Advanced search
1 file | 1.99 MB Add to list

Minderjarigen met een psychiatrische problematiek op de jeugdrechtbank : genomen maatregelen

Leen Cappon (UGent)
(2015)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
De doelstelling van dit doctoraatsonderzoek was om de betekenissen gegeven aan de beslissingsprocessen van de jeugdrechters betreffende minderjarigen met een psychiatrische problematiek te analyseren en contextualiseren. Dit is gebeurd aan de hand van analyses van motiveringen en van interviews met de verschillende betrokken actoren. De bevindingen van dit doctoraatsonderzoek tonen ten eerste aan dat jeugdrechters schriftelijk weining prijsgeven over hun beslissingsprocessen. Ten tweede kan het beslissingsproces van de jeugdrechter vooral beschouwd worden als een interactieproces tussen de jeugdrechter en de consulent van de sociale dienst. Bij het nemen van een psychiatrische maatregel, treedt de jeugdpsychiater deze interactie binnen. Tot slot toont dit doctoraatsonderzoek aan dat de focus op minderjarigen met een psychiatrische problematiek niet per se leidt tot andere beslissingsprocessen. Deze vaststellingen hebben duidelijke implicaties voor verder onderzoek, beleid en praktijk.
Keywords
beslissingsprocessen, jeugdrechtbank

Downloads

 • doctoraat Leen Cappon pdf definitief.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.99 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Cappon, Leen. “Minderjarigen Met Een Psychiatrische Problematiek Op De Jeugdrechtbank : Genomen Maatregelen.” 2015 : n. pag. Print.
APA
Cappon, L. (2015). Minderjarigen met een psychiatrische problematiek op de jeugdrechtbank : genomen maatregelen. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent.
Chicago author-date
Cappon, Leen. 2015. “Minderjarigen Met Een Psychiatrische Problematiek Op De Jeugdrechtbank : Genomen Maatregelen”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Chicago author-date (all authors)
Cappon, Leen. 2015. “Minderjarigen Met Een Psychiatrische Problematiek Op De Jeugdrechtbank : Genomen Maatregelen”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Vancouver
1.
Cappon L. Minderjarigen met een psychiatrische problematiek op de jeugdrechtbank : genomen maatregelen. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid; 2015.
IEEE
[1]
L. Cappon, “Minderjarigen met een psychiatrische problematiek op de jeugdrechtbank : genomen maatregelen,” Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent, 2015.
@phdthesis{5918096,
 abstract   = {De doelstelling van dit doctoraatsonderzoek was om de betekenissen gegeven aan de beslissingsprocessen van de jeugdrechters betreffende minderjarigen met een psychiatrische problematiek te analyseren en contextualiseren. Dit is gebeurd aan de hand van analyses van motiveringen en van interviews met de verschillende betrokken actoren. De bevindingen van dit doctoraatsonderzoek tonen ten eerste aan dat jeugdrechters schriftelijk weining prijsgeven over hun beslissingsprocessen. Ten tweede kan het beslissingsproces van de jeugdrechter vooral beschouwd worden als een interactieproces tussen de jeugdrechter en de consulent van de sociale dienst. Bij het nemen van een psychiatrische maatregel, treedt de jeugdpsychiater deze interactie binnen. Tot slot toont dit doctoraatsonderzoek aan dat de focus op minderjarigen met een psychiatrische problematiek niet per se leidt tot andere beslissingsprocessen. Deze vaststellingen hebben duidelijke implicaties voor verder onderzoek, beleid en praktijk.},
 author    = {Cappon, Leen},
 keywords   = {beslissingsprocessen,jeugdrechtbank},
 language   = {dut},
 pages    = {XX, 370},
 publisher  = {Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Minderjarigen met een psychiatrische problematiek op de jeugdrechtbank : genomen maatregelen},
 year     = {2015},
}