Advanced search
1 file | 429.26 KB Add to list

Naar een discussiekader voor duurzame stadsprojecten

Author
Organization
Abstract
Om meer en beter inzicht te krijgen in de brede waaier aan stadsprojecten die op een duurzame wijze de stad trachten te transformeren, is er een discussiekader opgesteld dat het debat hieromtrent stimuleert. Stadsprojecten zijn de laatste tien jaar in Vlaanderen uitgegroeid tot een van de meest prominente manieren om de stad te transformeren. Deze populaire ‘projectmodus’ wordt sinds lange tijd ingezet als krachtig hulpmiddel om de heropleving van de steden te voeden. Stilaan neemt ook de belangstelling toe voor het duurzame karakter van deze ingrepen en worden de veranderingsprocessen die zich voordoen in de steden ook aangegrepen om in te zetten op diverse aspecten van duurzaamheid. In de zoektocht naar innovatieve oplossingen om de stad leefbaarder, socialer en milieuvriendelijker te maken, komen echter niet alleen deze klassieke, maar ook andersoortige stadsprojecten op de voorgrond. Samen vormen al deze initiatieven een ruim arsenaal aan projecten die, hoewel ze zeer verschillend van aard zijn, onder de gezamenlijke noemer ‘duurzaam stadsproject’ vallen. Wat er achter dat label juist schuil gaat, is alles behalve eenduidig. Om na te gaan hoe deze projecten zich ten opzichte van elkaar verhouden en om effectief in gesprek te kunnen gaan over welke stadsprojecten nu potentieel bijdragen tot de transitie naar een duurzamer stadsmodel en welke niet, stellen we een discussiekader voor dat zowel het duurzame als het tranformatieve karakter van deze projecten meeneemt.
Keywords
sociaalecologische bekommernissen, stedenbeleid, stedelijke allianties, discussiekader, stedelijke transformatie

Downloads

 • Devolder Block discussiekader duurzame stadsprojecten dag van de sociologie.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 429.26 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Devolder, Sophie, and Thomas Block. “Naar Een Discussiekader Voor Duurzame Stadsprojecten.” Dag Van De Sociologie, Proceedings. 2014. Print.
APA
Devolder, S., & Block, T. (2014). Naar een discussiekader voor duurzame stadsprojecten. Dag van de sociologie, Proceedings. Presented at the Dag van de Sociologie.
Chicago author-date
Devolder, Sophie, and Thomas Block. 2014. “Naar Een Discussiekader Voor Duurzame Stadsprojecten.” In Dag Van De Sociologie, Proceedings.
Chicago author-date (all authors)
Devolder, Sophie, and Thomas Block. 2014. “Naar Een Discussiekader Voor Duurzame Stadsprojecten.” In Dag Van De Sociologie, Proceedings.
Vancouver
1.
Devolder S, Block T. Naar een discussiekader voor duurzame stadsprojecten. Dag van de sociologie, Proceedings. 2014.
IEEE
[1]
S. Devolder and T. Block, “Naar een discussiekader voor duurzame stadsprojecten,” in Dag van de sociologie, Proceedings, Antwerpen, 2014.
@inproceedings{5669919,
 abstract   = {Om meer en beter inzicht te krijgen in de brede waaier aan stadsprojecten die op een duurzame wijze de stad trachten te transformeren, is er een discussiekader opgesteld dat het debat hieromtrent stimuleert. Stadsprojecten zijn de laatste tien jaar in Vlaanderen uitgegroeid tot een van de meest prominente manieren om de stad te transformeren. Deze populaire ‘projectmodus’ wordt sinds lange tijd ingezet als krachtig hulpmiddel om de heropleving van de steden te voeden. Stilaan neemt ook de belangstelling toe voor het duurzame karakter van deze ingrepen en worden de veranderingsprocessen die zich voordoen in de steden ook aangegrepen om in te zetten op diverse aspecten van duurzaamheid. In de zoektocht naar innovatieve oplossingen om de stad leefbaarder, socialer en milieuvriendelijker te maken, komen echter niet alleen deze klassieke, maar ook andersoortige stadsprojecten op de voorgrond. Samen vormen al deze initiatieven een ruim arsenaal aan projecten die, hoewel ze zeer verschillend van aard zijn, onder de gezamenlijke noemer ‘duurzaam stadsproject’ vallen. Wat er achter dat label juist schuil gaat, is alles behalve eenduidig. Om na te gaan hoe deze projecten zich ten opzichte van elkaar verhouden en om effectief in gesprek te kunnen gaan over welke stadsprojecten nu potentieel bijdragen tot de transitie naar een duurzamer stadsmodel en welke niet, stellen we een discussiekader voor dat zowel het duurzame als het tranformatieve karakter van deze projecten meeneemt.},
 author    = {Devolder, Sophie and Block, Thomas},
 booktitle  = {Dag van de sociologie, Proceedings},
 keywords   = {sociaalecologische bekommernissen,stedenbeleid,stedelijke allianties,discussiekader,stedelijke transformatie},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 pages    = {15},
 title    = {Naar een discussiekader voor duurzame stadsprojecten},
 url     = {https://www.uantwerpen.be/images/uantwerpen/container27294/files/naar%20een%20discussiekader%20voor%20duurzame%20stadsprojecten.pdf},
 year     = {2014},
}