Advanced search
1 file | 217.53 KB Add to list

Leed in beeld: reflecties over de sociale rol van media na rampen. Een analyse van de krantenberichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012)

Stijn Joye (UGent)
Author
Organization
Abstract
Naast informatievoorziening nemen nieuwsmedia in rampsituaties een ruimere maar vaak onderbelichte maatschappelijke rol op. Aan de hand van een kritische discoursanalyse van de berichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012) toont dit hoofdstuk aan dat de Vlaamse kranten deze sociale rol vervulden door enerzijds veel aandacht te besteedden aan de emotionele dimensie van het ongeluk - wat potentieel aanleiding gaf tot medeleven en identificatie vanwege het publiek - en anderzijds door verschillende bijdrages die een discours van (nationale) eenheid en een gemeenschapsgevoel articuleerden. Discursief kwamen beide aspecten tot uiting in onder meer een dominante aanwezigheid van persoonlijke ervaringsverhalen en getuigenissen met een hoge emotionele inhoud en een inclusief taalgebruik met veelvuldige referenties naar de natie of de gemeenschap. Met deze specifieke inhoud anticiperen nieuwsmedia op het verlangen van het grote publiek om steun te verkrijgen, begrip te vinden en mee te leven met de getroffen families aan de hand van hun consumptie van nieuwsmedia.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 217.53 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Joye, Stijn. “Leed in Beeld: Reflecties over De Sociale Rol Van Media Na Rampen. Een Analyse Van De Krantenberichtgeving over Het Busongeluk in Sierre (2012).” Etmaal Van De Communicatiewetenschappen, Proceedings. 2014. Print.
APA
Joye, S. (2014). Leed in beeld: reflecties over de sociale rol van media na rampen. Een analyse van de krantenberichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012). Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings. Presented at the Etmaal van de communicatiewetenschappen.
Chicago author-date
Joye, Stijn. 2014. “Leed in Beeld: Reflecties over De Sociale Rol Van Media Na Rampen. Een Analyse Van De Krantenberichtgeving over Het Busongeluk in Sierre (2012).” In Etmaal Van De Communicatiewetenschappen, Proceedings.
Chicago author-date (all authors)
Joye, Stijn. 2014. “Leed in Beeld: Reflecties over De Sociale Rol Van Media Na Rampen. Een Analyse Van De Krantenberichtgeving over Het Busongeluk in Sierre (2012).” In Etmaal Van De Communicatiewetenschappen, Proceedings.
Vancouver
1.
Joye S. Leed in beeld: reflecties over de sociale rol van media na rampen. Een analyse van de krantenberichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012). Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings. 2014.
IEEE
[1]
S. Joye, “Leed in beeld: reflecties over de sociale rol van media na rampen. Een analyse van de krantenberichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012),” in Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings, Wageningen, NL, 2014.
@inproceedings{5640476,
 abstract   = {Naast informatievoorziening nemen nieuwsmedia in rampsituaties een ruimere maar vaak onderbelichte maatschappelijke rol op. Aan de hand van een kritische discoursanalyse van de berichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012) toont dit hoofdstuk aan dat de Vlaamse kranten deze sociale rol vervulden door enerzijds veel aandacht te besteedden aan de emotionele dimensie van het ongeluk - wat potentieel aanleiding gaf tot medeleven en identificatie vanwege het publiek - en anderzijds door verschillende bijdrages die een discours van (nationale) eenheid en een gemeenschapsgevoel articuleerden. Discursief kwamen beide aspecten tot uiting in onder meer een dominante aanwezigheid van persoonlijke ervaringsverhalen en getuigenissen met een hoge emotionele inhoud en een inclusief taalgebruik met veelvuldige referenties naar de natie of de gemeenschap. Met deze specifieke inhoud anticiperen nieuwsmedia op het verlangen van het grote publiek om steun te verkrijgen, begrip te vinden en mee te leven met de getroffen families aan de hand van hun consumptie van nieuwsmedia.},
 author    = {Joye, Stijn},
 booktitle  = {Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings},
 language   = {dut},
 location   = {Wageningen, NL},
 pages    = {12},
 title    = {Leed in beeld: reflecties over de sociale rol van media na rampen. Een analyse van de krantenberichtgeving over het busongeluk in Sierre (2012)},
 year     = {2014},
}