Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh

Claire Baisier and Ulrike Müller UGent (2013) 500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal. p.146-159
abstract
Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was in de negentiende eeuw wellicht Antwerpens meest uitzonderlijke verzamelaar. Door zijn enorm enthousiasme en veelzijdig connaisseurschap was hij in staat in korte tijd een grote verzameling van schilderijen, sculptuur, grafiek, munten, toegepaste kunsten, textiel, meubels, glasschilderkunst, antiquiteiten enz. op te bouwen. Deze ware kunstkamer wekt zowel in omvang als in kwaliteit ieders verbazing. Maar het is vooral aan zijn vooruitzicht en dat van zijn moeder te danken dat deze verzameling vandaag nog steeds in zijn geboortestad bewonderd kan worden. Het Museum Mayer van den Bergh, gesticht door Henriëtte van den Bergh, was het eerste museum wereldwijd dat gebouwd werd rond een bestaande privé-collectie. Als een weinig bekende schat in het centrum van Antwerpen herbergt het museum meer dan 3.000 kunstwerken en 2.000 numismatische objecten die Fritz Mayer van den Bergh tot aan zijn vroegtijdig overlijden samenbracht. Het museum weerspiegelt tot vandaag de smaak van een verzamelaar die in de Rubensstad Antwerpen enigszins apart is.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
bookChapter
publication status
published
subject
keyword
private collection, Museum Mayer van den Bergh, history of collecting, nineteenth century, Antwerp
book title
500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal
editor
Hildegard Van de Velde and Nico van Hout
pages
146 - 159
publisher
Davidsfonds
place of publication
Leuven
language
Dutch
UGent publication?
no
classification
B2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
5721972
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-5721972
date created
2014-10-14 15:44:34
date last changed
2017-01-02 09:54:37
@incollection{5721972,
 abstract   = {Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was in de negentiende eeuw wellicht Antwerpens meest uitzonderlijke verzamelaar. Door zijn enorm enthousiasme en veelzijdig connaisseurschap was hij in staat in korte tijd een grote verzameling van schilderijen, sculptuur, grafiek, munten, toegepaste kunsten, textiel, meubels, glasschilderkunst, antiquiteiten enz. op te bouwen. Deze ware kunstkamer wekt zowel in omvang als in kwaliteit ieders verbazing. Maar het is vooral aan zijn vooruitzicht en dat van zijn moeder te danken dat deze verzameling vandaag nog steeds in zijn geboortestad bewonderd kan worden. Het Museum Mayer van den Bergh, gesticht door Henri{\"e}tte van den Bergh, was het eerste museum wereldwijd dat gebouwd werd rond een bestaande priv{\'e}-collectie. Als een weinig bekende schat in het centrum van Antwerpen herbergt het museum meer dan 3.000 kunstwerken en 2.000 numismatische objecten die Fritz Mayer van den Bergh tot aan zijn vroegtijdig overlijden samenbracht. Het museum weerspiegelt tot vandaag de smaak van een verzamelaar die in de Rubensstad Antwerpen enigszins apart is.},
 author    = {Baisier, Claire and M{\"u}ller, Ulrike},
 booktitle  = {500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal},
 editor    = {Van de Velde, Hildegard and van Hout, Nico},
 keyword   = {private collection,Museum Mayer van den Bergh,history of collecting,nineteenth century,Antwerp},
 language   = {dut},
 pages    = {146--159},
 publisher  = {Davidsfonds},
 title    = {Fritz en Henri{\"e}tte Mayer van den Bergh},
 year     = {2013},
}

Chicago
Baisier, Claire, and Ulrike Müller. 2013. “Fritz En Henriëtte Mayer Van Den Bergh.” In 500 Jaar Verzamelen in Antwerpen : Een Passioneel Verhaal, ed. Hildegard Van de Velde and Nico van Hout, 146–159. Leuven: Davidsfonds.
APA
Baisier, C., & Müller, U. (2013). Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh. In Hildegard Van de Velde & N. van Hout (Eds.), 500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal (pp. 146–159). Leuven: Davidsfonds.
Vancouver
1.
Baisier C, Müller U. Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh. In: Van de Velde H, van Hout N, editors. 500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal. Leuven: Davidsfonds; 2013. p. 146–59.
MLA
Baisier, Claire, and Ulrike Müller. “Fritz En Henriëtte Mayer Van Den Bergh.” 500 Jaar Verzamelen in Antwerpen : Een Passioneel Verhaal. Ed. Hildegard Van de Velde & Nico van Hout. Leuven: Davidsfonds, 2013. 146–159. Print.