Advanced search
1 file | 1.32 MB Add to list

Schadebeperkende maatregelen voor de stad Gent: een onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten

Louis Favril (UGent) , Freya Vander Laenen (UGent) and Tom Decorte (UGent)
(2015)
Author
Organization
Abstract
Harm reduction of schadebeperking is een pragmatische benadering gericht op het reduceren van de schadelijke gevolgen van problematisch druggebruik. Harm reduction strategieën zoals spuitenruil, substitutiebehandeling, gebruiksruimtes en medisch gecontroleerde heroïneverstrekking vormen een belangrijke pijler binnen een geïntegreerd (lokaal) drugsbeleid. Het is van groot belang dat deze harm reduction-strategieën zijn toegesneden op de specifieke lokale noden. Op vraag van de Stad Gent voerden IRCP en ISD een empirisch onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten op het vlak van harm reduction in de stad Gent. Dit onderzoek bestond uit twee opeenvolgende luiken, kwalitatief en kwantitatief van aard. De inbreng van professionelen en (ex-)druggebruikers stond hierbij centraal. De resultaten tonen dat het bestaande aanbod in Gent tegemoet komt aan de lokale noden, al is hier duidelijk nog ruimte voor de optimalisatie van bestaande en de implementatie van nieuwe initiatieven. Vijf prioriteiten staan hierbij centraal: het optimaliseren van harm reduction-initiatieven voor de gevangenis, meer mogelijkheden voor zinvolle daginvulling, meer betaalbare huisvesting voor problematische druggebruikers, de implementatie van een laagdrempelig inloopcentrum en van een gebruiksruimte. Voor elk van deze prioriteiten zijn concrete actiepunten geformuleerd, specifiek voor de lokale Gentse context.
Keywords
schadebeperking, harm reduction, Gent, drugsbeleid

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.32 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Favril, Louis, et al. Schadebeperkende Maatregelen Voor de Stad Gent: Een Onderzoek Naar de Lokale Noden En Prioriteiten. Maklu, 2015.
APA
Favril, L., Vander Laenen, F., & Decorte, T. (2015). Schadebeperkende maatregelen voor de stad Gent: een onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten. Maklu.
Chicago author-date
Favril, Louis, Freya Vander Laenen, and Tom Decorte. 2015. Schadebeperkende Maatregelen Voor de Stad Gent: Een Onderzoek Naar de Lokale Noden En Prioriteiten. Antwerpen: Maklu.
Chicago author-date (all authors)
Favril, Louis, Freya Vander Laenen, and Tom Decorte. 2015. Schadebeperkende Maatregelen Voor de Stad Gent: Een Onderzoek Naar de Lokale Noden En Prioriteiten. Antwerpen: Maklu.
Vancouver
1.
Favril L, Vander Laenen F, Decorte T. Schadebeperkende maatregelen voor de stad Gent: een onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten. Antwerpen: Maklu; 2015. 165 p.
IEEE
[1]
L. Favril, F. Vander Laenen, and T. Decorte, Schadebeperkende maatregelen voor de stad Gent: een onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten. Antwerpen: Maklu, 2015.
@book{5905099,
 abstract   = {{Harm reduction of schadebeperking is een pragmatische benadering gericht op het reduceren van de schadelijke gevolgen van problematisch druggebruik. Harm reduction strategieën zoals spuitenruil, substitutiebehandeling, gebruiksruimtes en medisch gecontroleerde heroïneverstrekking vormen een belangrijke pijler binnen een geïntegreerd (lokaal) drugsbeleid. Het is van groot belang dat deze harm reduction-strategieën zijn toegesneden op de specifieke lokale noden. Op vraag van de Stad Gent voerden IRCP en ISD een empirisch onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten op het vlak van harm reduction in de stad Gent. Dit onderzoek bestond uit twee opeenvolgende luiken, kwalitatief en kwantitatief van aard. De inbreng van professionelen en (ex-)druggebruikers stond hierbij centraal. De resultaten tonen dat het bestaande aanbod in Gent tegemoet komt aan de lokale noden, al is hier duidelijk nog ruimte voor de optimalisatie van bestaande en de implementatie van nieuwe initiatieven. Vijf prioriteiten staan hierbij centraal: het optimaliseren van harm reduction-initiatieven voor de gevangenis, meer mogelijkheden voor zinvolle daginvulling, meer betaalbare huisvesting voor problematische druggebruikers, de implementatie van een laagdrempelig inloopcentrum en van een gebruiksruimte. Voor elk van deze prioriteiten zijn concrete actiepunten geformuleerd, specifiek voor de lokale Gentse context.}},
 author    = {{Favril, Louis and Vander Laenen, Freya and Decorte, Tom}},
 isbn     = {{9789046607596}},
 keywords   = {{schadebeperking,harm reduction,Gent,drugsbeleid}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{165}},
 publisher  = {{Maklu}},
 title    = {{Schadebeperkende maatregelen voor de stad Gent: een onderzoek naar de lokale noden en prioriteiten}},
 url     = {{http://www.maklu.be/MakluEnGarant/BookDetails.aspx?id=9789046607596}},
 year     = {{2015}},
}