Advanced search
1 file | 3.04 MB Add to list

Cesare Beccaria : 250 jaar over misdaden en straffen

(2014)
Author
Organization
Abstract
Tweehonderdvijftig jaar geleden, in 1764, schreef de Italiaanse filosoof en rechtsgeleerde Cesare Beccaria zijn beruchte traktaat Dei delitti e delle pene (Over misdaden en straffen) dat een enorme impact had op het strafrecht in Europa en Amerika. Toch is Beccaria zo goed als onbekend. Dirk Verhofstadt wil hem opnieuw de plaats geven die hij verdient. Namelijk als één van de grootste Verlichtingdenkers uit de geschiedenis. Beccaria heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de humanisering van het strafrecht door het te ontdoen van willekeur, machtsmisbruik en religieuze dogma’s. Hij keerde zich tegen gruwelijke straffen, anonieme beschuldigingen, het folteren van mensen, het bestraffen van hekserij en ander bijgeloof, en de doodstraf. Hij zag het belang in van heldere wetten, onafhankelijke rechters en menswaardige gevangenissen. Hij begreep dat een straf niet dient om wraak te nemen, maar om de samenleving te dienen. Wij, kinderen van de Verlichting, die vandaag leven in een samenleving waar wetten en straffen rechtvaardig zijn, of dat toch zouden moeten zijn, zijn Beccaria veel dank verschuldigd. Zijn ideeën blijven actueel, omdat ze raken aan de basispijlers van onze democratische en open samenleving. Dit boek is een eerbetoon aan een bijzonder moedige, visionaire en humane man.
Keywords
Law, Crimes, Punishments, Beccaria

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.04 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Verhofstadt, Dirk. Cesare Beccaria : 250 Jaar over Misdaden En Straffen. Edited by Dirk Verhofstadt, 2nd ed., Houtekiet, 2014.
APA
Verhofstadt, D. (2014). Cesare Beccaria : 250 jaar over misdaden en straffen (2nd ed.; D. Verhofstadt, Ed.). Houtekiet.
Chicago author-date
Verhofstadt, Dirk. 2014. Cesare Beccaria : 250 Jaar over Misdaden En Straffen. Edited by Dirk Verhofstadt. 2nd ed. Antwerpen: Houtekiet.
Chicago author-date (all authors)
Verhofstadt, Dirk. 2014. Cesare Beccaria : 250 Jaar over Misdaden En Straffen. Ed by. Dirk Verhofstadt. 2nd ed. Antwerpen: Houtekiet.
Vancouver
1.
Verhofstadt D. Cesare Beccaria : 250 jaar over misdaden en straffen. 2nd ed. Verhofstadt D, editor. Antwerpen: Houtekiet; 2014. 304 p.
IEEE
[1]
D. Verhofstadt, Cesare Beccaria : 250 jaar over misdaden en straffen, 2nd ed. Antwerpen: Houtekiet, 2014.
@book{5708144,
 abstract   = {{Tweehonderdvijftig jaar geleden, in 1764, schreef de Italiaanse filosoof en rechtsgeleerde Cesare Beccaria zijn beruchte traktaat Dei delitti e delle pene (Over misdaden en straffen) dat een enorme impact had op het strafrecht in Europa en Amerika. Toch is Beccaria zo goed als onbekend. Dirk Verhofstadt wil hem opnieuw de plaats geven die hij verdient. Namelijk als één van de grootste Verlichtingdenkers uit de geschiedenis. Beccaria heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de humanisering van het strafrecht door het te ontdoen van willekeur, machtsmisbruik en religieuze dogma’s. Hij keerde zich tegen gruwelijke straffen, anonieme beschuldigingen, het folteren van mensen, het bestraffen van hekserij en ander bijgeloof, en de doodstraf. Hij zag het belang in van heldere wetten, onafhankelijke rechters en menswaardige gevangenissen. Hij begreep dat een straf niet dient om wraak te nemen, maar om de samenleving te dienen. Wij, kinderen van de Verlichting, die vandaag leven in een samenleving waar wetten en straffen rechtvaardig zijn, of dat toch zouden moeten zijn, zijn Beccaria veel dank verschuldigd. Zijn ideeën blijven actueel, omdat ze raken aan de basispijlers van onze democratische en open samenleving. Dit boek is een eerbetoon aan een bijzonder moedige, visionaire en humane man.}},
 author    = {{Verhofstadt, Dirk}},
 editor    = {{Verhofstadt, Dirk}},
 isbn     = {{9789089243140}},
 keywords   = {{Law,Crimes,Punishments,Beccaria}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{304}},
 publisher  = {{Houtekiet}},
 title    = {{Cesare Beccaria : 250 jaar over misdaden en straffen}},
 year     = {{2014}},
}