Advanced search
1 file | 67.89 KB Add to list

Van railway spine tot PTSD

Gregory Bistoen (UGent)
Author
Organization
Abstract
In 2014, honderd jaar na de start van Wereldoorlog I, worden een hele reeks initiatieven georganiseerd die de slachtoffers en de horreur van dit conflict in herinnering brengen. Waar het nu als vanzelfsprekend wordt beschouwd om het menselijke leed in dergelijke situaties te begrijpen door de lens van psychisch trauma, was dat toentertijd helemaal niet evident. In dit artikel wordt kort het huidige, hegemoniale model van psychisch trauma omschreven, met aandacht voor de problematische kernassumpties die daaraan ten grondslag liggen. Vervolgens wordt een blik op de geschiedenis van traumastudies geworpen, met de focus op twee structurerende momenten daarin: (1) de spoorwegongevallen in de 19e eeuw, die aanleiding gaven tot het idee van railway spine, en (2) de controverse rond Shell shock ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Deze terugblik staat ons toe om enkele conclusies te formuleren die ingaan tegen de tendens tot reïficatie van het huidige traumamodel.
Keywords
Wereldoorlog I, Psychisch Trauma, Railway Spine, Shell shock, PTSD.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 67.89 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Bistoen, Gregory. “Van Railway Spine Tot PTSD.” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, edited by Filip Geerardyn, vol. 32, no. 2, 2014, pp. 179–200.
APA
Bistoen, G. (2014). Van railway spine tot PTSD. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, 32(2), 179–200.
Chicago author-date
Bistoen, Gregory. 2014. “Van Railway Spine Tot PTSD.” Edited by Filip Geerardyn. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 32 (2): 179–200.
Chicago author-date (all authors)
Bistoen, Gregory. 2014. “Van Railway Spine Tot PTSD.” Ed by. Filip Geerardyn. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 32 (2): 179–200.
Vancouver
1.
Bistoen G. Van railway spine tot PTSD. Geerardyn F, editor. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN. 2014;32(2):179–200.
IEEE
[1]
G. Bistoen, “Van railway spine tot PTSD,” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, vol. 32, no. 2, pp. 179–200, 2014.
@article{5760518,
 abstract   = {{In 2014, honderd jaar na de start van Wereldoorlog I, worden een hele reeks initiatieven georganiseerd die de slachtoffers en de horreur van dit conflict in herinnering brengen. Waar het nu als vanzelfsprekend wordt beschouwd om het menselijke leed in dergelijke situaties te begrijpen door de lens van psychisch trauma, was dat toentertijd helemaal niet evident. In dit artikel wordt kort het huidige, hegemoniale model van psychisch trauma omschreven, met aandacht voor de problematische kernassumpties die daaraan ten grondslag liggen. Vervolgens wordt een blik op de geschiedenis van traumastudies geworpen, met de focus op twee structurerende momenten daarin: (1) de spoorwegongevallen in de 19e eeuw, die aanleiding gaven tot het idee van railway spine, en (2) de controverse rond Shell shock ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Deze terugblik staat ons toe om enkele conclusies te formuleren die ingaan tegen de tendens tot reïficatie van het huidige traumamodel.}},
 author    = {{Bistoen, Gregory}},
 editor    = {{Geerardyn, Filip}},
 issn     = {{0771-5862}},
 journal   = {{PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN}},
 keywords   = {{Wereldoorlog I,Psychisch Trauma,Railway Spine,Shell shock,PTSD.}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{2}},
 pages    = {{179--200}},
 title    = {{Van railway spine tot PTSD}},
 volume    = {{32}},
 year     = {{2014}},
}