Advanced search
1 file | 172.66 KB Add to list

Hoe toegankelijk is de huurmarkt? Een onderzoek naar het verband tussen segregatie en etnische discriminatie op de residentiële huurmarkt in België

Ad Coenen (UGent) , Koen Van der Bracht (UGent) and Bart Van de Putte (UGent)
(2015) RUIMTE & MAATSCHAPPIJ. 6(3). p.54-72
Author
Organization
Abstract
Dit artikel heeft als doel de wetenschappelijke kennis over etnische huurdiscriminatie uit te breiden en zo twee hiaten in de literatuur weg te werken. Deze twee hiaten gaan enerzijds over de samenhang tussen de kennis van het Nederlands en kans om gediscrimineerd te worden en anderzijds over de mate waarin residentiële segregatie en discriminatie verbonden zijn. Voor beide hiaten zijn er Amerikaanse studies te vinden die dit onderzoeken, maar aangezien de Amerikaanse context sterk van de Europese verschilt, is er nood aan Europees onderzoek. Met het gebruik van telefoon-audits werd informatie verzameld over 579 huurwoningen in Gent en Antwerpen. Aan de hand van multilevel modellen wordt onderzocht of (i) de mate waarin de kennis van het Nederlands voor huurders met een migratie-achtergrond samenhangt met de kans dat ze gediscrimineerd worden; (ii) er een verband is tussen de huurprijs van een woning en het optreden van discriminatie; en (iii) wat de samenhang is tussen aan de ene kant het aantal etnisch culturele minderheden in en de socio-economische situatie van de buurt en aan de andere kant de mate waarin er in die buurten gediscrimineerd wordt. We stellen vast dat (i) er geen verband is tussen taalkennis en de kans om gediscrimineerd te worden: de kennis van het Nederlands beschermt dus niet tegen discriminatie; (ii) er een curvilineair verband is tussen de huurprijs en discriminatie: discriminatie is het meest voorkomend bij de goedkoopste panden, minder in het middensegment van de huurmarkt en komt dan weer vaker voor naarmate de prijs toeneemt en (iii) er geen verband is tussen residentiële segregatie, zowel etnische als socio-economische, en discriminatie.
Keywords
Field Experiment, Residentiële segregatie, Etnisch-culturele Minderheden, Residentiële huurmarkt, Discriminatie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 172.66 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Coenen, Ad, Koen Van der Bracht, and Bart Van de Putte. “Hoe Toegankelijk Is De Huurmarkt? Een Onderzoek Naar Het Verband Tussen Segregatie En Etnische Discriminatie Op De Residentiële Huurmarkt in België.” RUIMTE & MAATSCHAPPIJ 6.3 (2015): 54–72. Print.
APA
Coenen, A., Van der Bracht, K., & Van de Putte, B. (2015). Hoe toegankelijk is de huurmarkt? Een onderzoek naar het verband tussen segregatie en etnische discriminatie op de residentiële huurmarkt in België. RUIMTE & MAATSCHAPPIJ, 6(3), 54–72.
Chicago author-date
Coenen, Ad, Koen Van der Bracht, and Bart Van de Putte. 2015. “Hoe Toegankelijk Is De Huurmarkt? Een Onderzoek Naar Het Verband Tussen Segregatie En Etnische Discriminatie Op De Residentiële Huurmarkt in België.” Ruimte & Maatschappij 6 (3): 54–72.
Chicago author-date (all authors)
Coenen, Ad, Koen Van der Bracht, and Bart Van de Putte. 2015. “Hoe Toegankelijk Is De Huurmarkt? Een Onderzoek Naar Het Verband Tussen Segregatie En Etnische Discriminatie Op De Residentiële Huurmarkt in België.” Ruimte & Maatschappij 6 (3): 54–72.
Vancouver
1.
Coenen A, Van der Bracht K, Van de Putte B. Hoe toegankelijk is de huurmarkt? Een onderzoek naar het verband tussen segregatie en etnische discriminatie op de residentiële huurmarkt in België. RUIMTE & MAATSCHAPPIJ. 2015;6(3):54–72.
IEEE
[1]
A. Coenen, K. Van der Bracht, and B. Van de Putte, “Hoe toegankelijk is de huurmarkt? Een onderzoek naar het verband tussen segregatie en etnische discriminatie op de residentiële huurmarkt in België,” RUIMTE & MAATSCHAPPIJ, vol. 6, no. 3, pp. 54–72, 2015.
@article{6851305,
 abstract   = {{Dit artikel heeft als doel de wetenschappelijke kennis over etnische huurdiscriminatie uit te breiden en zo twee hiaten in de literatuur weg te werken. Deze twee hiaten gaan enerzijds over de samenhang tussen de kennis van het Nederlands en kans om gediscrimineerd te worden en anderzijds over de mate waarin residentiële segregatie en discriminatie verbonden zijn. Voor beide hiaten zijn er Amerikaanse studies te vinden die dit onderzoeken, maar aangezien de Amerikaanse context sterk van de Europese verschilt, is er nood aan Europees onderzoek. Met het gebruik van telefoon-audits werd informatie verzameld over 579 huurwoningen in Gent en Antwerpen. Aan de hand van multilevel modellen wordt onderzocht of (i) de mate waarin de kennis van het Nederlands voor huurders met een migratie-achtergrond samenhangt met de kans dat ze gediscrimineerd worden; (ii) er een verband is tussen de huurprijs van een woning en het optreden van discriminatie; en (iii) wat de samenhang is tussen aan de ene kant het aantal etnisch culturele minderheden in en de socio-economische situatie van de buurt en aan de andere kant de mate waarin er in die buurten gediscrimineerd wordt. We stellen vast dat (i) er geen verband is tussen taalkennis en de kans om gediscrimineerd te worden: de kennis van het Nederlands beschermt dus niet tegen discriminatie; (ii) er een curvilineair verband is tussen de huurprijs en discriminatie: discriminatie is het meest voorkomend bij de goedkoopste panden, minder in het middensegment van de huurmarkt en komt dan weer vaker voor naarmate de prijs toeneemt en (iii) er geen verband is tussen residentiële segregatie, zowel etnische als socio-economische, en discriminatie.}},
 author    = {{Coenen, Ad and Van der Bracht, Koen and Van de Putte, Bart}},
 issn     = {{2032-8427}},
 journal   = {{RUIMTE & MAATSCHAPPIJ}},
 keywords   = {{Field Experiment,Residentiële segregatie,Etnisch-culturele Minderheden,Residentiële huurmarkt,Discriminatie}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{3}},
 pages    = {{54--72}},
 title    = {{Hoe toegankelijk is de huurmarkt? Een onderzoek naar het verband tussen segregatie en etnische discriminatie op de residentiële huurmarkt in België}},
 volume    = {{6}},
 year     = {{2015}},
}