Advanced search
Add to list

De problematiek van universalisering in de ethiek naar aanleiding van het werk van Georg Simmel

Tom Claes (UGent)
Author
Organization
Abstract
In dit artikel worden enkele aspecten van de bijdrage van Georg Simmel tot de problematiek van universalisering in de ethiek behandeld. Dat is een eerste bedoeling van de tekst. Maar de behandelde problematiek zelf is belangrijker dan de toespitsing ervan op Georg Simmel. Ik start met twee vragen, die in het eerste geval rechtstreeks, in het tweede geval indirect met de universaliseringsproblematiek verband houden. De vragen zijn de volgende. Kan er een alternatief geformuleerd worden voor een onvoonvaardelijke vorm van universalisering in de ethiek? En als tweede: Kan, en indien ja in welke mate, een ethische theorie vervangen worden door een sociologische, psychologische of andere theorie?
Keywords
Sociology, Ethics, Universalisation, Georg Simmel

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Claes, Tom. “De Problematiek Van Universalisering in De Ethiek Naar Aanleiding Van Het Werk Van Georg Simmel.” Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische Reeks N°27. Ed. H. Berghs & W. Thys. Delft: Eburon, 1988. 128–132. Print.
APA
Claes, Tom. (1988). De problematiek van universalisering in de ethiek naar aanleiding van het werk van Georg Simmel. In H. Berghs & W. Thys (Eds.), Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische reeks n°27 (pp. 128–132). Presented at the 28e Vlaams-Nederlandse Filosofiedag, Delft: Eburon.
Chicago author-date
Claes, Tom. 1988. “De Problematiek Van Universalisering in De Ethiek Naar Aanleiding Van Het Werk Van Georg Simmel.” In Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische Reeks N°27, ed. H. Berghs and W. Thys, 128–132. Delft: Eburon.
Chicago author-date (all authors)
Claes, Tom. 1988. “De Problematiek Van Universalisering in De Ethiek Naar Aanleiding Van Het Werk Van Georg Simmel.” In Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische Reeks N°27, ed. H. Berghs and W. Thys, 128–132. Delft: Eburon.
Vancouver
1.
Claes T. De problematiek van universalisering in de ethiek naar aanleiding van het werk van Georg Simmel. In: Berghs H, Thys W, editors. Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische reeks n°27. Delft: Eburon; 1988. p. 128–32.
IEEE
[1]
T. Claes, “De problematiek van universalisering in de ethiek naar aanleiding van het werk van Georg Simmel,” in Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische reeks n°27, Antwerpen, 1988, pp. 128–132.
@inproceedings{526196,
 abstract   = {In dit artikel worden enkele aspecten van de bijdrage van Georg Simmel tot de problematiek van universalisering in de ethiek behandeld. Dat is een eerste bedoeling van de tekst. Maar de behandelde problematiek zelf is belangrijker dan de toespitsing ervan op Georg Simmel. Ik start met twee vragen, die in het eerste geval rechtstreeks, in het tweede geval indirect met de universaliseringsproblematiek verband houden. De vragen zijn de volgende. Kan er een alternatief geformuleerd worden voor een onvoonvaardelijke vorm van universalisering in de ethiek? En als tweede: Kan, en indien ja in welke mate, een ethische theorie vervangen worden door een sociologische, psychologische of andere theorie?},
 author    = {Claes, Tom},
 booktitle  = {Congresbundel Filosofiedag Antwerpen - Filosofische reeks n°27},
 editor    = {Berghs, H. and Thys, W.},
 isbn     = {9051660553},
 keywords   = {Sociology,Ethics,Universalisation,Georg Simmel},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 pages    = {128--132},
 publisher  = {Eburon},
 title    = {De problematiek van universalisering in de ethiek naar aanleiding van het werk van Georg Simmel},
 year     = {1988},
}