Advanced search

Burgerparticipatie in Vlaamse steden - Naar een innoverend participatiebeleid

Filip De Rynck (UGent) and Karolien Dezeure (UGent)
(2009)
Author
Organization
Abstract
Als burgers, de politiek, de samenleving en de stadsbesturen veranderen, dan moet ook het participatiebeleid worden bijgesteld. Vanuit dit idee installeerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid Marino Keulen in 2007 een Werkgroep Participatie. Die werkgroep kreeg de opdracht een coherente visie op burgerparticipatie in Vlaamse Steden te ontwikkelen. Met dit boek als resultaat. Hoe kunnen bestuurders beter betrokken worden bij wat in de samenleving leeft, bij de kracht die bij mensen in de stad aanwezig is en bij de vragen die leven bij mensen in de stad? Hoe kunnen bestuurders in die lokale samenleving van doende en van vragende mensen participeren? Deze vragen vormen de rode draad door het hele boek. De auteurs verklaren hun visie op participatie, en belichten het belang van een actieve, kritische en innovatieve burgermaatschappij in de stad. Vervolgens staan ze uitgebreid stil bij stadsbrede participatie, participatie rond stadsprojecten en participatie op wijkniveau. Ten slotte komt ook de invloed van de Vlaamse overheid op het stedelijk participatiebeleid aan bod. Dit boek heeft tot doel het debat met en in de steden op gang te trekken. Dankzij de talrijke concrete aanbevelingen vormt het alvast de prima aanzet tot een beter uitgebouwd stedelijk participatiebeleid.
Keywords
Participatie, lokaal

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Rynck, Filip, and Karolien Dezeure. 2009. Burgerparticipatie in Vlaamse Steden - Naar Een Innoverend Participatiebeleid. Brugge ; BELGIUM: Vanden Broele.
APA
De Rynck, F., & Dezeure, K. (2009). Burgerparticipatie in Vlaamse steden - Naar een innoverend participatiebeleid. Brugge ; BELGIUM: Vanden Broele.
Vancouver
1.
De Rynck F, Dezeure K. Burgerparticipatie in Vlaamse steden - Naar een innoverend participatiebeleid. Brugge ; BELGIUM: Vanden Broele; 2009.
MLA
De Rynck, Filip, and Karolien Dezeure. Burgerparticipatie in Vlaamse Steden - Naar Een Innoverend Participatiebeleid. Brugge ; BELGIUM: Vanden Broele, 2009. Print.
@book{682018,
 abstract   = {Als burgers, de politiek, de samenleving en de stadsbesturen veranderen, dan moet ook het participatiebeleid worden bijgesteld. Vanuit dit idee installeerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid Marino Keulen in 2007 een Werkgroep Participatie. Die werkgroep kreeg de opdracht een coherente visie op burgerparticipatie in Vlaamse Steden te ontwikkelen. Met dit boek als resultaat.
Hoe kunnen bestuurders beter betrokken worden bij wat in de samenleving leeft, bij de kracht die bij mensen in de stad aanwezig is en bij de vragen die leven bij mensen in de stad? Hoe kunnen bestuurders in die lokale samenleving van doende en van vragende mensen participeren? Deze vragen vormen de rode draad door het hele boek. De auteurs verklaren hun visie op participatie, en belichten het belang van een actieve, kritische en innovatieve burgermaatschappij in de stad. Vervolgens staan ze uitgebreid stil bij stadsbrede participatie, participatie rond stadsprojecten en participatie op wijkniveau. Ten slotte komt ook de invloed van de Vlaamse overheid op het stedelijk participatiebeleid aan bod.
Dit boek heeft tot doel het debat met en in de steden op gang te trekken. Dankzij de talrijke concrete aanbevelingen vormt het alvast de prima aanzet tot een beter uitgebouwd stedelijk participatiebeleid.},
 author    = {De Rynck, Filip and Dezeure, Karolien},
 isbn     = {978 90 4960 009 9},
 language   = {dut},
 pages    = {174},
 publisher  = {Vanden Broele},
 title    = {Burgerparticipatie in Vlaamse steden - Naar een innoverend participatiebeleid},
 year     = {2009},
}