Advanced search
1 file | 265.41 KB Add to list

De plaats van heelkunde bij een gemetastaseerd borstcarcinoom

(2014) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 70(20). p.1168-1175
Author
Organization
Abstract
Borstkanker (borstcarcinoom – BC) is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en is bijgevolg verantwoordelijk voor het grootste deel van de kankergerelateerde mortaliteit bij vrouwen. De kans dat een vrouw ooit borstkanker zal ontwikkelen in haar leven, bedraagt momenteel één op acht. 30% van de vrouwen met borstkanker zal vroeg of laat metastasen ontwikkelen. De mediane overleving van patiënten met een gemetastaseerd borstcarcinoom (MBC) bedraagt één tot twee jaar, waarbij ongeveer een vierde van deze patiënten vijf jaar zal overleven. MBC werd tot nu toe steeds beschouwd als een ongeneeslijke aandoening, maar de laatste jaren werd er een positieve trend opgemerkt in de overleving van deze patiënten. In dit artikel wordt de plaats van heelkunde in de behandeling van patiënten met MBC geschetst aan de hand van de bestaande literatuur. Een metastasectomie met curatieve intentie wordt vandaag slechts zelden toegepast, het betreft dan voornamelijk lever- of longmetastasen. De overleving na een metastasectomie is in bijna alle studies beter dan enkel conservatieve therapie, hoewel men deze resultaten met enige voorzichtigheid moet interpreteren aangezien deze gegevens onderhevig kunnen zijn aan selectiebias. Samengevat kan gesteld worden dat er in geselecteerde gevallen een overlevingsvoordeel gehaald kan worden uit de heelkundige resectie van metastasen bij patiënten met MBC.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 265.41 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Dierickx, Anneloor, Céline Vertriest, Rudy Van den Broecke, et al. “De Plaats Van Heelkunde Bij Een Gemetastaseerd Borstcarcinoom.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 70.20 (2014): 1168–1175. Print.
APA
Dierickx, A., Vertriest, C., Van den Broecke, R., Troisi, R., & Depypere, H. (2014). De plaats van heelkunde bij een gemetastaseerd borstcarcinoom. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 70(20), 1168–1175.
Chicago author-date
Dierickx, Anneloor, Céline Vertriest, Rudy Van den Broecke, Roberto Troisi, and Herman Depypere. 2014. “De Plaats Van Heelkunde Bij Een Gemetastaseerd Borstcarcinoom.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 70 (20): 1168–1175.
Chicago author-date (all authors)
Dierickx, Anneloor, Céline Vertriest, Rudy Van den Broecke, Roberto Troisi, and Herman Depypere. 2014. “De Plaats Van Heelkunde Bij Een Gemetastaseerd Borstcarcinoom.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 70 (20): 1168–1175.
Vancouver
1.
Dierickx A, Vertriest C, Van den Broecke R, Troisi R, Depypere H. De plaats van heelkunde bij een gemetastaseerd borstcarcinoom. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2014;70(20):1168–75.
IEEE
[1]
A. Dierickx, C. Vertriest, R. Van den Broecke, R. Troisi, and H. Depypere, “De plaats van heelkunde bij een gemetastaseerd borstcarcinoom,” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, vol. 70, no. 20, pp. 1168–1175, 2014.
@article{5828091,
 abstract   = {{Borstkanker (borstcarcinoom – BC) is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en is bijgevolg verantwoordelijk voor het grootste deel van de kankergerelateerde mortaliteit bij vrouwen. De kans dat een vrouw ooit borstkanker zal ontwikkelen in haar leven, bedraagt momenteel één op acht. 30% van de vrouwen met borstkanker zal vroeg of laat metastasen ontwikkelen. De mediane overleving van patiënten met een gemetastaseerd borstcarcinoom (MBC) bedraagt één tot twee jaar, waarbij ongeveer een vierde van deze patiënten vijf jaar zal overleven. MBC werd tot nu toe steeds beschouwd als een ongeneeslijke aandoening, maar de laatste jaren werd er een positieve trend opgemerkt in de overleving van deze patiënten. In dit artikel wordt de plaats van heelkunde in de behandeling van patiënten met MBC geschetst aan de hand van de bestaande literatuur. Een metastasectomie met curatieve intentie wordt vandaag slechts zelden toegepast, het betreft dan voornamelijk lever- of longmetastasen. De overleving na een metastasectomie is in bijna alle studies beter dan enkel conservatieve therapie, hoewel men deze resultaten met enige voorzichtigheid moet interpreteren aangezien deze gegevens onderhevig kunnen zijn aan selectiebias. Samengevat kan gesteld worden dat er in geselecteerde gevallen een overlevingsvoordeel gehaald kan worden uit de heelkundige resectie van metastasen bij patiënten met MBC.}},
 author    = {{Dierickx, Anneloor and Vertriest, Céline and Van den Broecke, Rudy and Troisi, Roberto and Depypere, Herman}},
 issn     = {{0371-683X}},
 journal   = {{TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{20}},
 pages    = {{1168--1175}},
 title    = {{De plaats van heelkunde bij een gemetastaseerd borstcarcinoom}},
 url     = {{http://dx.doi.org/10.2143/TVG.70.20.2001708}},
 volume    = {{70}},
 year     = {{2014}},
}

Altmetric
View in Altmetric