Advanced search
1 file | 29.68 MB Add to list

Omgaan met de wederopbouwarchitectuur in de Frontstreek van 1914-1918: Ieper en Heuvelland

David Schmitz (UGent) , Maarten Liefooghe (UGent) , Tine Bulckaen (UGent) and Pieter Uyttenhove (UGent)
(2008)
Author
Organization
Abstract
De wederopbouw na de Grote Oorlog bepaalt nog sterk de huidige aanblik van de Westhoek. Van Heuvelland tot Nieuwpoort is toen een samenhangend wederopbouwlandschap ontstaan door het gebruik van een set materialen, gebouwtypologieën, stijlen en stedenbouwkundige principes, nauw verbonden met de ideologie en de pragmatiek van het wederopbouwproject. Dit bijzonder gebouwenbestand staat vandaag onder toenemende druk van verbouwingen, nieuwbouw, sloop, … De lokale overheden willen nieuwe ontwikkelingen een kans geven, maar tegelijk het waardevol erfgoed vrijwaren. Labo S (een onderzoekscel van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent) maakte in opdracht van de provincie West-Vlaanderen hierover een studie voor de gemeentes Ieper en Heuvelland. Het opvatten van de wederopbouwarchitectuur als deel van een gestructureerd (stads/plattelands)landschap dat zich kan vernieuwen, in plaats van het patrimonium te zien als individuele stijlobjecten, is de invalshoek die Labo S aanreikt voor een ruimtelijk beleid. Centraal in de studie staat een theoretisch afwegingskader waarin concrete erfgoedconflicten worden gekaderd. Het stelt dat elk gebouw een bepaalde gebruikswaarde, een culturele waarde en een locuswaarde draagt. De locuswaarde drukt de mate uit waarin een gebouw de lokale stedenbouwkundige structuur ondersteunt. De drie waarden kunnen onafhankelijk van elkaar groter of kleiner zijn, zowel voor wederopbouwarchitectuur als voor nieuwe architectuur. Het afwegingskader laat zo tegelijk toe om bestaande situaties te evalueren en om randvoorwaarden of ambities voor nieuwe ontwikkelingen voorop te stellen. De studie koppelt steeds naar dit afwegingskader terug. Om de locuswaarde concreter te maken wordt de stedenbouwkundige wederopbouwstructuur in kaart gebracht. Acht casestudies analyseren aan de hand van het afwegingskader en de structuurkaarten een uitgangssituatie en ontwikkelingsvraag en reiken er enkele mogelijke oplossingen voor aan. Het wordt duidelijk dat hedendaagse architectuur en stedenbouw hun plaats vinden in een leesbaar en samenhangend wederopbouwlandschap dat zich verder kan ontwikkelen.
Keywords
conservation, heritage, architecture, urbanism

Downloads

 • Studie Omgaan Wederopbouwarchitectuur.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 29.68 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Schmitz, David et al. “Omgaan Met De Wederopbouwarchitectuur in De Frontstreek Van 1914-1918: Ieper En Heuvelland.” 2008 : n. pag. Print.
APA
Schmitz, D., Liefooghe, M., Bulckaen, T., & Uyttenhove, P. (2008). Omgaan met de wederopbouwarchitectuur in de Frontstreek van 1914-1918: Ieper en Heuvelland. Gent: Universiteit Gent, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Labo S.
Chicago author-date
Schmitz, David, Maarten Liefooghe, Tine Bulckaen, and Pieter Uyttenhove. 2008. “Omgaan Met De Wederopbouwarchitectuur in De Frontstreek Van 1914-1918: Ieper En Heuvelland”. Gent: Universiteit Gent, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Labo S.
Chicago author-date (all authors)
Schmitz, David, Maarten Liefooghe, Tine Bulckaen, and Pieter Uyttenhove. 2008. “Omgaan Met De Wederopbouwarchitectuur in De Frontstreek Van 1914-1918: Ieper En Heuvelland”. Gent: Universiteit Gent, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Labo S.
Vancouver
1.
Schmitz D, Liefooghe M, Bulckaen T, Uyttenhove P. Omgaan met de wederopbouwarchitectuur in de Frontstreek van 1914-1918: Ieper en Heuvelland. Gent: Universiteit Gent, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Labo S; 2008.
IEEE
[1]
D. Schmitz, M. Liefooghe, T. Bulckaen, and P. Uyttenhove, “Omgaan met de wederopbouwarchitectuur in de Frontstreek van 1914-1918: Ieper en Heuvelland.” Universiteit Gent, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Labo S, Gent, 2008.
@misc{538929,
 abstract   = {De wederopbouw na de Grote Oorlog bepaalt nog sterk de huidige aanblik van de Westhoek. Van Heuvelland tot Nieuwpoort is toen een samenhangend wederopbouwlandschap ontstaan door het gebruik van een set materialen, gebouwtypologieën, stijlen en stedenbouwkundige principes, nauw verbonden met de ideologie en de pragmatiek van het wederopbouwproject. Dit bijzonder gebouwenbestand staat vandaag onder toenemende druk van verbouwingen, nieuwbouw, sloop, … De lokale overheden willen nieuwe ontwikkelingen een kans geven, maar tegelijk het waardevol erfgoed vrijwaren.
Labo S (een onderzoekscel van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent) maakte in opdracht van de provincie West-Vlaanderen hierover een studie voor de gemeentes Ieper en Heuvelland. Het opvatten van de wederopbouwarchitectuur als deel van een gestructureerd (stads/plattelands)landschap dat zich kan vernieuwen, in plaats van het patrimonium te zien als individuele stijlobjecten, is de invalshoek die Labo S aanreikt voor een ruimtelijk beleid.
Centraal in de studie staat een theoretisch afwegingskader waarin concrete erfgoedconflicten worden gekaderd. Het stelt dat elk gebouw een bepaalde gebruikswaarde, een culturele waarde en een locuswaarde draagt. De locuswaarde drukt de mate uit waarin een gebouw de lokale stedenbouwkundige structuur ondersteunt. De drie waarden kunnen onafhankelijk van elkaar groter of kleiner zijn, zowel voor wederopbouwarchitectuur als voor nieuwe architectuur. Het afwegingskader laat zo tegelijk toe om bestaande situaties te evalueren en om randvoorwaarden of ambities voor nieuwe ontwikkelingen voorop te stellen. De studie koppelt steeds naar dit afwegingskader terug. Om de locuswaarde concreter te maken wordt de stedenbouwkundige wederopbouwstructuur in kaart gebracht.
Acht casestudies analyseren aan de hand van het afwegingskader en de structuurkaarten een uitgangssituatie en ontwikkelingsvraag en reiken er enkele mogelijke oplossingen voor aan. Het wordt duidelijk dat hedendaagse architectuur en stedenbouw hun plaats vinden in een leesbaar en samenhangend wederopbouwlandschap dat zich verder kan ontwikkelen.},
 author    = {Schmitz, David and Liefooghe, Maarten and Bulckaen, Tine and Uyttenhove, Pieter},
 isbn     = {N/A},
 keywords   = {conservation,heritage,architecture,urbanism},
 language   = {dut},
 pages    = {199},
 publisher  = {Universiteit Gent, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Labo S},
 title    = {Omgaan met de wederopbouwarchitectuur in de Frontstreek van 1914-1918: Ieper en Heuvelland},
 url     = {http://www.architectuur.ugent.be/wederopbouw/},
 year     = {2008},
}