Advanced search
1 file | 272.91 KB

Strategie, strategisch management en strategisch plannen in publieke organisaties

Aimé Heene (UGent) and Sebastian Desmidt (UGent)
(2014) Handboek politiediensten. 115(83). p.3-23
Author
Organization
Abstract
Publieke organisaties worden sinds een aantal decennia uitdrukkelijk uitgenodigd om managementprincipes, -modellen en -theoriee¨n die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor het bedrijfsleven toe te passen. De onderliggende motivatie is het verhogen van de efficie¨ntie en effectiviteit van publieke organisaties door ze te injecteren met ‘beter’ management. Deze tendens geldt ook voor principes, modellen, theoriee¨n die betrekking hebben op het ‘strategisch management’ van organisaties. We vragen ons in deze bijdrage af of en in welke mate ‘strategisch management’ zoals ontwikkeld voor het bedrijfsleven zijn toepassing kan vinden in publieke organisaties, hierbij rekening houdend met de ontegensprekelijk specifieke context waarin publieke organisaties hun activiteiten uitvoeren. Daarbij willen we ook aantonen hoe publieke organisaties de vruchten kunnen plukken van wat ‘strategisch management’ potentieel aan publieke organisaties kan bieden. We starten met het diepgaand verkennen van de begrippen ‘strategie’ en ‘strategisch management’ binnen een bedrijfsmatige context maar met in het achterhoofd de fundamentele vragen die we in deze bijdrage willen exploreren
Keywords
publieke sector, Strategisch management

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 272.91 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Heene, Aimé, and Sebastian Desmidt. 2014. “Strategie, Strategisch Management En Strategisch Plannen in Publieke Organisaties.” In Handboek Politiediensten, 115:3–23. Mechelen: Wolters Kluwer.
APA
Heene, A., & Desmidt, S. (2014). Strategie, strategisch management en strategisch plannen in publieke organisaties. Handboek politiediensten (Vol. 115, pp. 3–23). Mechelen: Wolters Kluwer.
Vancouver
1.
Heene A, Desmidt S. Strategie, strategisch management en strategisch plannen in publieke organisaties. Handboek politiediensten. Mechelen: Wolters Kluwer; 2014. p. 3–23.
MLA
Heene, Aimé, and Sebastian Desmidt. “Strategie, Strategisch Management En Strategisch Plannen in Publieke Organisaties.” Handboek Politiediensten. Vol. 115. Mechelen: Wolters Kluwer, 2014. 3–23. Print.
@incollection{5817132,
 abstract   = {Publieke organisaties worden sinds een aantal decennia uitdrukkelijk uitgenodigd om managementprincipes, -modellen en -theoriee¨n die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor het bedrijfsleven toe te passen. De onderliggende motivatie is het verhogen van de efficie¨ntie en effectiviteit van publieke organisaties door ze te injecteren met ‘beter’ management. Deze tendens geldt ook voor principes, modellen, theoriee¨n die betrekking hebben op het ‘strategisch management’ van organisaties. We vragen ons in deze bijdrage af of en in welke mate ‘strategisch management’ zoals ontwikkeld voor het bedrijfsleven zijn toepassing kan vinden in publieke organisaties, hierbij rekening houdend met de ontegensprekelijk specifieke context waarin publieke organisaties hun activiteiten uitvoeren. Daarbij willen we ook aantonen hoe publieke organisaties de vruchten kunnen plukken van wat ‘strategisch management’ potentieel aan publieke organisaties kan bieden. We starten met het diepgaand verkennen van de begrippen ‘strategie’ en ‘strategisch management’ binnen een bedrijfsmatige context maar met in het achterhoofd de fundamentele vragen die we in deze bijdrage willen exploreren},
 author    = {Heene, Aimé and Desmidt, Sebastian},
 booktitle  = {Handboek politiediensten},
 issn     = {1379-440X},
 keywords   = {publieke sector,Strategisch management},
 language   = {dut},
 number    = {83},
 pages    = {3--23},
 publisher  = {Wolters Kluwer},
 title    = {Strategie, strategisch management en strategisch plannen in publieke organisaties},
 volume    = {115},
 year     = {2014},
}