Advanced search
1 file | 8.05 MB Add to list
Author
Organization
Abstract
Zowel in de wetenschappelijke literatuur als vanuit de publieke opinie groeit de consensus dat de temperaturen op aarde zijn toegenomen in de afgelopen decennia en dat de trend vooral wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen te wijten aan menselijke activiteiten. Het bewustzijn stijgt dat de huidige trends in energiebevoorrading en -gebruik niet duurzaam zijn. Zonder concrete acties zullen energie gerelateerde CO2-emissies meer dan verdubbelen tegen 2050. We moeten aldus werken aan een energie-revolutie, waar energiebesparing en duurzame energie een prominente plaats krijgen in onze maatschappij. Bio-energie is zo een vorm van duurzame energie. Het betreft energie uit organisch materiaal, afkomstig van planten, bomen of dieren. Net als olie, kolen en gas kan biomassa immers worden omgezet in warmte en elektriciteit. In tegenstelling tot deze fossiele brandstoffen halen planten en bomen door groei en nieuwe aanplant evenveel CO2 uit de lucht als er bij verbranding weer vrijkomt. De CO2-kringloop is dus gesloten. Het totale proces is dus CO2-neutraal. Eén van de grootste organische fracties die vrijkomt binnen het landschapsbeheer in Vlaanderen is grasmaaisel. Een belangrijk aspect binnen het natuurtechnische beheer van graslanden en bermen is immers een afvoer van de vegetatieproductie. De afvoer van dit maaisel is tot op vandaag nog steeds een probleemstroom voor terreinbeheerders welke hoge afzetkosten dienen te betalen voor de verwerking ervan. In Graskracht spitsen we ons toe op de techniek van (co-) vergisting van het maaisel. Net als in de maag van een koe zitten er in een vergistingsinstallatie immers ook bacteriën, welke organisch materiaal als gras afbreken. Door vergisting of co-vergisting van dit maaisel kunnen de vrijgekomen gassen elektriciteit en warmte opwekken. Het nuttig aanwenden van maaisel in een vergistingsinstallatie kan hierbij grote voordelen bieden: het is een organische fractie die vrijkomt bij het ecologisch beheer van het landschap waarbij er geen concurrentie optreedt met voedselproductie. Ook de biodiversiteit in ons landschap vaart wel bij de afvoer van het maaisel. Dit waren voldoende elementen om vanuit het partnership dit project uit te werken en onze schouders eronder te zetten. Dit rapport is een samenvatting van de resultaten van het Graskracht project. De integrale teksten kan u terugvinden op de bijhorende CD-rom

Downloads

  • (...).pdf
    • full text
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 8.05 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Verbeke, Willy, et al. Graskracht: Eindrapport. Inverde, 2013.
APA
Verbeke, W., Gybels, R., Meers, E., Devacht, C., Annaert, W., Ryckaert, B., … Vandenbroek, K. (2013). Graskracht: eindrapport. Brussel: Inverde.
Chicago author-date
Verbeke, Willy, Ruben Gybels, Erik Meers, Cindy Devacht, Werner Annaert, Bart Ryckaert, Hermien Schoutteten, et al. 2013. “Graskracht: Eindrapport.” Brussel: Inverde.
Chicago author-date (all authors)
Verbeke, Willy, Ruben Gybels, Erik Meers, Cindy Devacht, Werner Annaert, Bart Ryckaert, Hermien Schoutteten, Luc Janssens, Francies Van Gijzeghem, Alain De Vocht, Anja Delief, Nele Witters, Miet Van Dael, Ann Wygaerts, Jaco Vangronsveld, Elke Vandaele, and Kristel Vandenbroek. 2013. “Graskracht: Eindrapport.” Brussel: Inverde.
Vancouver
1.
Verbeke W, Gybels R, Meers E, Devacht C, Annaert W, Ryckaert B, et al. Graskracht: eindrapport. Brussel: Inverde; 2013.
IEEE
[1]
W. Verbeke et al., “Graskracht: eindrapport.” Inverde, Brussel, 2013.
@misc{7003725,
  abstract     = {{Zowel in de wetenschappelijke literatuur als vanuit de publieke opinie groeit de consensus dat de temperaturen op aarde zijn toegenomen in de afgelopen decennia en dat de trend vooral wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen te wijten aan menselijke activiteiten. Het bewustzijn stijgt dat de huidige trends in energiebevoorrading en -gebruik niet duurzaam zijn. Zonder concrete acties zullen energie gerelateerde CO2-emissies meer dan verdubbelen tegen 2050. We moeten aldus werken aan een energie-revolutie, waar energiebesparing en duurzame energie een prominente plaats krijgen in onze maatschappij.
Bio-energie is zo een vorm van duurzame energie. Het betreft
energie uit organisch materiaal, afkomstig van planten,
bomen of dieren. Net als olie, kolen en gas kan biomassa
immers worden omgezet in warmte en elektriciteit. In
tegenstelling tot deze fossiele brandstoffen halen planten en
bomen door groei en nieuwe aanplant evenveel CO2 uit de
lucht als er bij verbranding weer vrijkomt. De CO2-kringloop
is dus gesloten. Het totale proces is dus CO2-neutraal.
Eén van de grootste organische fracties die vrijkomt binnen
het landschapsbeheer in Vlaanderen is grasmaaisel. Een
belangrijk aspect binnen het natuurtechnische beheer van
graslanden en bermen is immers een afvoer van de vegetatieproductie.
De afvoer van dit maaisel is tot op vandaag
nog steeds een probleemstroom voor terreinbeheerders
welke hoge afzetkosten dienen te betalen voor de verwerking
ervan.
In Graskracht spitsen we ons toe op de techniek van (co-)
vergisting van het maaisel. Net als in de maag van een koe
zitten er in een vergistingsinstallatie immers ook bacteriën,
welke organisch materiaal als gras afbreken. Door vergisting
of co-vergisting van dit maaisel kunnen de vrijgekomen gassen
elektriciteit en warmte opwekken.
Het nuttig aanwenden van maaisel in een vergistingsinstallatie
kan hierbij grote voordelen bieden: het is een organische
fractie die vrijkomt bij het ecologisch beheer van het
landschap waarbij er geen concurrentie optreedt met voedselproductie.
Ook de biodiversiteit in ons landschap vaart wel
bij de afvoer van het maaisel. Dit waren voldoende elementen
om vanuit het partnership dit project uit te werken en
onze schouders eronder te zetten.
Dit rapport is een samenvatting van de resultaten van het
Graskracht project. De integrale teksten kan u terugvinden
op de bijhorende CD-rom}},
  author       = {{Verbeke, Willy and Gybels, Ruben and Meers, Erik and Devacht, Cindy and Annaert, Werner and Ryckaert, Bart and Schoutteten, Hermien and Janssens, Luc and Van Gijzeghem, Francies and De Vocht, Alain and Delief, Anja and Witters, Nele and Van Dael, Miet and Wygaerts, Ann and Vangronsveld, Jaco and Vandaele, Elke and Vandenbroek, Kristel}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{65}},
  publisher    = {{Inverde}},
  title        = {{Graskracht: eindrapport}},
  year         = {{2013}},
}