Advanced search
1 file | 127.33 KB Add to list

Perioperatieve verwikkelingen bij rokers en invloed hierop door rookstopinterventie

Sarah Loof (UGent) , Barbara Dhooghe, Bihiyga Salhi (UGent) and Eric Derom (UGent)
(2014) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 70(4). p.187-192
Author
Organization
Abstract
Nicotineabusus blijft wereldwijd de voornaamste oorzaak van vermijdbare mortaliteit. Klinische studies betreffende quasi alle domeinen van de heelkunde tonen een verhoogde postoperatieve morbiditeit bij actieve rokers, onafhankelijk van comorbiditeiten zoals chronisch obstructief longlijden. In tal van studies werd aangetoond dat een rookstop in de preoperatieve periode leidt tot een afname van deze postoperatieve verwikkelingen, in het bijzonder pulmonale verwikkelingen en een problematische wondheling. Elke huisarts, chirurg, anesthesist en paramedicus moet in een preoperatieve context een rookstop aanmoedigen. Hoewel de voordelen groter zijn indien de periode van de rookstop langer is, is er geen evidentie om een rookstop in de acute fase te ontmoedigen. Idealiter start een intensieve rookstopinterventie minstens vier weken voorafgaandelijk aan de ingreep met een wekelijks contact en ondersteunende nicotinesubstitutie. Een electieve ingreep is tevens een uitgelezen kans om een rookstop te initiëren en de perioperatieve morbiditeit te verminderen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 127.33 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Loof, Sarah, Barbara Dhooghe, BIHIYGA SALHI, et al. “Perioperatieve Verwikkelingen Bij Rokers En Invloed Hierop Door Rookstopinterventie.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 70.4 (2014): 187–192. Print.
APA
Loof, S., Dhooghe, B., SALHI, B., & Derom, E. (2014). Perioperatieve verwikkelingen bij rokers en invloed hierop door rookstopinterventie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 70(4), 187–192.
Chicago author-date
Loof, Sarah, Barbara Dhooghe, BIHIYGA SALHI, and Eric Derom. 2014. “Perioperatieve Verwikkelingen Bij Rokers En Invloed Hierop Door Rookstopinterventie.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 70 (4): 187–192.
Chicago author-date (all authors)
Loof, Sarah, Barbara Dhooghe, BIHIYGA SALHI, and Eric Derom. 2014. “Perioperatieve Verwikkelingen Bij Rokers En Invloed Hierop Door Rookstopinterventie.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 70 (4): 187–192.
Vancouver
1.
Loof S, Dhooghe B, SALHI B, Derom E. Perioperatieve verwikkelingen bij rokers en invloed hierop door rookstopinterventie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2014;70(4):187–92.
IEEE
[1]
S. Loof, B. Dhooghe, B. Salhi, and E. Derom, “Perioperatieve verwikkelingen bij rokers en invloed hierop door rookstopinterventie,” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, vol. 70, no. 4, pp. 187–192, 2014.
@article{5847834,
 abstract   = {Nicotineabusus blijft wereldwijd de voornaamste oorzaak van vermijdbare mortaliteit. Klinische studies betreffende quasi alle domeinen van de heelkunde tonen een verhoogde postoperatieve morbiditeit bij actieve rokers, onafhankelijk van comorbiditeiten zoals chronisch obstructief longlijden. In tal van studies werd aangetoond dat een rookstop in de preoperatieve periode leidt tot een afname van deze postoperatieve verwikkelingen, in het bijzonder pulmonale verwikkelingen en een problematische wondheling.
Elke huisarts, chirurg, anesthesist en paramedicus moet in een preoperatieve context een rookstop aanmoedigen. Hoewel de voordelen groter zijn indien de periode van de rookstop langer is, is er geen evidentie om een rookstop in de acute fase te ontmoedigen.
Idealiter start een intensieve rookstopinterventie minstens vier weken voorafgaandelijk aan de ingreep met een wekelijks contact en ondersteunende nicotinesubstitutie.
Een electieve ingreep is tevens een uitgelezen kans om een rookstop te initiëren en de perioperatieve morbiditeit te verminderen.},
 author    = {Loof, Sarah and Dhooghe, Barbara and Salhi, Bihiyga and Derom, Eric},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {187--192},
 title    = {Perioperatieve verwikkelingen bij rokers en invloed hierop door rookstopinterventie},
 volume    = {70},
 year     = {2014},
}