Advanced search
1 file | 7.23 MB Add to list

'Oosterse' settings, Gentse figuranten: oriëntalistische architectuur in de Arteveldestad

Davy Depelchin (UGent)
(2015) Lezingen 2014. p.52-63
Author
Organization
Abstract
De stedenbouwkundige en architecturale ontwikkeling van Gent in de 19de eeuw is onlosmakelijk verbonden met de opmars van de industrie. De Arteveldestad gooide in die periode haar ancien régime-gewaad af en groeide uit tot een plek waar de moderne textielnijverheid de economische hoofdrol opeiste. Dat deze bedrijvigheid stevig haar stempel drukte op de aanblik van de binnenstad en het leven dat er zich afspeelde, leidde echter al snel tot tegenreacties, ook architecturaal. Het exotisme en meer in het bijzonder het oriëntalisme deden in de stedelijke bouwkunst hun intrede, in een poging oases te creëren op plekken waar grauwheid en pollutie onontkoombaar leken. Ontleningen aan de vormentaal van de islamitische architecturen werden daartoe vermengd met een scheut westerse fantasie. In deze tekst wordt dit verschijnsel aan de hand van een aantal casi onder de loep genomen.
Keywords
Wintergardens, Charles de Kerchove, Jardin Zoologique, Lieven Bauwens Residence, Ghent, Historical Interiors, Architecture, Orientalism, International Exhibition 1913, 19th Century, Stables, Gouden Leeuw

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 7.23 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Depelchin, Davy. “‘Oosterse’ Settings, Gentse Figuranten: Oriëntalistische Architectuur in De Arteveldestad.” Lezingen 2014. Gent: Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent, 2015. 52–63. Print.
APA
Depelchin, D. (2015). “Oosterse” settings, Gentse figuranten: oriëntalistische architectuur in de Arteveldestad. Lezingen 2014 (pp. 52–63). Gent: Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent.
Chicago author-date
Depelchin, Davy. 2015. “‘Oosterse’ Settings, Gentse Figuranten: Oriëntalistische Architectuur in De Arteveldestad.” In Lezingen 2014, 52–63. Gent: Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent.
Chicago author-date (all authors)
Depelchin, Davy. 2015. “‘Oosterse’ Settings, Gentse Figuranten: Oriëntalistische Architectuur in De Arteveldestad.” In Lezingen 2014, 52–63. Gent: Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent.
Vancouver
1.
Depelchin D. “Oosterse” settings, Gentse figuranten: oriëntalistische architectuur in de Arteveldestad. Lezingen 2014. Gent: Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent; 2015. p. 52–63.
IEEE
[1]
D. Depelchin, “‘Oosterse’ settings, Gentse figuranten: oriëntalistische architectuur in de Arteveldestad,” in Lezingen 2014, Gent: Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent, 2015, pp. 52–63.
@incollection{5941180,
 abstract   = {De stedenbouwkundige en architecturale ontwikkeling van Gent in de 19de eeuw is onlosmakelijk verbonden met de opmars van de industrie. De Arteveldestad gooide in die periode haar ancien régime-gewaad af en groeide uit tot een plek waar de moderne textielnijverheid de economische hoofdrol opeiste. Dat deze bedrijvigheid stevig haar stempel drukte op de aanblik van de binnenstad en het leven dat er zich afspeelde, leidde echter al snel tot tegenreacties, ook architecturaal. Het exotisme en meer in het bijzonder het oriëntalisme deden in de stedelijke bouwkunst hun intrede, in een poging oases te creëren op plekken waar grauwheid en pollutie onontkoombaar leken. Ontleningen aan de vormentaal van de islamitische architecturen werden daartoe vermengd met een scheut westerse fantasie. In deze tekst wordt dit verschijnsel aan de hand van een aantal casi onder de loep genomen.},
 author    = {Depelchin, Davy},
 booktitle  = {Lezingen 2014},
 keywords   = {Wintergardens,Charles de Kerchove,Jardin Zoologique,Lieven Bauwens Residence,Ghent,Historical Interiors,Architecture,Orientalism,International Exhibition 1913,19th Century,Stables,Gouden Leeuw},
 language   = {dut},
 pages    = {52--63},
 publisher  = {Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent},
 title    = {'Oosterse' settings, Gentse figuranten: oriëntalistische architectuur in de Arteveldestad},
 year     = {2015},
}