Advanced search
1 file | 309.10 KB

De IQ-score in twijfel getrokken: evolutie naar een multidimensioneel cognitief vaardigheidsprofiel

(2015) NEUROPRAXIS. 19(4). p.87-94
Author
Organization
Abstract
Een foutieve of ontoereikende inschatting van het intellectueel functioneren kan ver- strekkende gevolgen hebben binnen de forensische context. Niet zelden worden be- schermings- en strafmaatregelen afgestemd op de intellectuele vaardigheden van de pleger. Een kwalitatieve bepaling van dit functioneren is dan ook van groot belang. Dit blijkt echter geen vanzelfsprekend gegeven te zijn. Een recente studie naar de stabi- liteit van herhaalde IQ-metingen bij Vlaamse forensische patiënten (n = 176) (Habets et al., J Appl Res Intellect Disabil., 2014) geeft aan dat verschillende intelligentietes- ten en herhaalde metingen van eenzelfde intelligentietest niet steeds gelijkaardige resultaten opleveren. Scores verkregen op basis van intelligentietesten blijken dus niet zonder meer inwisselbaar te zijn. De huidige studie beoogt een kritische blik te werpen op de waarde van deze intelligentiemetingen en op de recente ontwikkelingen bin- nen dit veld. Meer specifiek worden de mogelijke oorzaken van de instabiliteit van IQ- scores besproken. Aansluitend worden de belangrijkste ontwikkelingen aangaande de diagnostiek van het intellectueel functioneren uiteengezet. Een gewijzigd denkkader treedt de laatste jaren immers meer en meer op de voorgrond, waarbinnen de klem- toon stelselmatig van een IQ-score naar het in kaart brengen van een breed cognitief vaardigheidsprofiel en het adaptief functioneren verschuift.
Keywords
IQ, WAIS, intelligentie, CHC

Downloads

 • np2015 087 Uzieblo de-iq-score-in-twijfel-getrokken-evolutie-naar-een-multidimensioneel-cognitief-vaardigheidsprofiel.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 309.10 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Uzieblo, Katarzyna, Petra Habets, and Inge Jeandarme. 2015. “De IQ-score in Twijfel Getrokken: Evolutie Naar Een Multidimensioneel Cognitief Vaardigheidsprofiel.” Neuropraxis 19 (4): 87–94.
APA
Uzieblo, K., Habets, P., & Jeandarme, I. (2015). De IQ-score in twijfel getrokken: evolutie naar een multidimensioneel cognitief vaardigheidsprofiel. NEUROPRAXIS, 19(4), 87–94.
Vancouver
1.
Uzieblo K, Habets P, Jeandarme I. De IQ-score in twijfel getrokken: evolutie naar een multidimensioneel cognitief vaardigheidsprofiel. NEUROPRAXIS. 2015;19(4):87–94.
MLA
Uzieblo, Katarzyna, Petra Habets, and Inge Jeandarme. “De IQ-score in Twijfel Getrokken: Evolutie Naar Een Multidimensioneel Cognitief Vaardigheidsprofiel.” NEUROPRAXIS 19.4 (2015): 87–94. Print.
@article{6913464,
 abstract   = {Een foutieve of ontoereikende inschatting van het intellectueel functioneren kan ver- strekkende gevolgen hebben binnen de forensische context. Niet zelden worden be- schermings- en strafmaatregelen afgestemd op de intellectuele vaardigheden van de pleger. Een kwalitatieve bepaling van dit functioneren is dan ook van groot belang. Dit blijkt echter geen vanzelfsprekend gegeven te zijn. Een recente studie naar de stabi- liteit van herhaalde IQ-metingen bij Vlaamse forensische pati{\"e}nten (n = 176) (Habets et al., J Appl Res Intellect Disabil., 2014) geeft aan dat verschillende intelligentietes- ten en herhaalde metingen van eenzelfde intelligentietest niet steeds gelijkaardige resultaten opleveren. Scores verkregen op basis van intelligentietesten blijken dus niet zonder meer inwisselbaar te zijn. De huidige studie beoogt een kritische blik te werpen op de waarde van deze intelligentiemetingen en op de recente ontwikkelingen bin- nen dit veld. Meer specifiek worden de mogelijke oorzaken van de instabiliteit van IQ- scores besproken. Aansluitend worden de belangrijkste ontwikkelingen aangaande de diagnostiek van het intellectueel functioneren uiteengezet. Een gewijzigd denkkader treedt de laatste jaren immers meer en meer op de voorgrond, waarbinnen de klem- toon stelselmatig van een IQ-score naar het in kaart brengen van een breed cognitief vaardigheidsprofiel en het adaptief functioneren verschuift.},
 author    = {Uzieblo, Katarzyna and Habets, Petra and Jeandarme, Inge},
 issn     = {1876-5785},
 journal   = {NEUROPRAXIS},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {87--94},
 title    = {De IQ-score in twijfel getrokken: evolutie naar een multidimensioneel cognitief vaardigheidsprofiel},
 volume    = {19},
 year     = {2015},
}