Advanced search
Add to list

Mensen met een handicap: over medicalisering en sociologisering

(2008) TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE. 29(2-3). p.212-231
Author
Organization
Abstract
Binnen de academische wereld heerst heel wat controverse ten aanzien van het domein van ‘disability studies’. Globaal kunnen twee benaderingen van disability worden onderscheiden: individuele en sociale modellen. Individuele modellen situeren de oorzaak voor het verklaren van een handicap binnen het individu; het medisch model vormt hier een sprekend voorbeeld van. Activisten van binnen en buiten de academische wereld hebben veel kritiek geuit op liggende sociale verklaringsmechanismen voor SEGV. In deze bijdrage wordt het concept van fundamentele sociale oorzaken van ziekte, geïntroduceerd door Link en Phelan (1995), van een sterkere sociaaltheoretische basis voorzien. Een belangrijk aandachtspunt is de positie van deze fundamentele oorzaken binnen het “structure en agency-probleem” van de sociologie. Vervolgens worden de fundamentele oorzaken preciezer omschreven als “relationele sociale systemen van middelenallocatie”. Centraal staat het betoog dat een zorgvuldige conceptualisering van de fundamentele sociale oorzaken noodzakelijk is om ze te kunnen identificeren. Dit wordt aangetoond aan de hand van twee voorbeelden.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Desnerck, Greetje, et al. “Mensen Met Een Handicap: Over Medicalisering En Sociologisering.” TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE, vol. 29, no. 2–3, 2008, pp. 212–31.
APA
Desnerck, G., Bosteels, S., & Hardonk, S. (2008). Mensen met een handicap: over medicalisering en sociologisering. TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE, 29(2–3), 212–231.
Chicago author-date
Desnerck, Greetje, Sigrid Bosteels, and Stefan Hardonk. 2008. “Mensen Met Een Handicap: Over Medicalisering En Sociologisering.” TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE 29 (2–3): 212–31.
Chicago author-date (all authors)
Desnerck, Greetje, Sigrid Bosteels, and Stefan Hardonk. 2008. “Mensen Met Een Handicap: Over Medicalisering En Sociologisering.” TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE 29 (2–3): 212–231.
Vancouver
1.
Desnerck G, Bosteels S, Hardonk S. Mensen met een handicap: over medicalisering en sociologisering. TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE. 2008;29(2–3):212–31.
IEEE
[1]
G. Desnerck, S. Bosteels, and S. Hardonk, “Mensen met een handicap: over medicalisering en sociologisering,” TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE, vol. 29, no. 2–3, pp. 212–231, 2008.
@article{682622,
  abstract     = {{Binnen de academische wereld heerst heel wat controverse ten aanzien van het domein van ‘disability studies’. Globaal kunnen twee benaderingen van disability worden onderscheiden: individuele en sociale modellen. Individuele modellen situeren de oorzaak voor het verklaren van een handicap binnen het individu; het medisch model vormt hier een sprekend voorbeeld van. Activisten van binnen en buiten de academische wereld hebben veel kritiek geuit op liggende sociale verklaringsmechanismen voor SEGV. In deze bijdrage wordt het concept van fundamentele sociale oorzaken van ziekte, geïntroduceerd door Link en Phelan (1995), van een sterkere sociaaltheoretische basis voorzien. Een belangrijk aandachtspunt is de positie van deze fundamentele oorzaken binnen het “structure en agency-probleem” van de sociologie. Vervolgens worden de fundamentele oorzaken preciezer omschreven als “relationele sociale systemen van middelenallocatie”. Centraal staat het betoog dat een zorgvuldige conceptualisering van de fundamentele sociale oorzaken noodzakelijk is om ze te kunnen identificeren. Dit wordt aangetoond aan de hand van twee voorbeelden.}},
  author       = {{Desnerck, Greetje and Bosteels, Sigrid and Hardonk, Stefan}},
  issn         = {{0777-883X}},
  journal      = {{TIJDSCHRIFT VOOR SOCIOLOGIE}},
  language     = {{dut}},
  number       = {{2-3}},
  pages        = {{212--231}},
  title        = {{Mensen met een handicap: over medicalisering en sociologisering}},
  volume       = {{29}},
  year         = {{2008}},
}