Advanced search
1 file | 2.44 MB Add to list

Gedeeltelijke ontbinding en vernietiging van overeenkomsten

Thijs Tanghe (UGent)
(2015)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
In het contractenrecht zijn de ontbinding en vernietiging radicale sancties indien ze niet op maat worden toegepast: in principe gelden ze voor de toekomst en het verleden, hebben ze doorgaans betrekking op alle verbintenissen en clausules van de overeenkomst en hebben ze uitwerking ten aanzien van alle partijen bij de overeenkomst. Dergelijke drastische toepassing van beide sancties is evenwel niet steeds wenselijk voor het rechtsverkeer. In dat opzicht duiken de gedeeltelijke ontbinding en vernietiging op. Zij laten immers toe om de ontbinding en vernietiging niet verder te laten reiken dan noodzakelijk is en op maat van de omstandigheden af te snijden. In zijn rechtsvergelijkend proefschrift onderzoekt Thijs Tanghe de juridische grondslag voor de gedeeltelijke ontbinding en vernietiging, de reikwijdte van de ontbinding en vernietiging en de afbakening met verwante figuren.
Keywords
openbare orde, dwingend recht, voor niet geschreven houden, prijsvermindering, wanprestatie, geldigheidsvereisten, sancties, ontbinding, vernietiging, verbintenis, contract, overeenkomst, ondeelbaarheid, wederkerigheid, contractvrijheid

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.44 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Tanghe, Thijs. Gedeeltelijke Ontbinding En Vernietiging van Overeenkomsten. Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law, 2015.
APA
Tanghe, T. (2015). Gedeeltelijke ontbinding en vernietiging van overeenkomsten. Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Tanghe, Thijs. 2015. “Gedeeltelijke Ontbinding En Vernietiging van Overeenkomsten.” Ghent, Belgium: Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law.
Chicago author-date (all authors)
Tanghe, Thijs. 2015. “Gedeeltelijke Ontbinding En Vernietiging van Overeenkomsten.” Ghent, Belgium: Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law.
Vancouver
1.
Tanghe T. Gedeeltelijke ontbinding en vernietiging van overeenkomsten. [Ghent, Belgium]: Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law; 2015.
IEEE
[1]
T. Tanghe, “Gedeeltelijke ontbinding en vernietiging van overeenkomsten,” Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law, Ghent, Belgium, 2015.
@phdthesis{6884656,
 abstract   = {{In het contractenrecht zijn de ontbinding en vernietiging radicale sancties indien ze niet op maat worden toegepast: in principe gelden ze voor de toekomst en het verleden, hebben ze doorgaans betrekking op alle verbintenissen en clausules van de overeenkomst en hebben ze uitwerking ten aanzien van alle partijen bij de overeenkomst. Dergelijke drastische toepassing van beide sancties is evenwel niet steeds wenselijk voor het rechtsverkeer. In dat opzicht duiken de gedeeltelijke ontbinding en vernietiging op. Zij laten immers toe om de ontbinding en vernietiging niet verder te laten reiken dan noodzakelijk is en op maat van de omstandigheden af te snijden. In zijn rechtsvergelijkend proefschrift onderzoekt Thijs Tanghe de juridische grondslag voor de gedeeltelijke ontbinding en vernietiging, de reikwijdte van de ontbinding en vernietiging en de afbakening met verwante figuren.}},
 author    = {{Tanghe, Thijs}},
 keywords   = {{openbare orde,dwingend recht,voor niet geschreven houden,prijsvermindering,wanprestatie,geldigheidsvereisten,sancties,ontbinding,vernietiging,verbintenis,contract,overeenkomst,ondeelbaarheid,wederkerigheid,contractvrijheid}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{347}},
 publisher  = {{Department of Interdisciplinary Study of Law, Private Law and Business Law}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Gedeeltelijke ontbinding en vernietiging van overeenkomsten}},
 year     = {{2015}},
}