Advanced search

Coburg: Schloss Ehrenburg

Gita Deneckere (UGent)
Author
Organization
Abstract
België bestaat. Het bestaat in een koning, een hoofdstad, een vlag en een volkslied, een parlement, een democratie, twee met elkaar twistende bevolkingsgroepen. Maar het bestaat vooral in de herinnering, in alles wat met de plek ‘België’ vroeger en nu is geassocieerd. In België, een parcours van herinnering gaan meer dan vijftig auteurs op zoek naar de plaatsen waar België ‘het meest bestaat’. Zij schrijven over de redenen waarom deze plaatsen zo belangwekkend zijn geworden, over de herdenkingen en de vieringen die de herinnering er levendig houden, over de emoties die deze plaatsen oproepen. De auteurs gaan op zoek naar de plaatsen van het verleden, van Bouillon tot Coburg. Zij bezoeken de plaatsen waar de expansie van het land nog steeds voelbaar is, van het koloniale museum in Tervuren tot het Atonium. Zij vervolgen hun parcours langs de plaatsen waar het land tweedracht en crisis heeft gekend: de Kapellekensbaan van Louis Paul Boon, de gesplitste universiteit van Leuven, de kazerne in Mechelen vanwaar de joden werden weggevoerd. Zij eindigen hun reis in de plaatsen waar de charme van België regeert, in Brugge bijvoorbeeld, of in de Brusselse Marollenwijk.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Deneckere, Gita. 2008. “Coburg: Schloss Ehrenburg.” In België, Een Parcours Van Herinnering, ed. Jo Tollebeek, Geert Buelens, Gita Deneckere, Chantal Kesteloot, and Sophie De Schaepdrijver, 205–219. Amsterdam ; NETHERLANDS: Bert Bakker, Prometheus Uitgeverij.
APA
Deneckere, Gita. (2008). Coburg: Schloss Ehrenburg. In Jo Tollebeek, G. Buelens, G. Deneckere, C. Kesteloot, & S. De Schaepdrijver (Eds.), België, een parcours van herinnering (pp. 205–219). Amsterdam ; NETHERLANDS: Bert Bakker, Prometheus Uitgeverij.
Vancouver
1.
Deneckere G. Coburg: Schloss Ehrenburg. In: Tollebeek J, Buelens G, Deneckere G, Kesteloot C, De Schaepdrijver S, editors. België, een parcours van herinnering. Amsterdam ; NETHERLANDS: Bert Bakker, Prometheus Uitgeverij; 2008. p. 205–19.
MLA
Deneckere, Gita. “Coburg: Schloss Ehrenburg.” België, Een Parcours Van Herinnering. Ed. Jo Tollebeek et al. Amsterdam ; NETHERLANDS: Bert Bakker, Prometheus Uitgeverij, 2008. 205–219. Print.
@incollection{673832,
 abstract   = {Belgi{\"e} bestaat. Het bestaat in een koning, een hoofdstad, een vlag en een volkslied, een parlement, een democratie, twee met elkaar twistende bevolkingsgroepen. Maar het bestaat vooral in de herinnering, in alles wat met de plek {\textquoteleft}Belgi{\"e}{\textquoteright} vroeger en nu is geassocieerd. In Belgi{\"e}, een parcours van herinnering gaan meer dan vijftig auteurs op zoek naar de plaatsen waar Belgi{\"e} {\textquoteleft}het meest bestaat{\textquoteright}. Zij schrijven over de redenen waarom deze plaatsen zo belangwekkend zijn geworden, over de herdenkingen en de vieringen die de herinnering er levendig houden, over de emoties die deze plaatsen oproepen. De auteurs gaan op zoek naar de plaatsen van het verleden, van Bouillon tot Coburg. Zij bezoeken de plaatsen waar de expansie van het land nog steeds voelbaar is, van het koloniale museum in Tervuren tot het Atonium. Zij vervolgen hun parcours langs de plaatsen waar het land tweedracht en crisis heeft gekend: de Kapellekensbaan van Louis Paul Boon, de gesplitste universiteit van Leuven, de kazerne in Mechelen vanwaar de joden werden weggevoerd. Zij eindigen hun reis in de plaatsen waar de charme van Belgi{\"e} regeert, in Brugge bijvoorbeeld, of in de Brusselse Marollenwijk.},
 author    = {Deneckere, Gita},
 booktitle  = {Belgi{\"e}, een parcours van herinnering},
 editor    = {Tollebeek, Jo and Buelens, Geert and Deneckere, Gita and Kesteloot, Chantal and De Schaepdrijver, Sophie},
 isbn     = {9789035133051},
 language   = {dut},
 pages    = {205--219},
 publisher  = {Bert Bakker, Prometheus Uitgeverij},
 title    = {Coburg: Schloss Ehrenburg},
 year     = {2008},
}