Advanced search
1 file | 607.53 KB Add to list

Intergenerationele overdrachten: analyse van het profiel van Belgische testateurs op basis van de SHARE-databank

Carine Smolders (UGent)
Author
Organization
Project
 • steunpunt FB project: spoor A3
Abstract
In deze paper wordt empirisch onderzoek voorgesteld betreffende wat bepalend is voor het al of niet opstellen van een testament. M.b.v. data afkomstig van de SHARE-databank (waves 2, 3 en 4). werd meer specifiek een logistische regressie opgezet. Deze laat toe na te gaan of het opstellen van een testament waarschijnlijker wordt in precaire gezinsvormen. Op grond van de literatuur testen we tevens of de gezondheidsstatus een rol gespeeld heeft bij het opstellen van het testament. Algemeen wordt aangenomen dat het verslechteren van de gezondheidstoestand erflaters aanzet tot het regelen van de nalatenschap. In derde instantie incorporeren we specifieke situaties zoals het overlijden van eigenaars van bedrijven. Gezien het belang van dergelijke nalatenschappen, verwachten we een hogere kans op testamenten bij de groep van respondenten die eigenaar is van een bedrijf. In vierde instantie, zoeken we ook naar mogelijke effecten van kleinkinderen. Voor respondenten die op jonge leeftijd kinderen hebben gekregen, die zelf eveneens betrekkelijk vroeg in hun leven kleinkinderen hebben voortgebracht, kan een testament tevens relevant zijn. Generation skipping kan immers de successierechten die gepaard gaan met de erfenis beduidend reduceren. Tenslotte wordt nagegaan of respondenten die aan de wave van 2011-2012 deelnamen gemiddeld minder testamenteerden dan in de overige periodes, om een potentieel post-crisiseffect te identificeren. In de analyse wordt gecontroleerd voor andere relevante variabelen, zoals de vermogensstatus, en het geslacht.
Keywords
testament, nieuw samengestelde gezinnen, successierechten

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 607.53 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Smolders, Carine. “Intergenerationele Overdrachten: Analyse Van Het Profiel Van Belgische Testateurs Op Basis Van De SHARE-databank.” spoor A3- microsimulatiemodellen voor de successierechten 2015 : 1–17. Print.
APA
Smolders, C. (2015). Intergenerationele overdrachten: analyse van het profiel van Belgische testateurs op basis van de SHARE-databank. spoor A3- microsimulatiemodellen voor de successierechten. Gent: Steunpunt fiscaliteit en begroting.
Chicago author-date
Smolders, Carine. 2015. “Intergenerationele Overdrachten: Analyse Van Het Profiel Van Belgische Testateurs Op Basis Van De SHARE-databank.” Spoor A3- Microsimulatiemodellen Voor De Successierechten. Gent: Steunpunt fiscaliteit en begroting.
Chicago author-date (all authors)
Smolders, Carine. 2015. “Intergenerationele Overdrachten: Analyse Van Het Profiel Van Belgische Testateurs Op Basis Van De SHARE-databank.” Spoor A3- Microsimulatiemodellen Voor De Successierechten. Gent: Steunpunt fiscaliteit en begroting.
Vancouver
1.
Smolders C. Intergenerationele overdrachten: analyse van het profiel van Belgische testateurs op basis van de SHARE-databank. spoor A3- microsimulatiemodellen voor de successierechten. Gent: Steunpunt fiscaliteit en begroting; 2015. p. 1–17.
IEEE
[1]
C. Smolders, “Intergenerationele overdrachten: analyse van het profiel van Belgische testateurs op basis van de SHARE-databank,” spoor A3- microsimulatiemodellen voor de successierechten. Steunpunt fiscaliteit en begroting, Gent, pp. 1–17, 2015.
@misc{5963181,
 abstract   = {In deze paper wordt empirisch onderzoek voorgesteld betreffende wat bepalend is voor het al of niet opstellen van een testament. M.b.v. data afkomstig van de SHARE-databank (waves 2, 3 en 4). werd meer specifiek een logistische regressie opgezet. Deze laat toe na te gaan of het opstellen van een testament waarschijnlijker wordt in precaire gezinsvormen. Op grond van de literatuur testen we tevens of de gezondheidsstatus een rol gespeeld heeft bij het opstellen van het testament. Algemeen wordt aangenomen dat het verslechteren van de gezondheidstoestand erflaters aanzet tot het regelen van de nalatenschap. In derde instantie incorporeren we specifieke situaties zoals het overlijden van eigenaars van bedrijven. Gezien het belang van dergelijke nalatenschappen, verwachten we een hogere kans op testamenten bij de groep van respondenten die eigenaar is van een bedrijf. In vierde instantie, zoeken we ook naar mogelijke effecten van kleinkinderen. Voor respondenten die op jonge leeftijd kinderen hebben gekregen, die zelf eveneens betrekkelijk vroeg in hun leven kleinkinderen hebben voortgebracht, kan een testament tevens relevant zijn. Generation skipping kan immers de successierechten die gepaard gaan met de erfenis beduidend reduceren. Tenslotte wordt nagegaan of respondenten die aan de wave van 2011-2012 deelnamen gemiddeld minder testamenteerden dan in de overige periodes, om een potentieel post-crisiseffect te identificeren. In de analyse wordt gecontroleerd voor andere relevante variabelen, zoals de vermogensstatus, en het geslacht.},
 author    = {Smolders, Carine},
 keywords   = {testament,nieuw samengestelde gezinnen,successierechten},
 language   = {dut},
 pages    = {1--17},
 publisher  = {Steunpunt fiscaliteit en begroting},
 series    = {spoor A3- microsimulatiemodellen voor de successierechten},
 title    = {Intergenerationele overdrachten: analyse van het profiel van Belgische testateurs op basis van de SHARE-databank},
 year     = {2015},
}