Advanced search
1 file | 1.38 MB

Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh

Author
Organization
Abstract
Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was in de negentiende eeuw wellicht Antwerpens meest uitzonderlijke verzamelaar. Door zijn enorm enthousiasme en veelzijdig connaisseurschap was hij in staat in korte tijd een grote verzameling van schilderijen, sculptuur, grafiek, munten, toegepaste kunsten, textiel, meubels, glasschilderkunst, antiquiteiten enz. op te bouwen. Deze ware kunstkamer wekt zowel in omvang als in kwaliteit ieders verbazing. Maar het is vooral aan zijn vooruitzicht en dat van zijn moeder te danken dat deze verzameling vandaag nog steeds in zijn geboortestad bewonderd kan worden. Het Museum Mayer van den Bergh, gesticht door Henriëtte van den Bergh, was het eerste museum wereldwijd dat gebouwd werd rond een bestaande privé-collectie. Als een weinig bekende schat in het centrum van Antwerpen herbergt het museum meer dan 3.000 kunstwerken en 2.000 numismatische objecten die Fritz Mayer van den Bergh tot aan zijn vroegtijdig overlijden samenbracht. Het museum weerspiegelt tot vandaag de smaak van een verzamelaar die in de Rubensstad Antwerpen enigszins apart is.
Keywords
private collection, Museum Mayer van den Bergh, history of collecting, nineteenth century, Antwerp

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.38 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Baisier, Claire, and Ulrike Müller. 2013. “Fritz En Henriëtte Mayer Van Den Bergh.” In 500 Jaar Verzamelen in Antwerpen : Een Passioneel Verhaal, ed. Hildegard Van de Velde and Nico van Hout, 146–159. Leuven: Davidsfonds.
APA
Baisier, C., & Müller, U. (2013). Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh. In Hildegard Van de Velde & N. van Hout (Eds.), 500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal (pp. 146–159). Leuven: Davidsfonds.
Vancouver
1.
Baisier C, Müller U. Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh. In: Van de Velde H, van Hout N, editors. 500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal. Leuven: Davidsfonds; 2013. p. 146–59.
MLA
Baisier, Claire, and Ulrike Müller. “Fritz En Henriëtte Mayer Van Den Bergh.” 500 Jaar Verzamelen in Antwerpen : Een Passioneel Verhaal. Ed. Hildegard Van de Velde & Nico van Hout. Leuven: Davidsfonds, 2013. 146–159. Print.
@incollection{5721972,
 abstract   = {Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was in de negentiende eeuw wellicht Antwerpens meest uitzonderlijke verzamelaar. Door zijn enorm enthousiasme en veelzijdig connaisseurschap was hij in staat in korte tijd een grote verzameling van schilderijen, sculptuur, grafiek, munten, toegepaste kunsten, textiel, meubels, glasschilderkunst, antiquiteiten enz. op te bouwen. Deze ware kunstkamer wekt zowel in omvang als in kwaliteit ieders verbazing. Maar het is vooral aan zijn vooruitzicht en dat van zijn moeder te danken dat deze verzameling vandaag nog steeds in zijn geboortestad bewonderd kan worden. Het Museum Mayer van den Bergh, gesticht door Henri{\"e}tte van den Bergh, was het eerste museum wereldwijd dat gebouwd werd rond een bestaande priv{\'e}-collectie. Als een weinig bekende schat in het centrum van Antwerpen herbergt het museum meer dan 3.000 kunstwerken en 2.000 numismatische objecten die Fritz Mayer van den Bergh tot aan zijn vroegtijdig overlijden samenbracht. Het museum weerspiegelt tot vandaag de smaak van een verzamelaar die in de Rubensstad Antwerpen enigszins apart is.},
 author    = {Baisier, Claire and M{\"u}ller, Ulrike},
 booktitle  = {500 jaar verzamelen in Antwerpen : een passioneel verhaal},
 editor    = {Van de Velde, Hildegard and van Hout, Nico},
 language   = {dut},
 pages    = {146--159},
 publisher  = {Davidsfonds},
 title    = {Fritz en Henri{\"e}tte Mayer van den Bergh},
 year     = {2013},
}