Advanced search
1 file | 2.43 MB Add to list

Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: instellingen

Ludo Veny (UGent) and Ivo Carlens (UGent)
Author
Organization
Abstract
De organieke regelgeving omtrent de openbare centra voor maatschappelijk welzijn werd met de vierde staatshervorming van 5 mei 1993 gecommunautariseerd; op een twintigtal bepalingen van de vroegere OCMW-wet van 8 juli 1976 na, werden de gemeenschappen en de gemeenschappelijke gemeenschappen bevoegd om met de voormelde wet aan de slag te gaan. In de Vlaamse Gemeenschap leidde dit ertoe dat meerdere Vlaamse decreten werden uitgevaardigd waarbij belangrijke onderdelen van de OCMW-wet aan nieuwe visies werden aangepast. Toch was het wachten tot het Vlaams Gewest de bevoegdheid werd toebedeeld aangaande de organieke regelgeving op gemeenten en provincies, vooraleer de Vlaamse Gemeenschap met een volledig nieuw OCMW-decreet op de proppen kwam, met name het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. Voortbouwend op het standaardwerk van M.Van Damme en J. Van Beneden uit 1986 zijn Ludo Veny en Ivo Carlens aan de slag gegaan. Die werkzaamheden hebben nu geresulteerd in een nieuwe monografie binnen de APR-reeks waar inzonderheid het institutionele luik van de OCMW’s centraal staat; een gemeenschapsbevoegdheid zijnde, wordt begrijpelijkerwijze gefocust op de organieke decreetgeving betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn in het Vlaams Gewest. De federale aspecten aangaande de OCMW-wet van 8 juli 1976 komen daarentegen niet aan bod.
Keywords
Public Administration, Social Welfare, Law

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.43 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Veny, Ludo, and Ivo Carlens. “Openbaar Centrum Voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: Instellingen.” Algemene Praktische Rechtsverzameling, vol. 1, Wolters Kluwer, 2014.
APA
Veny, L., & Carlens, I. (2014). Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: instellingen. Algemene praktische rechtsverzameling (Vol. 1). Mechelen: Wolters Kluwer.
Chicago author-date
Veny, Ludo, and Ivo Carlens. 2014. Openbaar Centrum Voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: Instellingen. Algemene Praktische Rechtsverzameling. Vol. 1. Mechelen: Wolters Kluwer.
Chicago author-date (all authors)
Veny, Ludo, and Ivo Carlens. 2014. Openbaar Centrum Voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: Instellingen. Algemene Praktische Rechtsverzameling. Vol. 1. Mechelen: Wolters Kluwer.
Vancouver
1.
Veny L, Carlens I. Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: instellingen. Vol. 1, Algemene praktische rechtsverzameling. Mechelen: Wolters Kluwer; 2014. 542 p.
IEEE
[1]
L. Veny and I. Carlens, Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: instellingen, vol. 1. Mechelen: Wolters Kluwer, 2014.
@book{5791935,
 abstract   = {De organieke regelgeving omtrent de openbare centra voor maatschappelijk welzijn werd met de vierde staatshervorming van 5 mei 1993 gecommunautariseerd; op een twintigtal bepalingen van de vroegere OCMW-wet van 8 juli 1976 na, werden de gemeenschappen en de gemeenschappelijke gemeenschappen bevoegd om met de voormelde wet aan de slag te gaan. In de Vlaamse Gemeenschap leidde dit ertoe dat meerdere Vlaamse decreten werden uitgevaardigd waarbij belangrijke onderdelen van de OCMW-wet aan nieuwe visies werden aangepast. Toch was het wachten tot het Vlaams Gewest de bevoegdheid werd toebedeeld aangaande de organieke regelgeving op gemeenten en provincies, vooraleer de Vlaamse Gemeenschap met een volledig nieuw OCMW-decreet op de proppen kwam, met name het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. Voortbouwend op het standaardwerk van M.Van Damme en J. Van Beneden uit 1986 zijn Ludo Veny en Ivo Carlens aan de slag gegaan. Die werkzaamheden hebben nu geresulteerd in een nieuwe monografie binnen de APR-reeks waar inzonderheid het institutionele luik van de OCMW’s centraal staat; een gemeenschapsbevoegdheid zijnde, wordt begrijpelijkerwijze gefocust op de organieke decreetgeving betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn in het Vlaams Gewest. De federale aspecten aangaande de OCMW-wet van 8 juli 1976 komen daarentegen niet aan bod.},
 author    = {Veny, Ludo and Carlens, Ivo},
 isbn     = {9789046566824},
 keywords   = {Public Administration,Social Welfare,Law},
 language   = {dut},
 pages    = {542},
 publisher  = {Wolters Kluwer},
 series    = {Algemene praktische rechtsverzameling},
 title    = {Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn: Vlaamdse Gemeenschap. Deel I: instellingen},
 volume    = {1},
 year     = {2014},
}