Advanced search
1 file | 753.95 KB Add to list

Het VOWB-pilootproject voor een gedistribueerd depot van gedrukte biomedische tijdschriftencollecties

Author
Organization
Abstract
In 2006 startten 6 instellingen binnen het Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk met een pilootproject om tot een gedecentraliseerde depotservice voor biomedische tijdschriften te komen. Vooraleer van start te gaan zocht de werkgroep consensus over een aantal basisprincipes en criteria voor te bewaren titels. Daarnaast werden afspraken gemaakt rond interbibliothecair leenverkeer en werd een zoge-naamd gedistribueerd bewaarbeleid vastgelegd dat door de participerende instellingsbesturen ondertekend werd. Er werd gestart met een lijst van 2.500 titels die voor depotdoeleinden in aanmerking konden komen. Daarnaast ontwikkelde Anet (UAntwerpen) een webgebaseerde toepassing waarin de statussen en verhuisbe-wegingen van de betrokken titels up-to-date werden gehouden. De eindevaluatie in 2012 werd als zeer positief ervaren, al blijven er een aantal op te lossen issues waardoor het project niet als afgesloten kan beschouwd worden. De werkgroep formuleerde een aantal aanbevelingen die in functie van een eventuele verderzetting, maar ook voor toekomstige depotprojecten, als "best practice" kunnen dienen.
Keywords
depotproject, collectiebeheer, biomedische tijdschriften, interbibliothecair leenverkeer, gedistribueerd bewaarbeleid, ontdubbeling collectie, collectiedelen

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 753.95 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Alewaeters, Katrien, et al. “Het VOWB-Pilootproject Voor Een Gedistribueerd Depot van Gedrukte Biomedische Tijdschriftencollecties.” CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE, vol. 68, no. 3, 2014, pp. 22–29.
APA
Alewaeters, K., Bruschini, C., De Meulemeester, A., Discart, I., Hansen, I., Jacobs, A., … Sijsmans, P. (2014). Het VOWB-pilootproject voor een gedistribueerd depot van gedrukte biomedische tijdschriftencollecties. CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE, 68(3), 22–29.
Chicago author-date
Alewaeters, Katrien, Cathy Bruschini, Ann De Meulemeester, Inge Discart, Imke Hansen, Anke Jacobs, Dirk Schoonbaert, and Paul Sijsmans. 2014. “Het VOWB-Pilootproject Voor Een Gedistribueerd Depot van Gedrukte Biomedische Tijdschriftencollecties.” CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE 68 (3): 22–29.
Chicago author-date (all authors)
Alewaeters, Katrien, Cathy Bruschini, Ann De Meulemeester, Inge Discart, Imke Hansen, Anke Jacobs, Dirk Schoonbaert, and Paul Sijsmans. 2014. “Het VOWB-Pilootproject Voor Een Gedistribueerd Depot van Gedrukte Biomedische Tijdschriftencollecties.” CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE 68 (3): 22–29.
Vancouver
1.
Alewaeters K, Bruschini C, De Meulemeester A, Discart I, Hansen I, Jacobs A, et al. Het VOWB-pilootproject voor een gedistribueerd depot van gedrukte biomedische tijdschriftencollecties. CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE. 2014;68(3):22–9.
IEEE
[1]
K. Alewaeters et al., “Het VOWB-pilootproject voor een gedistribueerd depot van gedrukte biomedische tijdschriftencollecties,” CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE, vol. 68, no. 3, pp. 22–29, 2014.
@article{5987997,
 abstract   = {{In 2006 startten 6 instellingen binnen het Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk met een pilootproject om tot een gedecentraliseerde depotservice voor biomedische tijdschriften te komen. Vooraleer van start te gaan zocht de werkgroep consensus over een aantal basisprincipes en criteria voor te bewaren titels. Daarnaast werden afspraken gemaakt rond interbibliothecair leenverkeer en werd een zoge-naamd gedistribueerd bewaarbeleid vastgelegd dat door de participerende instellingsbesturen ondertekend werd. Er werd gestart met een lijst van 2.500 titels die voor depotdoeleinden in aanmerking konden komen. Daarnaast ontwikkelde Anet (UAntwerpen) een webgebaseerde toepassing waarin de statussen en verhuisbe-wegingen van de betrokken titels up-to-date werden gehouden. De eindevaluatie in 2012 werd als zeer positief ervaren, al blijven er een aantal op te lossen issues waardoor het project niet als afgesloten kan beschouwd worden. De werkgroep formuleerde een aantal aanbevelingen die in functie van een eventuele verderzetting, maar ook voor toekomstige depotprojecten, als "best practice" kunnen dienen.}},
 author    = {{Alewaeters, Katrien and Bruschini, Cathy and De Meulemeester, Ann and Discart, Inge and Hansen, Imke and Jacobs, Anke and Schoonbaert, Dirk and Sijsmans, Paul}},
 issn     = {{0007-9804}},
 journal   = {{CAHIERS DE LA DOCUMENTATION = BLADEN VOOR DE DOCUMENTATIE}},
 keywords   = {{depotproject,collectiebeheer,biomedische tijdschriften,interbibliothecair leenverkeer,gedistribueerd bewaarbeleid,ontdubbeling collectie,collectiedelen}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{3}},
 pages    = {{22--29}},
 title    = {{Het VOWB-pilootproject voor een gedistribueerd depot van gedrukte biomedische tijdschriftencollecties}},
 url     = {{http://www.abd-bvd.be/index.php?page=cah/rc-2014-3}},
 volume    = {{68}},
 year     = {{2014}},
}