Advanced search
1 file | 403.54 KB Add to list

Gehoord worden is nog geen inspraak: perspectieven van minderjarigen en ouders op de beslissingen genomen door de jeugdrechter

Leen Cappon (UGent) and Freya Vander Laenen (UGent)
Author
Organization
Abstract
Voorgaand onderzoek over beslissingen genomen door de jeugdrechters heeft slechts beperkt aandacht besteed aan de perspectieven van minderjarigen en ouders. Niettemin krijgen vooral minderjarigen, maar ook hun ouders een duidelijke rol toegekend in beslissingen die hen aanbelangen op basis van artikel 5 en 12 van het VRK. Daarom wil deze bijdrage inzicht verwerven in de perspectieven van minderjarigen met een psychiatrische problematiek en hun ouders op de genomen beslissingen. Hiervoor werden 31 minderjarigen met een psychiatrische problematiek en 17 ouders geïnterviewd. Uit deze interviews blijkt ten eerste dat de minderjarigen en hun ouders heel wat beslissingsfactoren benoemen. Ten tweede ervaren minderjarigen en ouders de beslissingsprocessen van de jeugdrechters als interactieprocessen, vooral tussen de jeugdrechters en de consulenten van de sociale dienst. Tot slot voelen minderjarigen en ouders zich duidelijk onvoldoende betrokken in de beslissingsprocessen. Uit dit onderzoek kan besloten worden dat extra inspanningen moeten geleverd worden rond de betrokkenheid van minderjarigen en hun ouders bij beslissingen van jeugdrechters om te voldoen aan artikel 12 van het VRK.
Keywords
kinderrechten, jeugdrecht, hoorrecht

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 403.54 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Cappon, Leen, and Freya Vander Laenen. “Gehoord Worden Is Nog Geen Inspraak: Perspectieven van Minderjarigen En Ouders Op de Beslissingen Genomen Door de Jeugdrechter.” TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN, vol. 16, no. 1, Larcier, 2015, pp. 3–19.
APA
Cappon, L., & Vander Laenen, F. (2015). Gehoord worden is nog geen inspraak: perspectieven van minderjarigen en ouders op de beslissingen genomen door de jeugdrechter. TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN, 16(1), 3–19.
Chicago author-date
Cappon, Leen, and Freya Vander Laenen. 2015. “Gehoord Worden Is Nog Geen Inspraak: Perspectieven van Minderjarigen En Ouders Op de Beslissingen Genomen Door de Jeugdrechter.” TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN 16 (1): 3–19.
Chicago author-date (all authors)
Cappon, Leen, and Freya Vander Laenen. 2015. “Gehoord Worden Is Nog Geen Inspraak: Perspectieven van Minderjarigen En Ouders Op de Beslissingen Genomen Door de Jeugdrechter.” TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN 16 (1): 3–19.
Vancouver
1.
Cappon L, Vander Laenen F. Gehoord worden is nog geen inspraak: perspectieven van minderjarigen en ouders op de beslissingen genomen door de jeugdrechter. TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN. 2015;16(1):3–19.
IEEE
[1]
L. Cappon and F. Vander Laenen, “Gehoord worden is nog geen inspraak: perspectieven van minderjarigen en ouders op de beslissingen genomen door de jeugdrechter,” TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN, vol. 16, no. 1, pp. 3–19, 2015.
@article{5914144,
 abstract   = {{Voorgaand onderzoek over beslissingen genomen door de jeugdrechters heeft slechts beperkt aandacht besteed aan de perspectieven van minderjarigen en ouders. Niettemin krijgen vooral minderjarigen, maar ook hun ouders een duidelijke rol toegekend in beslissingen die hen aanbelangen op basis van artikel 5 en 12 van het VRK. Daarom wil deze bijdrage inzicht verwerven in de perspectieven van minderjarigen met een psychiatrische problematiek en hun ouders op de genomen beslissingen. Hiervoor werden 31 minderjarigen met een psychiatrische problematiek en 17 ouders geïnterviewd. Uit deze interviews blijkt ten eerste dat de minderjarigen en hun ouders heel wat beslissingsfactoren benoemen. Ten tweede ervaren minderjarigen en ouders de beslissingsprocessen van de jeugdrechters als interactieprocessen, vooral tussen de jeugdrechters en de consulenten van de sociale dienst. Tot slot voelen minderjarigen en ouders zich duidelijk onvoldoende betrokken in de beslissingsprocessen. Uit dit onderzoek kan besloten worden dat extra inspanningen moeten geleverd worden rond de betrokkenheid van minderjarigen en hun ouders bij beslissingen van jeugdrechters om te voldoen aan artikel 12 van het VRK.}},
 author    = {{Cappon, Leen and Vander Laenen, Freya}},
 issn     = {{1377-2104}},
 journal   = {{TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN}},
 keywords   = {{kinderrechten,jeugdrecht,hoorrecht}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{1}},
 pages    = {{3--19}},
 publisher  = {{Larcier}},
 title    = {{Gehoord worden is nog geen inspraak: perspectieven van minderjarigen en ouders op de beslissingen genomen door de jeugdrechter}},
 volume    = {{16}},
 year     = {{2015}},
}