Advanced search
1 file | 28.80 KB Add to list

Het Corpus VGT. Een digitaal open access corpus van videos and annotaties van Vlaamse Gebarentaal, ontwikkeld aan de Universiteit Gent ism KU Leuven. <www.corpusvgt.be>

(2015)
Author
Organization
Abstract
Het Corpus VGT is een verzameling van video’s in Vlaamse Gebarentaal. We verzamelden in totaal meer dan 5 TB of 140 uren video. 120 dove mensen werkten mee aan het Corpus VGT als informanten. Bij het selecteren van de informanten werd rekening gehouden met leeftijd, regio en gender. Per twee gaven we hen een reeks thema’s om over te praten: vertellen van een verhaal, maken van afspraken, discussiëren over een thema, vertellen over hun schooltijd enz. Deze conversaties namen we op video op en we monteerden ze per opdracht. De gesprekken in Vlaamse Gebarentaal annoteerden we vervolgens door ze te glossen. Het Corpus VGT is gemaakt om onderzoek naar Vlaamse Gebarentaal te doen. Omdat er in andere landen ook al gebarentaalcorpora zijn samengesteld, kan men ook vergelijkend onderzoek tussen Vlaamse Gebarentaal en andere gebarentalen doen. Daarnaast kunnen docenten het corpus gebruiken in hun lessen Vlaamse Gebarentaal. Het Corpus VGT is ook een middel om Vlaamse Gebarentaal en aspecten van de Vlaamse Dovencultuur te documenteren en te bewaren.
Keywords
Vlaamse Gebarentaal, Corpuslinguïstiek

Downloads

 • Corpus VGT
  • supplementary material
  • |
  • open access
  • |
  • text/html
  • |
  • 28.80 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Herreweghe, Mieke, et al. Het Corpus VGT. Een Digitaal Open Access Corpus van Videos and Annotaties van Vlaamse Gebarentaal, Ontwikkeld Aan de Universiteit Gent Ism KU Leuven. <www.Corpusvgt.Be>. 2015.
APA
Van Herreweghe, M., Vermeerbergen, M., Demey, E., De Durpel, H., Nyffels, H., & Verstraete, S. (2015). Het Corpus VGT. Een digitaal open access corpus van videos and annotaties van Vlaamse Gebarentaal, ontwikkeld aan de Universiteit Gent ism KU Leuven. <www.corpusvgt.be>. http://www.corpusvgt.ugent.be.
Chicago author-date
Van Herreweghe, Mieke, Myriam Vermeerbergen, Eline Demey, Hannes De Durpel, Hilde Nyffels, and Sam Verstraete. 2015. “Het Corpus VGT. Een Digitaal Open Access Corpus van Videos and Annotaties van Vlaamse Gebarentaal, Ontwikkeld Aan de Universiteit Gent Ism KU Leuven. <www.Corpusvgt.Be>.” http://www.corpusvgt.ugent.be.
Chicago author-date (all authors)
Van Herreweghe, Mieke, Myriam Vermeerbergen, Eline Demey, Hannes De Durpel, Hilde Nyffels, and Sam Verstraete. 2015. “Het Corpus VGT. Een Digitaal Open Access Corpus van Videos and Annotaties van Vlaamse Gebarentaal, Ontwikkeld Aan de Universiteit Gent Ism KU Leuven. <www.Corpusvgt.Be>.” http://www.corpusvgt.ugent.be.
Vancouver
1.
Van Herreweghe M, Vermeerbergen M, Demey E, De Durpel H, Nyffels H, Verstraete S. Het Corpus VGT. Een digitaal open access corpus van videos and annotaties van Vlaamse Gebarentaal, ontwikkeld aan de Universiteit Gent ism KU Leuven. <www.corpusvgt.be>. http://www.corpusvgt.ugent.be; 2015.
IEEE
[1]
M. Van Herreweghe, M. Vermeerbergen, E. Demey, H. De Durpel, H. Nyffels, and S. Verstraete, “Het Corpus VGT. Een digitaal open access corpus van videos and annotaties van Vlaamse Gebarentaal, ontwikkeld aan de Universiteit Gent ism KU Leuven. <www.corpusvgt.be>.” http://www.corpusvgt.ugent.be, 2015.
@misc{6973686,
 abstract   = {{Het Corpus VGT is een verzameling van video’s in Vlaamse Gebarentaal. We verzamelden in totaal meer dan 5 TB of 140 uren video. 120 dove mensen werkten mee aan het Corpus VGT als informanten. Bij het selecteren van de informanten werd rekening gehouden met leeftijd, regio en gender. Per twee gaven we hen een reeks thema’s om over te praten: vertellen van een verhaal, maken van afspraken, discussiëren over een thema, vertellen over hun schooltijd enz. Deze conversaties namen we op video op en we monteerden ze per opdracht. De gesprekken in Vlaamse Gebarentaal annoteerden we vervolgens door ze te glossen.

Het Corpus VGT is gemaakt om onderzoek naar Vlaamse Gebarentaal te doen. Omdat er in andere landen ook al gebarentaalcorpora zijn samengesteld, kan men ook vergelijkend onderzoek tussen Vlaamse Gebarentaal en andere gebarentalen doen. Daarnaast kunnen docenten het corpus gebruiken in hun lessen Vlaamse Gebarentaal. Het Corpus VGT is ook een middel om Vlaamse Gebarentaal en aspecten van de Vlaamse Dovencultuur te documenteren en te bewaren.}},
 author    = {{Van Herreweghe, Mieke and Vermeerbergen, Myriam and Demey, Eline and De Durpel, Hannes and Nyffels, Hilde and Verstraete, Sam}},
 keywords   = {{Vlaamse Gebarentaal,Corpuslinguïstiek}},
 language   = {{dut}},
 title    = {{Het Corpus VGT. Een digitaal open access corpus van videos and annotaties van Vlaamse Gebarentaal, ontwikkeld aan de Universiteit Gent ism KU Leuven. <www.corpusvgt.be>}},
 url     = {{http://www.corpusvgt.ugent.be/}},
 year     = {{2015}},
}