Advanced search
1 file | 112.65 KB Add to list

Suïcidaliteit in detentie: over kwetsbare personen in een stressvolle context

Louis Favril (UGent) and Freya Vander Laenen (UGent)
(2015) FATIK. 32(148). p.13-20
Author
Organization
Abstract
Suïcidaliteit komt voor binnen elke cultuur en in elke laag van de bevolking. Toch toont internationaal onderzoek consistent aan dat de prevalentie van suïcidale gedachten en handelingen beduidend hoger is bij bepaalde populaties, waaronder gedetineerden. De verhoogde prevalentie bij gedetineerden hangt samen met de vaststelling dat zij vaak een kwetsbare groep vormen, nog voor hun opsluiting, en dat deze gedetineerden worden geconfronteerd met een veelheid aan stressoren, eigen aan de detentie. Een adequaat inzicht in de interactie tussen deze persoonlijke kwetsbaarheden en de bijkomende 'pains of imprisonment' biedt praktische handvatten voor een effectieve suïcidepreventie binnen de muren van de gevangenis.
Keywords
detentie, diathese-stress, gevangenis, suïcidepreventie, zelfmoord, suïcide

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 112.65 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Favril, Louis, and Freya Vander Laenen. “Suïcidaliteit in Detentie: Over Kwetsbare Personen in Een Stressvolle Context.” FATIK, vol. 32, no. 148, 2015, pp. 13–20.
APA
Favril, L., & Vander Laenen, F. (2015). Suïcidaliteit in detentie: over kwetsbare personen in een stressvolle context. FATIK, 32(148), 13–20.
Chicago author-date
Favril, Louis, and Freya Vander Laenen. 2015. “Suïcidaliteit in Detentie: Over Kwetsbare Personen in Een Stressvolle Context.” FATIK 32 (148): 13–20.
Chicago author-date (all authors)
Favril, Louis, and Freya Vander Laenen. 2015. “Suïcidaliteit in Detentie: Over Kwetsbare Personen in Een Stressvolle Context.” FATIK 32 (148): 13–20.
Vancouver
1.
Favril L, Vander Laenen F. Suïcidaliteit in detentie: over kwetsbare personen in een stressvolle context. FATIK. 2015;32(148):13–20.
IEEE
[1]
L. Favril and F. Vander Laenen, “Suïcidaliteit in detentie: over kwetsbare personen in een stressvolle context,” FATIK, vol. 32, no. 148, pp. 13–20, 2015.
@article{7002558,
 abstract   = {{Suïcidaliteit komt voor binnen elke cultuur en in elke laag van de bevolking. Toch toont internationaal onderzoek consistent aan dat de prevalentie van suïcidale gedachten en handelingen beduidend hoger is bij bepaalde populaties, waaronder gedetineerden. De verhoogde prevalentie bij gedetineerden hangt samen met de vaststelling dat zij vaak een kwetsbare groep vormen, nog voor hun opsluiting, en dat deze gedetineerden worden geconfronteerd met een veelheid aan stressoren, eigen aan de detentie. Een adequaat inzicht in de interactie tussen deze persoonlijke kwetsbaarheden en de bijkomende 'pains of imprisonment' biedt praktische handvatten voor een effectieve suïcidepreventie binnen de muren van de gevangenis.}},
 author    = {{Favril, Louis and Vander Laenen, Freya}},
 issn     = {{0772-5167}},
 journal   = {{FATIK}},
 keywords   = {{detentie,diathese-stress,gevangenis,suïcidepreventie,zelfmoord,suïcide}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{148}},
 pages    = {{13--20}},
 title    = {{Suïcidaliteit in detentie: over kwetsbare personen in een stressvolle context}},
 volume    = {{32}},
 year     = {{2015}},
}