Advanced search
Add to list

Het 'polysemie-monosemie'-debat: contrastieve analyse van de cognitieve en de structureel-functionele semantiek

(2005)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
In dit proefschrift wordt niet alleen een aspect van natuurlijke taal onderzocht, met name polysemie, er wordt tegelijkertijd nagegaan hoe het onderzoek naar polysemie verloopt, meer bepaald in twee belangrijke paradigma's binnen de semantiek, het structureel functionalisme enerzijds en de cognitieve semantiek anderzijds. De vergelijking van beide paradigma's vertrekt van de volgende vraagstellingen: "Hoe staat men tegenover polysemie binnen het structureel functionalisme en waaruit bestaan de gelijkenissen of verschillen tussen de structureel-functionele benadering en die van de cognitieve semantiek?" en "Welke premissen en postulaten in beide paradigma's zorgen ervoor dat het structureel functionalisme en de cognitieve semantiek het polysemiethema precies op hun eigen, specifieke manier benaderen en tot welke resultaten leiden beide invalshoeken?". De analyse focust in de eerste plaats op het werk van de volgende auteurs: M. Bréal, F. de Saussure, E. Coseriu, C. Ruhl, E. Rosch, G. Kleiber, G. Lakoff, C. Brugman, A. Tyler en V. Evans.
Keywords
betekenis, referentie, G. Kleiber, E. Coseriu, cognitieve semantiek, structureel functionalisme, Polysemie, monosemie, polysemie van voorzetsels

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van der Gucht, Fieke. “Het ‘Polysemie-monosemie’-debat: Contrastieve Analyse Van De Cognitieve En De Structureel-functionele Semantiek.” 2005 : n. pag. Print.
APA
Van der Gucht, Fieke. (2005). Het “polysemie-monosemie”-debat: contrastieve analyse van de cognitieve en de structureel-functionele semantiek. Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Gent.
Chicago author-date
Van der Gucht, Fieke. 2005. “Het ‘Polysemie-monosemie’-debat: Contrastieve Analyse Van De Cognitieve En De Structureel-functionele Semantiek”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
Chicago author-date (all authors)
Van der Gucht, Fieke. 2005. “Het ‘Polysemie-monosemie’-debat: Contrastieve Analyse Van De Cognitieve En De Structureel-functionele Semantiek”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
Vancouver
1.
Van der Gucht F. Het “polysemie-monosemie”-debat: contrastieve analyse van de cognitieve en de structureel-functionele semantiek. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte; 2005.
IEEE
[1]
F. Van der Gucht, “Het ’polysemie-monosemie’-debat: contrastieve analyse van de cognitieve en de structureel-functionele semantiek,” Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Gent, 2005.
@phdthesis{5782410,
 abstract   = {In dit proefschrift wordt niet alleen een aspect van natuurlijke taal onderzocht, met name polysemie, er wordt tegelijkertijd nagegaan hoe het onderzoek naar polysemie verloopt, meer bepaald in twee belangrijke paradigma's binnen de semantiek, het structureel functionalisme enerzijds en de cognitieve semantiek anderzijds. De vergelijking van beide paradigma's vertrekt van de volgende vraagstellingen: "Hoe staat men tegenover polysemie binnen het structureel functionalisme en waaruit bestaan de gelijkenissen of verschillen tussen de structureel-functionele benadering en die van de cognitieve semantiek?" en "Welke premissen en postulaten in beide paradigma's zorgen ervoor dat het structureel functionalisme en de cognitieve semantiek het polysemiethema precies op hun eigen, specifieke manier benaderen en tot welke resultaten leiden beide invalshoeken?". De analyse focust in de eerste plaats op het werk van de volgende auteurs: M. Bréal, F. de Saussure, E. Coseriu, C. Ruhl, E. Rosch, G. Kleiber, G. Lakoff, C. Brugman, A. Tyler en V. Evans.},
 author    = {Van der Gucht, Fieke},
 keywords   = {betekenis,referentie,G. Kleiber,E. Coseriu,cognitieve semantiek,structureel functionalisme,Polysemie,monosemie,polysemie van voorzetsels},
 language   = {dut},
 pages    = {665},
 publisher  = {Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Het 'polysemie-monosemie'-debat: contrastieve analyse van de cognitieve en de structureel-functionele semantiek},
 url     = {http://www.general-linguistics.ugent.be/file/41},
 year     = {2005},
}