Advanced search
1 file | 97.20 KB

Een schatting van de directe kosten veroorzaakt door maagdarmnematoden- en leverbotinfecties bij melkvee in Vlaanderen

Author
Organization
Abstract
Het doel van deze studie was om de directe kosten te schatten veroorzaakt door maagdarmworm- en leverbotinfecties bij de Vlaamse melkveepopulatie. Via een studie en interpretatie van vakliteratuur werden voor elke infectie de populatie ‘at risk’, de prevalentie van productielimiterende infecties, de effecten op de dierlijke productie, de geldwaarde van dierlijke producten en de frequentie en gemiddelde kost van een anthelminthische behandeling bepaald. Vervolgens werden deze elementen geïncorporeerd in een rekenblad en werd voor elke infectie de jaarlijkse veroorzaakte kost berekend. De jaarlijkse kost veroorzaakt door maagdarmwormen werd geschat op € 10.719.909 of € 38 per volwassen koe. De jaarlijkse kost veroorzaakt door leverbot werd geschat op € 8.270.765 of € 30 per volwassen koe. Hoewel deze cijfers geenszins kunnen geïnterpreteerd worden als de gemiddelde kost bij een geïnfecteerd dier, vormen ze een indicatie van het relatieve belang van de ziekte. De resultaten van deze studie onderstrepen het nut om beide infecties op te nemen in diergezondheidsprogramma’s.

Downloads

 • art09def.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 97.20 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Charlier, Johannes, M Sanders, and Jozef Vercruysse. 2009. “Een Schatting Van De Directe Kosten Veroorzaakt Door Maagdarmnematoden- En Leverbotinfecties Bij Melkvee in Vlaanderen.” Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift 78 (3): 196–200.
APA
Charlier, J., Sanders, M., & Vercruysse, J. (2009). Een schatting van de directe kosten veroorzaakt door maagdarmnematoden- en leverbotinfecties bij melkvee in Vlaanderen. VLAAMS DIERGENEESKUNDIG TIJDSCHRIFT, 78(3), 196–200.
Vancouver
1.
Charlier J, Sanders M, Vercruysse J. Een schatting van de directe kosten veroorzaakt door maagdarmnematoden- en leverbotinfecties bij melkvee in Vlaanderen. VLAAMS DIERGENEESKUNDIG TIJDSCHRIFT. 2009;78(3):196–200.
MLA
Charlier, Johannes, M Sanders, and Jozef Vercruysse. “Een Schatting Van De Directe Kosten Veroorzaakt Door Maagdarmnematoden- En Leverbotinfecties Bij Melkvee in Vlaanderen.” VLAAMS DIERGENEESKUNDIG TIJDSCHRIFT 78.3 (2009): 196–200. Print.
@article{674838,
 abstract   = {Het doel van deze studie was om de directe kosten te schatten veroorzaakt door maagdarmworm- en leverbotinfecties bij de Vlaamse melkveepopulatie. Via een studie en interpretatie van vakliteratuur werden voor elke infectie de populatie {\textquoteleft}at risk{\textquoteright}, de prevalentie van productielimiterende infecties, de effecten op de dierlijke productie, de geldwaarde van dierlijke producten en de frequentie en gemiddelde kost van een anthelminthische behandeling bepaald. Vervolgens werden deze elementen ge{\"i}ncorporeerd in een rekenblad en werd voor elke infectie de jaarlijkse veroorzaakte kost berekend. De jaarlijkse kost veroorzaakt door maagdarmwormen werd geschat op {\texteuro} 10.719.909 of {\texteuro} 38 per volwassen koe. De jaarlijkse kost veroorzaakt door leverbot werd geschat op {\texteuro} 8.270.765 of {\texteuro} 30 per volwassen koe. Hoewel deze cijfers geenszins kunnen ge{\"i}nterpreteerd worden als de gemiddelde kost bij een ge{\"i}nfecteerd dier, vormen ze een indicatie van het relatieve belang van de ziekte. De resultaten van deze studie onderstrepen het nut om beide infecties op te nemen in diergezondheidsprogramma{\textquoteright}s.},
 author    = {Charlier, Johannes and Sanders, M and Vercruysse, Jozef},
 issn     = {0303-9021},
 journal   = {VLAAMS DIERGENEESKUNDIG TIJDSCHRIFT},
 language   = {dut},
 number    = {3},
 pages    = {196--200},
 title    = {Een schatting van de directe kosten veroorzaakt door maagdarmnematoden- en leverbotinfecties bij melkvee in Vlaanderen},
 url     = {http://vdt.ugent.be/code/showupload.php?id=470},
 volume    = {78},
 year     = {2009},
}

Web of Science
Times cited: