Advanced search
1 file | 5.35 MB Add to list

Het atheïstisch woordenboek

(2015)
Author
Organization
Abstract
Het Atheïstisch woordenboek is geen werk met definities van begrippen zoals een Van Dale, maar ligt meer in de lijn van het Filosofisch woordenboek van Voltaire uit 1764 of Ideas that Matter van Anthony Grayling uit 2009. Het is een boek waarin allerlei lemma’s die met atheïsme en irrationaliteit te maken hebben alfabetisch zijn geordend, en lijkt in dat opzicht meer een encyclopedie dan een woordenboek in de gebruikelijke zin. Het begint bij Aflaten en Arkzoekers, behandelt Bliksemafleiders en Exorcisme en onderzoekt de Lijkwade van Turijn en het Vagevuur. Boeiende figuren zoals Jean Meslier, Giordano Bruno, James Usscher en Etienne Vermeersch passeren de revue, en ook de vermeende onfeilbaarheid van de paus en de fatwa van ayatollah Khomeini over Salman Rushdie worden behandeld. Het Atheïstisch woordenboek probeert ook voorlichting te geven over de sociale context waarin het atheïsme zich tegenwoordig ontwikkelt, of soms in zijn ontwikkeling wordt gefrustreerd. In vele landen is atheïsme immers nog steeds een halsmisdaad, wat ingaat tegen artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948): daarin wordt duidelijk gesteld dat de burgers van deze wereld niet alleen een recht hebben om te geloven, maar ook een recht om niet te geloven.
Keywords
Humanism, Secularism, Atheïsm

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.35 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Cliteur, Paul, and Dirk Verhofstadt. Het Atheïstisch Woordenboek. Edited by Stefaan Werbrouck, Houtekiet, 2015.
APA
Cliteur, P., & Verhofstadt, D. (2015). Het atheïstisch woordenboek (S. Werbrouck, Ed.). Houtekiet.
Chicago author-date
Cliteur, Paul, and Dirk Verhofstadt. 2015. Het Atheïstisch Woordenboek. Edited by Stefaan Werbrouck. Antwerpen: Houtekiet.
Chicago author-date (all authors)
Cliteur, Paul, and Dirk Verhofstadt. 2015. Het Atheïstisch Woordenboek. Ed by. Stefaan Werbrouck. Antwerpen: Houtekiet.
Vancouver
1.
Cliteur P, Verhofstadt D. Het atheïstisch woordenboek. Werbrouck S, editor. Antwerpen: Houtekiet; 2015. 366 p.
IEEE
[1]
P. Cliteur and D. Verhofstadt, Het atheïstisch woordenboek. Antwerpen: Houtekiet, 2015.
@book{7007190,
 abstract   = {{Het Atheïstisch woordenboek is geen werk met definities van begrippen zoals een Van Dale, maar ligt meer in de lijn van het Filosofisch woordenboek van Voltaire uit 1764 of Ideas that Matter van Anthony Grayling uit 2009. Het is een boek waarin allerlei lemma’s die met atheïsme en irrationaliteit te maken hebben alfabetisch zijn geordend, en lijkt in dat opzicht meer een encyclopedie dan een woordenboek in de gebruikelijke zin. Het begint bij Aflaten en Arkzoekers, behandelt Bliksemafleiders en Exorcisme en onderzoekt de Lijkwade van Turijn en het Vagevuur. Boeiende figuren zoals Jean Meslier, Giordano Bruno, James Usscher en Etienne Vermeersch passeren de revue, en ook de vermeende onfeilbaarheid van de paus en de fatwa van ayatollah Khomeini over Salman Rushdie worden behandeld. Het Atheïstisch woordenboek probeert ook voorlichting te geven over de sociale context waarin het atheïsme zich tegenwoordig ontwikkelt, of soms in zijn ontwikkeling wordt gefrustreerd. In vele landen is atheïsme immers nog steeds een halsmisdaad, wat ingaat tegen artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948): daarin wordt duidelijk gesteld dat de burgers van deze wereld niet alleen een recht hebben om te geloven, maar ook een recht om niet te geloven.}},
 author    = {{Cliteur, Paul and Verhofstadt, Dirk}},
 editor    = {{Werbrouck, Stefaan}},
 isbn     = {{9789089244239}},
 keywords   = {{Humanism,Secularism,Atheïsm}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{366}},
 publisher  = {{Houtekiet}},
 title    = {{Het atheïstisch woordenboek}},
 year     = {{2015}},
}