Advanced search
1 file | 692.21 KB Add to list

Gezondheidsjournalisten in een veranderende media-ecologie: traditioneel bronnengebruik of patiënt aan de macht? Een multi-methodische analyse van gezondheidsnieuws in magazines

Author
Organization
Abstract
Gezondheidsissues genereren steeds meer aandacht binnen de traditionele nieuwsmedia (Dunwoody, 2008; Peters, 2008; Kaiser Family Foundation & Pew Research Center, 2009; Picard & Yeo, 2011; Secko, Amend & Friday, 2013). Journalisten banen zich dagelijks een weg doorheen een enorme stroom aan binnenkomend nieuws op de redactie en fungeren hierbij als gatekeepers in de selectie van gezondheidsgerelateerd nieuws (Levi, 2001). Voorgaand onderzoek indiceerde reeds dat journalisten bij hun nieuwsselectie, de presentatie en framing van gezondheidsnieuws sterk beïnvloed worden door elitebronnen, zoals stakeholders uit de farmaceutische industrie en experten uit de academische wereld en commerciële onderzoekscentra (Caulfield, 2004; Abelson & Collins, 2009; Kruvand, 2009; Len-Rioset al, 2009; Hinnant, Len-Rios & Oh, 2012). In deze paper pogen we in kaart te brengen in welke mate gezondheidsjournalisten vasthouden aan de traditionele journalistieke routines zoals nieuwsselectie op basis van elitebronnen en gaan we na in welke mate er binnen dit veld sprake is een breed spectrum aan burgerbronnen dat door de komst van nieuwe technologieën gehoor probeert te krijgen. Ons doel is om na te gaan of het journalistiek bronnengebruik door het digitale tijdperk gelieerd is aan zogenaamde ‘empowerment’ strategieën waarbij patiënten en belangenverenigingen steeds meer de kans krijgen hun stem in de actualiteit aan bod te laten komen betreffende gezondheid. In ons onderzoek hanteren we een multi-methodisch opzet. We staan stil bij de inhoud van gezondheidsissues in populaire bladen en vrouwenmagazines aan de hand van een kwantitatieve inhoudsanalyse, aangevuld met een framingcomponent. In onze inhoudsanalyse namen we 1047 items op uit 19 verschillende tijdschriftentitels binnen een periode van maart tot en met juni 2013. Om de concrete nieuwsroutines te achterhalen en het bronnengebruik te bestuderen, namen we aanvullend diepte-interviews af met gezondheidsredacteurs.
Keywords
magazines, medicalization, in-depth interviews, sourcing, content analysis, health journalism

Downloads

 • Paper Rebeca De Dobbelaer.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 692.21 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Dobbelaer, Rebeca, and Karin Raeymaeckers. “Gezondheidsjournalisten in Een Veranderende Media-ecologie: Traditioneel Bronnengebruik of Patiënt Aan De Macht? Een Multi-methodische Analyse Van Gezondheidsnieuws in Magazines.” Etmaal Van De Communicatiewetenschappen, Proceedings. 2015. Print.
APA
De Dobbelaer, R., & Raeymaeckers, K. (2015). Gezondheidsjournalisten in een veranderende media-ecologie: traditioneel bronnengebruik of patiënt aan de macht? Een multi-methodische analyse van gezondheidsnieuws in magazines. Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings. Presented at the Etmaal van de Communicatiewetenschap.
Chicago author-date
De Dobbelaer, Rebeca, and Karin Raeymaeckers. 2015. “Gezondheidsjournalisten in Een Veranderende Media-ecologie: Traditioneel Bronnengebruik of Patiënt Aan De Macht? Een Multi-methodische Analyse Van Gezondheidsnieuws in Magazines.” In Etmaal Van De Communicatiewetenschappen, Proceedings.
Chicago author-date (all authors)
De Dobbelaer, Rebeca, and Karin Raeymaeckers. 2015. “Gezondheidsjournalisten in Een Veranderende Media-ecologie: Traditioneel Bronnengebruik of Patiënt Aan De Macht? Een Multi-methodische Analyse Van Gezondheidsnieuws in Magazines.” In Etmaal Van De Communicatiewetenschappen, Proceedings.
Vancouver
1.
De Dobbelaer R, Raeymaeckers K. Gezondheidsjournalisten in een veranderende media-ecologie: traditioneel bronnengebruik of patiënt aan de macht? Een multi-methodische analyse van gezondheidsnieuws in magazines. Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings. 2015.
IEEE
[1]
R. De Dobbelaer and K. Raeymaeckers, “Gezondheidsjournalisten in een veranderende media-ecologie: traditioneel bronnengebruik of patiënt aan de macht? Een multi-methodische analyse van gezondheidsnieuws in magazines,” in Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings, Antwerpen, 2015.
@inproceedings{5817493,
 abstract   = {Gezondheidsissues genereren steeds meer aandacht binnen de traditionele nieuwsmedia (Dunwoody, 2008; Peters, 2008; Kaiser Family Foundation & Pew Research Center, 2009; Picard & Yeo, 2011; Secko, Amend & Friday, 2013). Journalisten banen zich dagelijks een weg doorheen een enorme stroom aan binnenkomend nieuws op de redactie en fungeren hierbij als gatekeepers in de selectie van gezondheidsgerelateerd nieuws (Levi, 2001). Voorgaand onderzoek indiceerde reeds dat journalisten bij hun nieuwsselectie, de presentatie en framing van gezondheidsnieuws sterk beïnvloed worden door elitebronnen, zoals stakeholders uit de farmaceutische industrie en experten uit de academische wereld en commerciële onderzoekscentra (Caulfield, 2004; Abelson & Collins, 2009; Kruvand, 2009; Len-Rioset al, 2009; Hinnant, Len-Rios & Oh, 2012). In deze paper pogen we in kaart te brengen in welke mate gezondheidsjournalisten vasthouden aan de traditionele journalistieke routines zoals nieuwsselectie op basis van elitebronnen en gaan we na in welke mate er binnen dit veld sprake is een breed spectrum aan burgerbronnen dat door de komst van nieuwe technologieën gehoor probeert te krijgen. Ons doel is om na te gaan of het journalistiek bronnengebruik door het digitale tijdperk gelieerd is aan zogenaamde ‘empowerment’ strategieën waarbij patiënten en belangenverenigingen steeds meer de kans krijgen hun stem in de actualiteit aan bod te laten komen betreffende gezondheid. 
In ons onderzoek hanteren we een multi-methodisch opzet. We staan stil bij de inhoud van gezondheidsissues in populaire bladen en vrouwenmagazines aan de hand van een kwantitatieve inhoudsanalyse, aangevuld met een framingcomponent. In onze inhoudsanalyse namen we 1047 items op uit 19 verschillende tijdschriftentitels binnen een periode van maart tot en met juni 2013. Om de concrete nieuwsroutines te achterhalen en het bronnengebruik te bestuderen, namen we aanvullend diepte-interviews af met gezondheidsredacteurs.},
 author    = {De Dobbelaer, Rebeca and Raeymaeckers, Karin},
 booktitle  = {Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings},
 keywords   = {magazines,medicalization,in-depth interviews,sourcing,content analysis,health journalism},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 title    = {Gezondheidsjournalisten in een veranderende media-ecologie: traditioneel bronnengebruik of patiënt aan de macht? Een multi-methodische analyse van gezondheidsnieuws in magazines},
 year     = {2015},
}