Advanced search
1 file | 1.17 MB

Recht op onderwijs voor minderjarige vluchtelingen: wat als de toekomst niet in België ligt?

Floor Verhaeghe (UGent) and Ilse Derluyn (UGent)
(2014) PEDAGOGIEK. 34(3). p.237-254
Author
Organization
Abstract
Alle minderjarigen die in België verblijven hebben recht op onderwijs. Een analyse van beleidsdocumenten laat zien dat de jongeren ondersteunen om een toekomst op te bouwen in België een van de belangrijkste doelen is die de overheid stelt aan het onderwijs aan jonge vluchtelingen. Ook in onderzoek met jonge vluchtelingen wordt duidelijk dat de kansen die onderwijs kan bieden om een beter leven en een betere toekomst op te bouwen voor hen het belangrijkste aspect zijn van het recht op onderwijs. Dit staat in schril contrast met het grote aantal jongeren dat de beslissing krijgt dat ze niet in België kunnen blijven en hun toekomst elders zullen moeten uitbouwen. Het spanningsveld tussen het recht op onderwijs enerzijds en het huidige migratiebeleid anderzijds, dat teruggebracht kan worden naar het spanningsveld kind versus vluchteling, is over het algemeen onderhevig aan 'silencing' in het onderwijsbeleid. 'Silencing' van dit spanningsveld plaatst jonge vluchtelingen en hun leerkrachten in een 'limbo': enerzijds worden ze aangemoedigd om een toekomst in België op te bouwen, anderzijds zal die toekomst voor velen van hen niet in België liggen. We stellen hier dat de bevoegde overheidsinstanties dit spanningsveld expliciet moeten erkennen in hun onderwijsbeleid, omdat dit het emotionele welzijn van de kinderen kan versterken en de mogelijkheden van leerkrachten om hen te ondersteunen kan vergroten.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.17 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Verhaeghe, Floor, and Ilse Derluyn. 2014. “Recht Op Onderwijs Voor Minderjarige Vluchtelingen: Wat Als De Toekomst Niet in België Ligt?” Pedagogiek 34 (3): 237–254.
APA
Verhaeghe, Floor, & Derluyn, I. (2014). Recht op onderwijs voor minderjarige vluchtelingen: wat als de toekomst niet in België ligt? PEDAGOGIEK, 34(3), 237–254.
Vancouver
1.
Verhaeghe F, Derluyn I. Recht op onderwijs voor minderjarige vluchtelingen: wat als de toekomst niet in België ligt? PEDAGOGIEK. 2014;34(3):237–54.
MLA
Verhaeghe, Floor, and Ilse Derluyn. “Recht Op Onderwijs Voor Minderjarige Vluchtelingen: Wat Als De Toekomst Niet in België Ligt?” PEDAGOGIEK 34.3 (2014): 237–254. Print.
@article{5817685,
 abstract   = {Alle minderjarigen die in Belgi{\"e} verblijven hebben recht op onderwijs. Een analyse van beleidsdocumenten laat zien dat de jongeren ondersteunen om een toekomst op te bouwen in Belgi{\"e} een van de belangrijkste doelen is die de overheid stelt aan het onderwijs aan jonge vluchtelingen. Ook in onderzoek met jonge vluchtelingen wordt duidelijk dat de kansen die onderwijs kan bieden om een beter leven en een betere toekomst op te bouwen voor hen het belangrijkste aspect zijn van het recht op onderwijs. Dit staat in schril contrast met het grote aantal jongeren dat de beslissing krijgt dat ze niet in Belgi{\"e} kunnen blijven en hun toekomst elders zullen moeten uitbouwen. Het spanningsveld tussen het recht op onderwijs enerzijds en het huidige migratiebeleid anderzijds, dat teruggebracht kan worden naar het spanningsveld kind versus vluchteling, is over het algemeen onderhevig aan 'silencing' in het onderwijsbeleid. 'Silencing' van dit spanningsveld plaatst jonge vluchtelingen en hun leerkrachten in een 'limbo': enerzijds worden ze aangemoedigd om een toekomst in Belgi{\"e} op te bouwen, anderzijds zal die toekomst voor velen van hen niet in Belgi{\"e} liggen. We stellen hier dat de bevoegde overheidsinstanties dit spanningsveld expliciet moeten erkennen in hun onderwijsbeleid, omdat dit het emotionele welzijn van de kinderen kan versterken en de mogelijkheden van leerkrachten om hen te ondersteunen kan vergroten.},
 author    = {Verhaeghe, Floor and Derluyn, Ilse},
 issn     = {1567-7109},
 journal   = {PEDAGOGIEK},
 language   = {dut},
 number    = {3},
 pages    = {237--254},
 title    = {Recht op onderwijs voor minderjarige vluchtelingen: wat als de toekomst niet in Belgi{\"e} ligt?},
 volume    = {34},
 year     = {2014},
}