Advanced search
1 file | 246.51 KB Add to list

Van gokken en gamen tot facebook en food: alles een verslaving?

(2015) GEDRAGSTHERAPIE. 48(2). p.199-206
Author
Organization
Abstract
In de afgelopen tien jaar is er toenemende belangstelling voor gedragsmatige verslavingen. Inmiddels is er op basis van de overlap in klinische kenmerken, neurobiologie, genetische kwetsbaarheid en effectiviteit van behandelingen internationale consensus dat problematisch gokken gezien kan worden als een gedragsverslaving. In dit artikel wordt naast problematisch gokken aandacht besteed aan excessief internetten, gamen en gebruik van sociale media, en wordt nagegaan of ook in deze gevallen gesproken kan worden van een gedragsverslaving. Tot slot wordt stilgestaan bij eetproblematiek en met name de eetbuistoornis: in hoeverre liggen hier ook mechanismen aan ten grondslag die vergelijkbaar zijn met de gedragsverslavingen? Achtergrond, nieuwe onderzoeksinzichten en evidentie wat betreft behandeling van deze stoornissen worden toegelicht.
Keywords
Overzichtsartikel, Gedragsverslaving, Gokverslaving, Eetbuistoornis, Internet

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 246.51 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Goudriaan, Anna E, Laura DeFuentes-Merillas, Ilse M T Nijs, et al. “Van Gokken En Gamen Tot Facebook En Food: Alles Een Verslaving?” GEDRAGSTHERAPIE 48.2 (2015): 199–206. Print.
APA
Goudriaan, A. E., DeFuentes-Merillas, L., Nijs, I. M. T., & van Rooij, T. (2015). Van gokken en gamen tot facebook en food: alles een verslaving? GEDRAGSTHERAPIE, 48(2), 199–206.
Chicago author-date
Goudriaan, Anna E, Laura DeFuentes-Merillas, Ilse M T Nijs, and Tony van Rooij. 2015. “Van Gokken En Gamen Tot Facebook En Food: Alles Een Verslaving?” Gedragstherapie 48 (2): 199–206.
Chicago author-date (all authors)
Goudriaan, Anna E, Laura DeFuentes-Merillas, Ilse M T Nijs, and Tony van Rooij. 2015. “Van Gokken En Gamen Tot Facebook En Food: Alles Een Verslaving?” Gedragstherapie 48 (2): 199–206.
Vancouver
1.
Goudriaan AE, DeFuentes-Merillas L, Nijs IMT, van Rooij T. Van gokken en gamen tot facebook en food: alles een verslaving? GEDRAGSTHERAPIE. 2015;48(2):199–206.
IEEE
[1]
A. E. Goudriaan, L. DeFuentes-Merillas, I. M. T. Nijs, and T. van Rooij, “Van gokken en gamen tot facebook en food: alles een verslaving?,” GEDRAGSTHERAPIE, vol. 48, no. 2, pp. 199–206, 2015.
@article{6898897,
 abstract   = {In de afgelopen tien jaar is er toenemende belangstelling voor gedragsmatige verslavingen. Inmiddels is er op basis van de overlap in klinische kenmerken, neurobiologie, genetische kwetsbaarheid en effectiviteit van behandelingen internationale consensus dat problematisch gokken gezien kan worden als een gedragsverslaving. In dit artikel wordt naast problematisch gokken aandacht besteed aan excessief internetten, gamen en gebruik van sociale media, en wordt nagegaan of ook in deze gevallen gesproken kan worden van een gedragsverslaving. Tot slot wordt stilgestaan bij eetproblematiek en met name de eetbuistoornis: in hoeverre liggen hier ook mechanismen aan ten grondslag die vergelijkbaar zijn met de gedragsverslavingen? Achtergrond, nieuwe onderzoeksinzichten en evidentie wat betreft behandeling van deze stoornissen worden toegelicht.},
 author    = {Goudriaan, Anna E and DeFuentes-Merillas, Laura and Nijs, Ilse M T and van Rooij, Tony},
 issn     = {0167-7454},
 journal   = {GEDRAGSTHERAPIE},
 keywords   = {Overzichtsartikel,Gedragsverslaving,Gokverslaving,Eetbuistoornis,Internet},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {199--206},
 title    = {Van gokken en gamen tot facebook en food: alles een verslaving?},
 url     = {http://www.tijdschriftgedragstherapie.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/TG-2015-2-8/Van-gokken-en-gamen-tot-facebook-en-food-alles-een-verslaving},
 volume    = {48},
 year     = {2015},
}