Advanced search
1 file | 4.45 MB

Lokalisatie van de epileptische focus op basis van netwerkanalyse van hersensignalen

Pieter van Mierlo (UGent) , Willeke Staljanssens (UGent) , Evelien Carrette (UGent) , Alfred Meurs (UGent) , Dirk Van Roost (UGent) , Paul Boon (UGent) and Kristl Vonck (UGent)
(2015) NEURON (NEDERLANDSE ED.). 20(4). p.8-12
Author
Organization
Abstract
Bij epilepsiepatiënten die niet adequaat behandeld kunnen worden met anti-epileptische medicatie is chirurgische verwijdering van de epileptische focus, i.e. de regio in de hersenen die de aanvallen veroorzaakt, de behandeling bij voorkeur. Hiervoor is de exacte lokalisatie van de epileptische focus enorm belangrijk. Bij een deel van de patiënten wordt invasief EEG geregistreerd om de epileptische focus zo nauwkeurig mogelijk te lokaliseren. Het invasief EEG wordt in de klinische praktijk visueel geanalyseerd door de epileptologen. Visuele analyse is echter subjectief en vereist een specifieke geavanceerde kennis. Bovendien is epilepsie een netwerkziekte. Het invasieve EEG laat bijgevolg niet altijd toe om visueel te bepalen of de gemeten activiteit van de epileptische focus komt of dat het om spreiding gaat van de epileptische focus naar een geconnecteerde hersenregio. Hierdoor is de precieze lokalisatie van de epileptische focus a.d.h.v. visuele analyse van de invasieve EEG signalen moeilijk. In dit artikel maken we gebruik van functionele connectiviteitsanalyse om de epileptische focus te lokaliseren. Functionele connectiviteit bestudeert de intercommunicatie tussen de hersengebieden, zijnde hoe de neuronale activiteit van de beschouwde hersenregio’s gelinkt is. Dit kan door de correlaties tussen de opgenomen invasieve EEG signalen te onderzoeken. We geven een voorbeeld hoe functionele connectiviteitsanalyse van invasieve EEG opnames tijdens aanvallen kan gebruikt worden om de spreiding van de aanvalsactiviteit te onthullen. Aan de hand van de berekende spreidingpatronen tijdens de aanvallen kunnen we op een objectieve manier de epileptische focus lokaliseren.
Keywords
EEG, hersennetwerken, epilepsy

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.45 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
van Mierlo, Pieter, Willeke Staljanssens, Evelien Carrette, Alfred Meurs, Dirk Van Roost, Paul Boon, and Kristl Vonck. 2015. “Lokalisatie Van De Epileptische Focus Op Basis Van Netwerkanalyse Van Hersensignalen.” Neuron (nederlandse Ed.) 20 (4): 8–12.
APA
van Mierlo, P., Staljanssens, W., Carrette, E., Meurs, A., Van Roost, D., Boon, P., & Vonck, K. (2015). Lokalisatie van de epileptische focus op basis van netwerkanalyse van hersensignalen. NEURON (NEDERLANDSE ED.), 20(4), 8–12.
Vancouver
1.
van Mierlo P, Staljanssens W, Carrette E, Meurs A, Van Roost D, Boon P, et al. Lokalisatie van de epileptische focus op basis van netwerkanalyse van hersensignalen. NEURON (NEDERLANDSE ED.). 2015;20(4):8–12.
MLA
van Mierlo, Pieter, Willeke Staljanssens, Evelien Carrette, et al. “Lokalisatie Van De Epileptische Focus Op Basis Van Netwerkanalyse Van Hersensignalen.” NEURON (NEDERLANDSE ED.) 20.4 (2015): 8–12. Print.
@article{6974111,
 abstract   = {Bij epilepsiepati{\"e}nten die niet adequaat behandeld kunnen worden met anti-epileptische medicatie is chirurgische verwijdering van de epileptische focus, i.e. de regio in de hersenen die de aanvallen veroorzaakt, de behandeling bij voorkeur. Hiervoor is de exacte lokalisatie van de epileptische focus enorm belangrijk. Bij een deel van de pati{\"e}nten wordt invasief EEG geregistreerd om de epileptische focus zo nauwkeurig mogelijk te lokaliseren. Het invasief EEG wordt in de klinische praktijk visueel geanalyseerd door de epileptologen. Visuele analyse is echter subjectief en vereist een specifieke geavanceerde kennis. Bovendien is epilepsie een netwerkziekte. Het invasieve EEG laat bijgevolg niet altijd toe om visueel te bepalen of de gemeten activiteit van de epileptische focus komt of dat het om spreiding gaat van de epileptische focus naar een geconnecteerde hersenregio. Hierdoor is de precieze lokalisatie van de epileptische focus a.d.h.v. visuele analyse van de invasieve EEG signalen moeilijk. 
In dit artikel maken we gebruik van functionele connectiviteitsanalyse om de epileptische focus te lokaliseren. Functionele connectiviteit bestudeert de intercommunicatie tussen de hersengebieden, zijnde hoe de neuronale activiteit van de beschouwde hersenregio{\textquoteright}s gelinkt is. Dit kan door de correlaties tussen de opgenomen invasieve EEG signalen te onderzoeken. We geven een voorbeeld hoe functionele connectiviteitsanalyse van invasieve EEG opnames tijdens aanvallen kan gebruikt worden om de spreiding van de aanvalsactiviteit te onthullen. Aan de hand van de berekende spreidingpatronen tijdens de aanvallen kunnen we op een objectieve manier de epileptische focus lokaliseren.},
 author    = {van Mierlo, Pieter and Staljanssens, Willeke and Carrette, Evelien and Meurs, Alfred and Van Roost, Dirk and Boon, Paul and Vonck, Kristl},
 issn     = {1372-4185},
 journal   = {NEURON (NEDERLANDSE ED.)},
 keyword   = {EEG,hersennetwerken,epilepsy},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {8--12},
 title    = {Lokalisatie van de epileptische focus op basis van netwerkanalyse van hersensignalen},
 volume    = {20},
 year     = {2015},
}