Advanced search
1 file | 1.93 MB Add to list

Open heelkunde voor niercelcarcinoom: wanneer en hoe?

(2013) ANDRO-LOGIC. 9(4). p.26-29
Author
Organization
Abstract
De eerste nefrectomie werd uitgevoerd in 1869 door Gustav Simon in Heidelberg. Hij deed dit ter behandeling van een ureterovaginale fistel nadat hij met dierproeven had aangetoond dat leven met 1 nier perfect mogelijk was. Tot 1900 gebeurde dat transperitoneaal maar nadien werd de lumbotomie verkozen om de intraperitoneale verwikkelingen te vermijden. Dit bleef zo tot Robson in 1963 bewees dat radicale nefrectomie (1), met al het omgevende vet en met de volledige nierhilus, een significant betere overleving gaf. Zijn werk vormt nog steeds een mijlpaal in de behandeling van niertumoren. In 1990 verlegde R. Clayman in St Loius (USA) definitief de grenzen met de laparoscopische nefrectomie. Rond dezelfde periode begint de opmars van de tumorectomie of partiële nefrectomie voor kleine tumoren, sterk geholpen door het toevallig ontdekken ervan op CT-scans. De robot blijkt een zeer handig instrument om dit ook laparoscopisch te verrichten. Wat is de plaats van open heelkunde in een tijd dat de laparoscopie en zelfs robotassistentie gemeengoed zijn geworden?

Downloads

  • (...).pdf
    • full text
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 1.93 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Oosterlinck, Willem, and Karel Decaestecker. “Open Heelkunde Voor Niercelcarcinoom: Wanneer En Hoe?” ANDRO-LOGIC, vol. 9, no. 4, 2013, pp. 26–29.
APA
Oosterlinck, W., & Decaestecker, K. (2013). Open heelkunde voor niercelcarcinoom: wanneer en hoe? ANDRO-LOGIC, 9(4), 26–29.
Chicago author-date
Oosterlinck, Willem, and Karel Decaestecker. 2013. “Open Heelkunde Voor Niercelcarcinoom: Wanneer En Hoe?” ANDRO-LOGIC 9 (4): 26–29.
Chicago author-date (all authors)
Oosterlinck, Willem, and Karel Decaestecker. 2013. “Open Heelkunde Voor Niercelcarcinoom: Wanneer En Hoe?” ANDRO-LOGIC 9 (4): 26–29.
Vancouver
1.
Oosterlinck W, Decaestecker K. Open heelkunde voor niercelcarcinoom: wanneer en hoe? ANDRO-LOGIC. 2013;9(4):26–9.
IEEE
[1]
W. Oosterlinck and K. Decaestecker, “Open heelkunde voor niercelcarcinoom: wanneer en hoe?,” ANDRO-LOGIC, vol. 9, no. 4, pp. 26–29, 2013.
@article{5673727,
  abstract     = {{De eerste nefrectomie werd uitgevoerd in 1869 door Gustav Simon in Heidelberg. Hij deed dit ter behandeling van een ureterovaginale fistel nadat hij met dierproeven had aangetoond dat leven met 1 nier perfect mogelijk was. Tot 1900 gebeurde dat transperitoneaal maar nadien werd de lumbotomie verkozen om de intraperitoneale verwikkelingen te vermijden. Dit bleef zo tot Robson in 1963 bewees dat radicale nefrectomie (1), met al het omgevende vet en met de volledige nierhilus, een significant betere overleving gaf. Zijn werk vormt nog steeds een mijlpaal in de behandeling van niertumoren. In 1990 verlegde R. Clayman in St Loius (USA) definitief de grenzen met de laparoscopische nefrectomie. Rond dezelfde periode begint de opmars van de tumorectomie of partiële nefrectomie voor kleine tumoren, sterk geholpen door het toevallig ontdekken ervan op CT-scans. De robot blijkt een zeer handig instrument om dit ook laparoscopisch te verrichten.
Wat is de plaats van open heelkunde in een tijd dat de laparoscopie en zelfs robotassistentie gemeengoed zijn geworden?}},
  author       = {{Oosterlinck, Willem and Decaestecker, Karel}},
  issn         = {{1781-6041}},
  journal      = {{ANDRO-LOGIC}},
  language     = {{dut}},
  number       = {{4}},
  pages        = {{26--29}},
  title        = {{Open heelkunde voor niercelcarcinoom: wanneer en hoe?}},
  volume       = {{9}},
  year         = {{2013}},
}