Advanced search
1 file | 36.93 MB

De schoonheid van het materiaal : ontwikkeling van de Belgische industriële tegel (1840-1980) in een Europese context

Mario Baeck (UGent)
(2015)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
De Belgische keramische vloertegel met ingelegd decor, de gelijkaardige cementvloertegel en de decoratieve keramische wandtegel in faience of steengoed kenden in de loop van de 19e en 20e eeuw een enorm succes. Als duurzaam en uiterst decoratief bouwmateriaal werden deze tegels tussen 1840 en 1980 ruim toegepast en dit zowel in het interieur als in exterieurs, zowel in België zelf als in het buitenland. In dit onderzoek zijn het ontstaan en de ontwikkeling van deze materialen in België beschreven. Daartoe is de bedrijfsgeschiedenis van alle belangrijke fabrieken gereconstrueerd. Verder zijn de stilistische evolutie en de evolutie in het gebruik en toepassing van de Belgische industriële tegel in detail onderzocht. Dit gebeurde op basis van ruim in situ-onderzoek en – methodologisch vernieuwend – voor een zeer belangrijk deel ook op basis van een groot aantal handelscatalogi van vloer- en wandtegelfabrieken. De vastgestelde evoluties zijn met het oog op een beter begrip ervan gecontextualiseerd. Daartoe zijn de bevindingen in een ruime Europese context geplaatst waardoor duidelijk is geworden dat de Belgische productie op diverse punten toonaangevend is geweest. Tenslotte zijn ook enkele belangrijke alternatieve technieken en producten, zoals glas- marmer- en keramisch mozaïek of sgraffito, maar ook glastegels en metaalplaten bij het onderzoek betrokken.
The Belgian ceramic encaustic floor tile, the closely related cement floor tile and the decorative ceramic wall tile in earthenware or stoneware were extremely popular during the 19th and 20th centuries. As durable and very decorative building materials, these tiles were widely applied between 1840 and 1980, both in the interior and in exteriors, as well in Belgium itself as abroad. In this study, the creation and the development of these materials in Belgium are described. To this end, the company history of all major factories is reconstructed. Furthermore, the stylistic evolution and the evolution in the use and application of the Belgian industrial tile are studied. This is based not only on broad in situ research but also – and methodologically innovative – on the in detail study of a large number of original sales catalogues of floor and wall tile companies. In order to get a better understanding of it, the results are contextualized. To this end, the findings are placed within a wide European context which makes it clear that the Belgian production was innovative in several points. Finally, some important alternative techniques and products, such as glass, marble and ceramic mosaic or sgraffito, as well as glass tiles and metal sheets were also looked at in the research.
Keywords
Belgium, history, architectural ceramics, 19th & 20th century, tiles

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 36.93 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Baeck, Mario. 2015. “De Schoonheid Van Het Materiaal : Ontwikkeling Van De Belgische Industriële Tegel (1840-1980) in Een Europese Context”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
APA
Baeck, M. (2015). De schoonheid van het materiaal : ontwikkeling van de Belgische industriële tegel (1840-1980) in een Europese context. Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Gent.
Vancouver
1.
Baeck M. De schoonheid van het materiaal : ontwikkeling van de Belgische industriële tegel (1840-1980) in een Europese context. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte; 2015.
MLA
Baeck, Mario. “De Schoonheid Van Het Materiaal : Ontwikkeling Van De Belgische Industriële Tegel (1840-1980) in Een Europese Context.” 2015 : n. pag. Print.
@phdthesis{6928488,
 abstract   = {De Belgische keramische vloertegel met ingelegd decor, de gelijkaardige cementvloertegel en de decoratieve keramische wandtegel in faience of steengoed kenden in de loop van de 19e en 20e eeuw een enorm succes. Als duurzaam en uiterst decoratief bouwmateriaal werden deze tegels tussen 1840 en 1980 ruim toegepast en dit zowel in het interieur als in exterieurs, zowel in Belgi{\"e} zelf als in het buitenland. 
In dit onderzoek zijn het ontstaan en de ontwikkeling van deze materialen in Belgi{\"e} beschreven. Daartoe is de bedrijfsgeschiedenis van alle belangrijke fabrieken gereconstrueerd. Verder zijn de stilistische evolutie en de evolutie in het gebruik en toepassing van de Belgische industri{\"e}le tegel in detail onderzocht. Dit gebeurde op basis van ruim in situ-onderzoek en -- methodologisch vernieuwend -- voor een zeer belangrijk deel ook op basis van een groot aantal handelscatalogi van vloer- en wandtegelfabrieken. 
De vastgestelde evoluties zijn met het oog op een beter begrip ervan gecontextualiseerd. Daartoe zijn de bevindingen in een ruime Europese context geplaatst waardoor duidelijk is geworden dat de Belgische productie op diverse punten toonaangevend is geweest. Tenslotte zijn ook enkele belangrijke alternatieve technieken en producten, zoals glas- marmer- en keramisch moza{\"i}ek of sgraffito, maar ook glastegels en metaalplaten bij het onderzoek betrokken.},
 author    = {Baeck, Mario},
 language   = {dut},
 pages    = {XII, 588},
 publisher  = {Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte},
 school    = {Ghent University},
 title    = {De schoonheid van het materiaal : ontwikkeling van de Belgische industri{\"e}le tegel (1840-1980) in een Europese context},
 year     = {2015},
}