Advanced search
1 file | 3.78 MB Add to list

Protestantisme: aspecten van de Reformatie tussen Humanisme en Verlichting

Danny Praet (UGent)
(2014) Ginkgo. 1.
Editor
(UGent)
Organization
Abstract
Dit boekt brengt zeven opstellen samen over diverse aspecten van de Reformatie. Luc de Grauwe bespreekt leven en werk van Martin Luther, met speciale aandacht voor de manier waarop Luthers Bijbelvertaling de Duitse standaardtaal heeft beïnvloed. Anne-Laure van Bruaene analyseert de periode waarin de stad Gent een calvinistische Republiek is geweest en verklaart de sociale achtergronden van deze kortstondige religieuze revolutie. Nienke Roelants betoogt dat Rheticus, een leerling van Copernicus en de collega van Luther aan de universiteit van Wittenberg, Augustinus gebruikte om aan te tonen dat (Copernicaanse) wetenschap en religie (Reformatie) niet in strijd hoeven te zijn. Alicja Gescinska kiest religieuze tolerantie tot thema: de Socinianen ontstonden in Polen en oefenden, zoals zij aantoont, op de Verlichting een grotere invloed uit dan men doorgaans heeft aangenomen. Over de Radicale Verlichting en de Reformatie, en meer bepaald over de intellectuele kring rond Spinoza en Van den Enden, schrijft Frank Mertens in een bijdrage die een panorama biedt van de vele reformatorische strekkingen in de Lage Landen van de zeventiende eeuw. Van Spinoza gaan we naar een algemeen overzicht van de complexe historische verhouding tussen Jodendom en Protestantisme: Klaas Smelik geeft een overzicht van de positieve en negatieve attitudes tegenover Joden en het judaïsme vanaf Luther en Calvijn tot de protestantse reacties op het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Tolerantie staat opnieuw centraal in de laatste bijdrage, waarin Guido Van Heeswijck de filosofische vraag stelt of de tradities van het Humanisme en de Reformatie inspiratie kunnen bieden voor de hedendaagse samenleving en voor het project van het actief pluralisme. Het boek bevat dus historische, wetenschapshistorische, taalkundige en filosofische benaderingen van de Reformatie. Het vraagt naar de blijvende betekenis van deze historische periode en van deze christelijke tradities voor de maatschappij van vandaag vanuit een wetenschappelijke en methodologische diversiteit.
Keywords
protestantisme, verlichting, reformatie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.78 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Praet, Danny, ed. “Protestantisme: Aspecten Van De Reformatie Tussen Humanisme En Verlichting.” Ginkgo 2014 : n. pag. Print.
APA
Praet, D. (Ed.). (2014). Protestantisme: aspecten van de Reformatie tussen Humanisme en Verlichting. Ginkgo. Gent: Ginkgo Academia Press.
Chicago author-date
Praet, Danny, ed. 2014. “Protestantisme: Aspecten Van De Reformatie Tussen Humanisme En Verlichting.” Ginkgo. Gent: Ginkgo Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Praet, Danny, ed. 2014. “Protestantisme: Aspecten Van De Reformatie Tussen Humanisme En Verlichting.” Ginkgo. Gent: Ginkgo Academia Press.
Vancouver
1.
Praet D, editor. Protestantisme: aspecten van de Reformatie tussen Humanisme en Verlichting. Ginkgo. Gent: Ginkgo Academia Press; 2014.
IEEE
[1]
D. Praet, Ed., “Protestantisme: aspecten van de Reformatie tussen Humanisme en Verlichting,” Ginkgo, vol. 1. Ginkgo Academia Press, Gent, 2014.
@book{5767539,
 abstract   = {Dit boekt brengt zeven opstellen samen over diverse aspecten van de Reformatie. Luc de Grauwe bespreekt leven en werk van Martin Luther, met speciale aandacht voor de manier waarop Luthers Bijbelvertaling de Duitse standaardtaal heeft beïnvloed. Anne-Laure van Bruaene analyseert de periode waarin de stad Gent een calvinistische Republiek is geweest en verklaart de sociale achtergronden van deze kortstondige religieuze revolutie. Nienke Roelants betoogt dat Rheticus, een leerling van Copernicus en de collega van Luther aan de universiteit van Wittenberg, Augustinus gebruikte om aan te tonen dat (Copernicaanse) wetenschap en religie (Reformatie) niet in strijd hoeven te zijn. Alicja Gescinska kiest religieuze tolerantie tot thema: de Socinianen ontstonden in Polen en oefenden, zoals zij aantoont, op de Verlichting een grotere invloed uit dan men doorgaans heeft aangenomen. Over de Radicale Verlichting en de Reformatie, en meer bepaald over de intellectuele kring rond Spinoza en Van den Enden, schrijft Frank Mertens in een bijdrage die een panorama biedt van de vele reformatorische strekkingen in de Lage Landen van de zeventiende eeuw. Van Spinoza gaan we naar een algemeen overzicht van de complexe historische verhouding tussen Jodendom en Protestantisme: Klaas Smelik geeft een overzicht van de positieve en negatieve attitudes tegenover Joden en het judaïsme vanaf Luther en Calvijn tot de protestantse reacties op het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Tolerantie staat opnieuw centraal in de laatste bijdrage, waarin Guido Van Heeswijck de filosofische vraag stelt of de tradities van het Humanisme en de Reformatie inspiratie kunnen bieden voor de hedendaagse samenleving en voor het project van het actief pluralisme. Het boek bevat dus historische, wetenschapshistorische, taalkundige en filosofische benaderingen van de Reformatie. Het vraagt naar de blijvende betekenis van deze historische periode en van deze christelijke tradities voor de maatschappij van vandaag vanuit een wetenschappelijke en methodologische diversiteit.},
 editor    = {Praet, Danny},
 isbn     = {9789038224282},
 keywords   = {protestantisme,verlichting,reformatie},
 language   = {dut},
 pages    = {206},
 publisher  = {Ginkgo Academia Press},
 series    = {Ginkgo},
 title    = {Protestantisme: aspecten van de Reformatie tussen Humanisme en Verlichting},
 volume    = {1},
 year     = {2014},
}