB Add to list

Grote gevoelens in de literatuur

Gunther Martens (UGent) , Tobias Hermans (UGent) and Nico Theisen (UGent)
Editor
(UGent) , (UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Grote gevoelens waren lange tijd taboe in de literatuurstudie. Ze werden immers geassocieerd met hol pathos, geforceerde retoriek en zelfs met melodrama en sentimentaliteit. Deze bundel essays breekt een lans voor een hernieuwde studie van hevige gevoelens in de literatuur door ze te benaderen vanuit een vergelijkend perspectief en aan de hand van nieuwe methodes, zoals de history of emotions, de affecttheorie en de narratologie. Tegelijk werpen deze teksten een kritisch licht op de gevoelscultus die onze romantische literatuuropvatting domineert, en op de rol van hevige emoties hierin. Technologische vernieuwingen en economisering maken de allerindividueelste gevoelens en sentimenten immers steeds toegankelijker. Daarom is zowel binnen de historische literatuurstudie als de studie van actuele literatuur en performance het gevoel een opvallend zwaartepunt van kritisch en interdisciplinair onderzoek geworden. Grote gevoelens in de literatuur is de eerste wetenschappelijke studie in het Nederlandse taalgebied die de emotional turn binnen de cultuurwetenschappen behandelt vanuit het oogpunt van historische én moderne literatuurwetenschap.
Keywords
Alexander Kluge, Dokumentarliteratur, history of emotions, affect, stylistics, pathos, emotion, narratology, mock-heroic poetry

Downloads

 • DP1 CLW7 GroteGevoelens.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.83 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Martens, Gunther, et al., editors. “Grote Gevoelens in de Literatuur.” Cahier Voor Literatuurwetenschap, vol. 7, Academia Press, 2015.
APA
Martens, G., Hermans, T., & Theisen, N. (Eds.). (2015). Grote gevoelens in de literatuur. Cahier voor Literatuurwetenschap. Gent: Academia Press.
Chicago author-date
Martens, Gunther, Tobias Hermans, and Nico Theisen, eds. 2015. “Grote Gevoelens in de Literatuur.” Cahier Voor Literatuurwetenschap. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Martens, Gunther, Tobias Hermans, and Nico Theisen, eds. 2015. “Grote Gevoelens in de Literatuur.” Cahier Voor Literatuurwetenschap. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Martens G, Hermans T, Theisen N, editors. Grote gevoelens in de literatuur. Vol. 7, Cahier voor Literatuurwetenschap. Gent: Academia Press; 2015.
IEEE
[1]
G. Martens, T. Hermans, and N. Theisen, Eds., “Grote gevoelens in de literatuur,” Cahier voor Literatuurwetenschap, vol. 7. Academia Press, Gent, 2015.
@book{7016701,
 abstract   = {{Grote gevoelens waren lange tijd taboe in de literatuurstudie. Ze werden immers geassocieerd met hol pathos, geforceerde retoriek en zelfs met melodrama en sentimentaliteit. Deze bundel essays breekt een lans voor een hernieuwde studie van hevige gevoelens in de literatuur door ze te benaderen vanuit een vergelijkend perspectief en aan de hand van nieuwe methodes, zoals de history of emotions, de affecttheorie en de narratologie. Tegelijk werpen deze teksten een kritisch licht op de gevoelscultus die onze romantische literatuuropvatting domineert, en op de rol van hevige emoties hierin. Technologische vernieuwingen en economisering maken de allerindividueelste gevoelens en sentimenten immers steeds toegankelijker. Daarom is zowel binnen de historische literatuurstudie als de studie van actuele literatuur en performance het gevoel een opvallend zwaartepunt van kritisch en interdisciplinair onderzoek geworden. Grote gevoelens in de literatuur is de eerste wetenschappelijke studie in het Nederlandse taalgebied die de emotional turn binnen de cultuurwetenschappen behandelt vanuit het oogpunt van historische én moderne literatuurwetenschap.}},
 editor    = {{Martens, Gunther and Hermans, Tobias and Theisen, Nico}},
 isbn     = {{9789038225616}},
 keywords   = {{Alexander Kluge,Dokumentarliteratur,history of emotions,affect,stylistics,pathos,emotion,narratology,mock-heroic poetry}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{159}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 series    = {{Cahier voor Literatuurwetenschap}},
 title    = {{Grote gevoelens in de literatuur}},
 volume    = {{7}},
 year     = {{2015}},
}