Advanced search
1 file | 2.02 MB

Vervolgstudie Project A3a: voorspellingsmodellen Vlaamse belastingontvangsten

Author
Organization
Project
steunpunt FB project A3
Abstract
Tengevolge de recente EU regelgeving wordt Vlaanderen aangespoord om meer te investeren in de ontwikkeling van modellen die betrouwbare voorspellingen voor de belastinginkomsten kunnen genereren. In dit rapport worden modellen die de Vlaamse ontvangsten uit de registratie-, successierechten en schenkingsrechten voorspellen geëvalueerd. Met 3,711 miljard euro zijn deze ontvangsten goed voor 77,42% van de inkomsten uit regionale belastingen in 2014. In dit rapport worden naast AR, DL, ADL, ARCH, VAR, VEC en combination forecasts vergeleken met deze gegenereerd door een random walk model. Om de prestaties van de out-of-sample voorspellingen te vergelijken, wordt de periode 2007q1-2013q4 als evaluatieperiode gehanteerd. De resultaten wijzen uit dat de DL en ADL modellen de beste prestaties leveren voor zowel de afzonderlijke als geaggregeerde inkomsten. Daarnaast worden de voorspellingen en bijhorende voorspellingsintervallen voor de periode 2014-2016 gerapporteerd.
Keywords
fiscal policy, tax revenues, forecasting

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.02 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Smolders, Carine, and Hannes Stieperaere. 2015. “Vervolgstudie Project A3a: Voorspellingsmodellen Vlaamse Belastingontvangsten.” SFB Spoor A3. Gent: steunpunt fiscaliteit en begroting.
APA
Smolders, C., & Stieperaere, H. (2015). Vervolgstudie Project A3a: voorspellingsmodellen Vlaamse belastingontvangsten. SFB spoor A3. Gent: steunpunt fiscaliteit en begroting.
Vancouver
1.
Smolders C, Stieperaere H. Vervolgstudie Project A3a: voorspellingsmodellen Vlaamse belastingontvangsten. SFB spoor A3. Gent: steunpunt fiscaliteit en begroting; 2015.
MLA
Smolders, Carine, and Hannes Stieperaere. “Vervolgstudie Project A3a: Voorspellingsmodellen Vlaamse Belastingontvangsten.” SFB spoor A3 2015 : n. pag. Print.
@misc{5963205,
 abstract   = {Tengevolge de recente EU regelgeving wordt Vlaanderen aangespoord om meer te investeren in de ontwikkeling van modellen die betrouwbare voorspellingen voor de belastinginkomsten kunnen genereren. In dit rapport worden modellen die de Vlaamse ontvangsten uit de registratie-, successierechten en schenkingsrechten voorspellen ge{\"e}valueerd. Met 3,711 miljard euro zijn deze ontvangsten goed voor 77,42\% van de inkomsten uit regionale belastingen in 2014. In dit rapport worden naast AR, DL, ADL, ARCH, VAR, VEC en combination forecasts vergeleken met deze gegenereerd door een random walk model. Om de prestaties van de out-of-sample voorspellingen te vergelijken, wordt de periode 2007q1-2013q4 als evaluatieperiode gehanteerd. De resultaten wijzen uit dat de DL en ADL modellen de beste prestaties leveren voor zowel de afzonderlijke als geaggregeerde inkomsten. Daarnaast worden de voorspellingen en bijhorende voorspellingsintervallen voor de periode 2014-2016 gerapporteerd.},
 author    = {Smolders, Carine and Stieperaere, Hannes},
 language   = {dut},
 pages    = {65},
 publisher  = {steunpunt fiscaliteit en begroting},
 series    = {SFB spoor A3},
 title    = {Vervolgstudie Project A3a: voorspellingsmodellen Vlaamse belastingontvangsten},
 year     = {2015},
}