Advanced search
1 file | 802.94 KB Add to list

Kankercelvaccins op basis van volledige cellen : mogelijkheden en hindernissen

Laetitia Cicchelero (UGent) , Hilde De Rooster (UGent) and Niek Sanders (UGent)
(2014) ONCO HEMATO. 8(5). p.20-25
Author
Organization
Abstract
Immunotherapie gebaseerd op vaccinatie met volledige kankercellen wordt beschouwd als een veelbelovende kankerbehandeling omdat hierbij het immuunsysteem gestimuleerd wordt tot het actief afdoden van kankercellen en tevens een immuungeheugen tot stand komt waardoor het risico op herval daalt. Tot op heden valt de geobserveerde efficiëntie in de eerste humane klinische trials eerder tegen waardoor er nood is aan optimalisatie van de kankercelvaccins enerzijds en een betere patiëntselectie anderzijds. De kankerceleigenschappen, de immuunstatus van de patiënt en het adjuvanstype zijn de drie grote determinanten in het succes van kankercelvaccins op basis van volledige cellen. Adjuvantia moeten in staat zijn om zowel de kankerspecifieke effectorcellen als geheugencellen van het immuunsysteem te stimuleren. Er zijn aanwijzingen dat kankercelvaccins minder efficiënt zijn bij patiënten in een gevorderd stadium van kanker, die immunologisch verzwakt zijn of genetische defecten vertonen in hun immuun- of kankercellen. De meerderheid van de patiënten in klinische trials met kankercelvaccins zijn patiënten met gevorderde kanker, waardoor een objectieve evaluatie van het ware potentieel van kankercelvaccins bemoeilijkt wordt. Hier moet rekening mee gehouden worden in toekomstige klinische trials en bovendien zouden kankercelvaccins op basis van volledige cellen moeten gecombineerd worden met strategieën die de immunosuppressieve omgeving van de tumor aanpakken.
Keywords
adjuvant, cancer patient selection, immunogenic cell death, whole cancer cell vaccine

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 802.94 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Cicchelero E, Laetitia, Hilde De Rooster, and Niek Sanders. “Kankercelvaccins Op Basis Van Volledige Cellen : Mogelijkheden En Hindernissen.” ONCO HEMATO 8.5 (2014): 20–25. Print.
APA
Cicchelero E, L., De Rooster, H., & Sanders, N. (2014). Kankercelvaccins op basis van volledige cellen : mogelijkheden en hindernissen. ONCO HEMATO, 8(5), 20–25.
Chicago author-date
Cicchelero E, Laetitia, Hilde De Rooster, and Niek Sanders. 2014. “Kankercelvaccins Op Basis Van Volledige Cellen : Mogelijkheden En Hindernissen.” Onco Hemato 8 (5): 20–25.
Chicago author-date (all authors)
Cicchelero E, Laetitia, Hilde De Rooster, and Niek Sanders. 2014. “Kankercelvaccins Op Basis Van Volledige Cellen : Mogelijkheden En Hindernissen.” Onco Hemato 8 (5): 20–25.
Vancouver
1.
Cicchelero E L, De Rooster H, Sanders N. Kankercelvaccins op basis van volledige cellen : mogelijkheden en hindernissen. ONCO HEMATO. 2014;8(5):20–5.
IEEE
[1]
L. Cicchelero E, H. De Rooster, and N. Sanders, “Kankercelvaccins op basis van volledige cellen : mogelijkheden en hindernissen,” ONCO HEMATO, vol. 8, no. 5, pp. 20–25, 2014.
@article{6839483,
 abstract   = {Immunotherapie gebaseerd op vaccinatie met volledige kankercellen wordt beschouwd als een veelbelovende kankerbehandeling omdat hierbij het immuunsysteem gestimuleerd wordt tot het actief afdoden van kankercellen en tevens een immuungeheugen tot stand komt waardoor het risico op herval daalt. Tot op heden valt de geobserveerde efficiëntie in de eerste humane klinische trials eerder tegen waardoor er nood is aan optimalisatie van de kankercelvaccins enerzijds en een betere patiëntselectie anderzijds. De kankerceleigenschappen, de immuunstatus van de patiënt en het adjuvanstype zijn de drie grote determinanten in het succes van kankercelvaccins op basis van volledige cellen. Adjuvantia moeten in staat zijn om zowel de kankerspecifieke effectorcellen als geheugencellen van het immuunsysteem te stimuleren. Er zijn aanwijzingen dat kankercelvaccins minder efficiënt zijn bij patiënten in een gevorderd stadium van kanker, die immunologisch verzwakt zijn of genetische defecten vertonen in hun immuun- of kankercellen. De meerderheid van de patiënten in klinische trials met kankercelvaccins zijn patiënten met gevorderde kanker, waardoor een objectieve evaluatie van het ware potentieel van kankercelvaccins bemoeilijkt wordt. Hier moet rekening mee gehouden worden in toekomstige klinische trials en bovendien zouden kankercelvaccins op basis van volledige cellen moeten gecombineerd worden met strategieën die de immunosuppressieve omgeving van de tumor aanpakken.},
 author    = {Cicchelero, Laetitia and De Rooster, Hilde and Sanders, Niek},
 issn     = {2030-2738},
 journal   = {ONCO HEMATO},
 keywords   = {adjuvant,cancer patient selection,immunogenic cell death,whole cancer cell vaccine},
 language   = {dut},
 number    = {5},
 pages    = {20--25},
 title    = {Kankercelvaccins op basis van volledige cellen : mogelijkheden en hindernissen},
 volume    = {8},
 year     = {2014},
}